Kategori: Gebelikte Diş Sağlığı
Gebelikte diş sağlığı bakımı genellikle doktorlar, diş hekimleri ve hastalar tarafından önlenir ve yanlış anlaşılır. Kanıta dayalı uygulama kılavuzları hala geliştirilmektedir. Araştırmalar, bazı doğum öncesi ağız koşullarının çocuk için olumsuz sonuçları olabileceğini düşündürmektedir. Periodontitis, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı ile ilişkilidir ve annelerde yüksek düzeyde karyojenik bakteri, bebekte diş çürüğünün artmasına neden olabilir. Diş eti iltihabı ve gebelik tümörleri gibi diğer oral lezyonlar iyi huyludur ve yalnızca güvence ve izleme gerektirir. Her hamile kadın oral riskler açısından taranmalı, uygun ağız hijyeni konusunda danışmanlık verilmeli ve gerektiğinde diş tedavisine yönlendirilmelidir. Tanısal radyografi, periodontal tedavi, restorasyonlar ve ekstraksiyonlar gibi diş prosedürleri güvenlidir ve en iyi şekilde ikinci trimesterde gerçekleştirilir. Karyojenik bakterilerin bebeklerine bulaşmasını azaltmak için doğum sonrası erken dönemde yüksek riskli annelerde yardımcı tedavi olarak ksilitol ve klorheksidin kullanılabilir. Gebelik sırasında uygun diş bakımı ve önleme, kötü doğum öncesi sonuçları azaltabilir ve bebek çürüklerini azaltabilir.
Hamilelikte Diş Sağlığı
Hamilelik çok heyecan verici ve yoğun bir zamandır. Vücudunuzda çok fazla değişiklik oluyor ve ağzınız da bir istisna değil. İyi ağız hijyeni hamilelik sırasında son derece önemlidir çünkü hormon seviyelerinin artması, ağzınızı bakteri ve plaktan kaynaklanan diş problemlerine karşı daha savunmasız bırakabilir.
Hamilelikle ilişkili en yaygın diş problemlerinden biri, genellikle ilk trimesterde ortaya çıkan, gebelik dişeti iltihabı olarak bilinen bir durumdur. Gebelik diş eti iltihabının belirtileri genellikle kanama, şişlik, kırmızı ve hassas diş etleridir. Hamilelik sırasında iyi ağız sağlığı, fetüsünüz için hayati önem taşır. Araştırmalar, diş eti hastalığının ciddi evresi olan periodontitisin erken doğum ve düşük doğum ağırlığı ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu göstermektedir.
Hamilelik beraberinde vücudunuzda, özellikle hormonlarınızda büyük değişiklikler getirir ve bu değişiklikler ağız sağlığınızı etkileyebilir. Özellikle plak bu değişiklikler sayesinde hamileliğiniz sırasında fırsatçı hale gelebilir ve önceki ağız hijyeni alışkanlıklarınız hamilelikte yeterli olmayabilir. Hamileliğin kendisi plağa neden olmaz, ancak vücudunuz plakla mücadelede o kadar dirençli veya etkili olmayabilir. Aşırı plak oluşumu diş eti iltihabına neden olabilir ve bu da daha ciddi diş sorunlarına ilerleyebilir. Gebe kalmadan önce diş eti iltihabınız varsa, diş eti iltihabı gebe kaldıktan sonra kötüleşebilir. Hamilelikte düzenli diş temizliği aramak çok önemlidir.