Sağlıklı ve dengeli beslenmek ya da en azından kendiniz için en uygun ve etkili diyeti aramak haftalar hatta aylar sürecek zorlu bir iş gibi görünüyor olabilir. Ancak dünyanın en sağlıklı yeme alışkanlığı olarak kabul edilen Akdeniz diyeti sağlığınıza olan mucizevi faydalarıyla bu zorlu arayışa etkili bir son veriyor. Akdeniz diyeti, saymakla bitmeyen faydalarıyla sizi kısa zamanda ideal kilonuza ulaştırırken birçok hastalıktan da koruyor. Kalp sağlığınızı iyileştiriyor, kanserden koruyor, beyin fonksiyonlarınızı düzenliyor ve yaşlanmayı geciktiriyor.
Akdeniz Diyeti Nedir?
Akdeniz diyeti, başta Yunanistan, İtalya ve İspanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin mutfaklarından ilham alan sağlıklı bir beslenme şeklidir. Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların gelişmiş tıbbi hizmetlere erişememelerine rağmen dünyadaki en düşük seviyedeki kronik hastalık oranına sahiptirler. Ayrıca bölgedeki uzun yaşam süreleri dünya geneline oranla oldukça yüksektir. Bu şaşırtıcı veriler tüm dünyanın dikkatini bölge halklarının geleneksel beslenme alışkanlıklarına çekmiştir.
Akdeniz Diyeti Nasıl Uygulanır?
Çeşitli gıda türlerini sınırlama ya da yasaklama temelinde geliştirilen birçok diyetin aksine Akdeniz diyeti bazı yiyecekleri daha sağlıklı ama benzer seçeneklerle değiştirmeye odaklanır. Bu diyetin bu kadar popüler olmasının diğer bir nedeni de yiyeceklerin lezzetli olması ve bol miktarda seçeneğin bulunmasıdır. Bu sayede uygulanması keyif veren bir diyettir. Bu özel diyet, meyve ve sebzeleri, fasulyeleri, kuruyemişleri, tohumları, balıkları, sağlıklı yağları, kepekli tahılları, otları, baharatları ve şarap çeşitlerini içermektedir.
Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Kilo Verdirir
Yüksek düzeyde lif ve “iyi” yağ formlarını içeren bu diyet, kas büyümesini hızlandırır, yağ birikimini azaltır ve kalori yakma potansiyelinizi arttırmak için metabolizmayı hızlandırır. Böylelikle kısa zamanda ideal kilonuza ulaşmanızı sağlar.
Kalp Sağlığını Korur
Akdeniz tarzı gıdalar düşük LDL (kötü kolesterol) seviyesine sahiptir. Bu da düşük kan basıncı, daha hızlı iyileşme oranları ve daha düşük stres hormon seviyeleri ile bağlantılıdır. Bunların hepsi ateroskleroz, kalp krizi, inme ve koroner kalp hastalığı riskinizi azaltır.
Diyabet (Şeker Hastalığı) Tedavisinde Destekleyicidir
Yüksek lif seviyeleri, insülin ve glukozun vücuda salınımını düzenlemeye yardımcı olurken, aynı zamanda, diyabetle yakından ilişkili olan, metabolik sendrom için iltihaplanma riskini azaltır.
Sindirim Sistemini Düzenler
Diyetin içerdiği bol miktarda lif ile sindirim süreciniz iyileşir. Böylece kabızlık, şişkinlik, kramp ve mide rahatsızlıkları önlenir.
Beyin Fonksiyonlarını İyileştirir
Çeşitli kuruyemişlerde, yağlarda, tohumlarda, balıklarda ve hatta bazı meyvelerde bulunan Omega-3 yağ asitlerinin, nöral yollardaki oksidatif stres ve inflamasyonu azalttığı bilinmektedir. Omega-3 yönünden zengin gıdaları içeren bu diyet ruh halini iyileştirirken endişeyi azaltır ve sinir sistemi bozukluklarını hafifletir.
Yaşlanmayı Geciktirir
Erken yaşlanmanın ardındaki temel nedenlerden biri olan kronik inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olur.
https://kadincaozel.com.tr/probiyotikler-ve-bilinmeyen-zararlari/