Kategori: Emzirme Dönemi
Adet görme, doğurganlık, hamilelik ve hatta emzirme dönemi ile bağlantılıdır. Adet görmemek hamileliğin ilk belirtilerinden biridir ve hamileyken vücudunuzdaki hormonlar adet döneminizi uzak tutar. Daha sonra, emzirmeye karar verirseniz, döneminiz haftalarca, aylarca veya daha uzun süre kalabilir. Öyleyse, adetinizin ne zaman dönmesini beklemelisiniz ve adet kanaması emzirmeyi ve bebeğinizi nasıl etkileyecek? Bebeğiniz doğduktan sonra ne bekleyeceğiniz hakkında birçok sorunuz olabilir. İşte adet ve emzirme dönemi hakkında bilmeniz gerekenler.
Emzirme Dönemi Adet Görme
Bebeğinizi emziriyorsanız adetleriniz doğumdan sonraki birkaç ay içinde dönmeyebilir. Bunun nedeni, süt yapmanıza neden olan hormon olan prolaktin de yumurtlamanızı ve adet görmenizi engelliyor. Gece gündüz emziriyorsanız, adetinizin geri dönmesi bir yıla kadar sürebilir.
Bebeğiniz doğduğunda, beslenme için gerekli olan doğal besinlerle zaten donatılmış olursunuz. Emziremediğiniz sürece, doktorunuz sizi muhtemelen bunu yapmaya teşvik edecektir. Bu genellikle yeni doğanlar için en güvenli ve en sağlıklı beslenme şekli olarak kabul edilir. Anne sütü bebeğiniz doğduğunda ortaya çıkıyor gibi görünse de, burada çok daha fazlası var. Aslında hormonlar hamileliğinizi desteklemeye yardımcı olduğu gibi, emzirmeden de sorumludurlar. Prolaktin, anne sütü üretiminden sorumlu birincil hormondur. Beyinde bulunan hipofiz bezi tarafından üretilir.
Prolaktin ayrıca adet görmeyi de önler. Emzirme dönemi bu hormon seviyelerini yüksek tutar, bu nedenle ne kadar uzun süre emzirirseniz, hafif bir dönem geçirme olasılığınız o kadar artar veya hiç adet görmezsiniz. Diğer taraftan, bebeğinizi anne sütünden çekerken adetleriniz muhtemelen nispeten hızlı bir şekilde geri dönecektir. Bebeğiniz hayatının ilk birkaç ayında en çok anne sütünü içecektir. Bebeğiniz daha az süte ihtiyaç duyduğundan ve aynı zamanda katı yiyecekler yemeye başladığından, hipofiz bezi bu beslenme değişikliğini hissedecek ve daha az prolaktin üretecektir. Prolaktin seviyeleri yavaşladıkça, teknik olarak hala emziriyor olmanıza rağmen döngünüzün geri döndüğünü fark edebilirsiniz.
Sürenizi emzirirken alırsanız, diğer beklenmedik değişiklikleri de fark edebilirsiniz. Örneğin, bebeğinizin beslenme zamanlarıyla pek ilgilenmediğini ve regl döneminiz boyunca daha az yemek yediğini fark edebilirsiniz. Bunun sütteki tat değişiklikleri ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Veya durum tam tersi olabilir. Prolaktin süt üretimini kontrol ettiğinden, döneminiz boyunca çok fazla tedarik sunmayabilirsiniz. O zaman bebeğiniz daha sık beslenmek isteyebilir.