Eklem çıtlaması nedir ?

Eklem çıtlaması nedir ? Hangi tip durumlar eklem çıtlaması tedavisi yapılır ?

Hemen hemen hepimiz gün içerisinde ayağa kalktığımızda, oturduğumuzda ya da aniden başımızı çevirdiğimizde eklem çıtlamasını deneyimleriz. Bazen bu çıtlama fazla ses getirirken bazı zamanlarda ise siz bile duyamayabilirsiniz. Eklem çıtlaması çoğu zaman normal gelse de sıklığı arttığı zamanlarda size rahatsızlık vermesi oldukça normaldir.

Öte yandan doktorlara göre genellikle endişelenecek bir şey yoktur, bu normal ve yaygın bir durumdur. Fakat eğer eklem çatlaması tutarlı bir ağrı veya şişlik ile birleşiyorsa bu, bir şeylerin yanlış gittiğinin işareti olabilir. İşte eklem çıtlaması ile ilgili tüm bilmeniz gerekenler!

EKLEME ÇITLAMASI NEDEN OLUR?

Birçok insan, eklemlerinin yaşlandıkça daha fazla ses çıkardığını dile getirir. Aslında bu doğrudur. Yaşlandıkça kıkırdağın bir kısmı normal yaşlanma sürecinin bir parçası olarak yıpranır ve bu da eklemlerinizin daha çok çıtlamasına sebep olur. Yaşlı bireylerin eklemleri genç bireylere göre biraz daha pürüzlüdür ve bu da birbirlerine sürtünerek daha fazla çıtlamasına neden olur. Bunun yanı sıra eklem çıtlaması, otururken, uyurken ve diğer hareketlerinizde vücudunuzu nasıl kullandığınıza bağlı olarak gelip gidebilir.

Eklem cıtlaması nedir ?
Eklem cıtlaması nedir ?

Örneğin, spor salonunda, ağırlık kaldırma veya şınav gibi tekrarlayan egzersizler yapıyorsanız, kolunuzu veya bacağınızı her döndürdüğünüzde bir çıtlama veya yumuşak bir sürtünme sesi duyabilirsiniz. Bu ses genellikle bir kasın sıkı olduğunu ve kemiğin etrafında sürtünmeye neden olduğunu gösterir. Ses ayrıca kemiğin üzerinde sürtünen tendonlardan da kaynaklanıyor olabilir. Böyle bir durumda, hafif gerilmeyi deneyin bu şekilde sürtünme azalmalı veya kaybolmalıdır. Öte yandan en gürültülü eklem omuzdur. Bunun sebebi ise omuzlarda çok fazla hareketli parça ve kemikler üzerinde hareket eden pek çok tendon bulunmasıdır.

eklem çıtlaması
eklem çıtlaması

ÇIKAN SES TAM OLARAK NEDİR?

Eklemlerinizi kırdığınızda sesin, eklem yerlerinde doğal olarak meydana gelen nitrojen kabarcıklarının sıkıştırılmasından geliyor. Ayrıca bu ses, eklemden salınan gazın sesi olup kavitasyon denen bir harekettir. Yani ses endişe verici bir durum değildir. Gıcırdayan eklemlerden kaçınmanın bir yolu gündüz olabildiğince kalkıp hareket etmektir. Hareket etmek bir nevi losyon görevi görür. Ne kadar çok hareket ederseniz, vücudunuz o kadar fazla yağlanır. “Otururken veya uzanırken, eklemlerdeki sıvı hareket etmez bu da paslanmaya sebep olur. Ne kadar aktif olursanız, eklemleriniz o kadar fazla yağlanır ve gıcırdamaz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap