Kategori: Çocuk Gelişimi
Çocukların doğumdan ergenliğe kadar geçirdiği hızlı psikolojik ve fiziksel değişiklikler geçirir. Genellikle ebeveynleri ve bakıcıları onlara en iyi nasıl katılacaklarını ve onlara nasıl yardım edeceklerini merak etmelerine neden olur. Çocuk gelişimi süreci, duyusal farkındalık ve ince motor becerilerden dil ve sosyalleşmeye kadar her şeyi içerir. Gelişimin ilerlemesi, bir çocuğun çevresinden, genetik yapısından ve bilişsel becerilerinden güçlü bir şekilde etkilenir.
Çocuk gelişimi Nasıl Olmalı?
Ebeveynler ve tıp uzmanları, çocuğun akranlarına göre büyümesini izlemek için, bir çocuğun konuşmayı veya okumayı öğrendiğinde olduğu gibi, gelişimsel kilometre taşlarını sıklıkla kullanırlar. Bazı durumlarda bir çocuğun sahip olabileceği herhangi bir öğrenme engelini veya davranış problemini belirlemeye yardımcı olabilir, böylece bunlar erken çözülebilir. Ancak bu ölçütlerin çocuğun nihai yetenekleri üzerinde hiçbir etkisi olmayabileceğine dikkat etmek önemlidir.
Çocuk gelişimi çocukların yaşlarına, kişiliklerine ve gelişim aşamalarına bağlı olarak değişen fiziksel ve duygusal ihtiyaçları vardır. Gelişim psikolojisi, pediatri ve sinirbilim alanlarında onlarca yıllık araştırma, ilk beş yılın özellikle bir çocuğun sonucu için kritik olduğu gerçeğinde birleşti. Bir çocuk olgunlaştıkça, çevrelerini keşfettikleri, sözlü ve muhakeme becerilerini öğrendikleri, başkalarıyla sosyalleştikleri ve sonunda ailelerinden bağımsız olduklarını iddia ettikleri aşamalardan geçer. Araştırma, ebeveynlerin bir çocuğun beklentilerini ve kendilerinin beklentilerini nasıl yönetebileceklerini ve çocuklarda en iyi nitelikleri nasıl besleyebileceklerini araştırıyor. Geçtiğimiz yıllarda ergenlik çağı düşüyor ve çocukluk dönemini gitgide erken bitiriyor. Hem genetik hem de çevresel faktörler ergenliğin başlangıcını etkiler. Doktorlar, ergenlik zamanlamasının bir dereceye kadar çocukluğun bir değerlendirmesini temsil edebileceğine ve ergenliğin hızlanmasının bir çocuğun yaşadığı stresin bir ölçüsü olabileceğine inanırlar.
Çocuğunuzun değişen ve ortaya çıkan büyümesini ve gelişimini anlamak, ebeveynliğin önemli bir parçasıdır. Bebekler ve çocuklar bir dizi büyüme aşamasından geçerken, fiziksel ve duygusal zorluklarla ve bu yıllarda nispeten yaygın bazı sorunlarla karşılaşabilirler. Büyüme ve gelişme, sadece bebeklikten ergenliğe kadar meydana gelecek fiziksel değişiklikleri değildir. Aynı zamanda çocukların çevrelerindeki dünyayı anlamaya ve etkileşim kurmaya başladıkça geliştirdikleri duygu, kişilik, davranış, düşünce ve konuşmadaki bazı değişiklikleri de içerir.