Kategori: Çocuk Hastalıkları
Çocuk hastalıkları, öncelikle bebekleri ve çocukları etkileyen herhangi bir hastalık, bozukluk veya anormal durum – yani, fetüsle başlayıp ergenliğe kadar uzanan yaş aralığındakilerdir.
Çocuk hastalıkları, hem çocukta hem de yakın çevrede değişimle karakterize edilen bir dönemdir. Çocukta büyüme ve gelişme ile ilgili değişiklikler o kadar çarpıcıdır ki, adeta çocuk bebeklik, çocukluk ve ergenlik döneminden geçen bir dizi farklı ama birbiriyle ilişkili bireylermiş gibi. Tamamen bağımlı bir bebeğin çevresi ve temasları giderek daha bağımsız bir çocuk ve ergeninki haline geldikçe, çevrede değişiklikler meydana gelir. Gebe kalmadan ergenliğe kadar geçen süreçteki sağlık ve hastalık, bu değişim zemininde anlaşılmalıdır.
Çocuk Hastalıkları Nelerdir?
Çoğunlukla, çocuk hastalıkları yetişkinlerinkine benzese de, birkaç önemli farklılık vardır. Örneğin erken ergenlik gibi belirli belirli bozukluklar çocuklara özgüdür; akut nefrit (böbrek iltihabı) gibi diğerleri çocuklarda yaygındır ve yetişkinlerde seyrektir. Aynı zamanda, yetişkinlerde sık görülen bazı hastalıklar çocuklarda seyrektir. Bunlara esansiyel hipertansiyon (nedeni bilinmeyen yüksek tansiyon) ve gut dahildir. Son olarak, pediatrik bakımın önemli bir bölümü, hem fonksiyonel hem de yapısal konjenital anomalilerin tedavisi ve önlenmesi ile ilgilidir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuklar ve yetişkinler arasındaki farklılıklar nedeniyle hastalıktaki varyasyonların yanı sıra, çocuklarda bazı diğer hastalık özelliklerinin de vurgulanması gerekir. Bulaşıcı bozukluklar yaygındır ve başlıca ölüm nedeni olmaya devam etmektedir, ancak bireysel hastalıklar genellikle hafiftir ve önemsiz sonuçlar doğurmaktadır. Kızamık, suçiçeği ve kabakulak gibi yaygın bulaşıcı hastalık vakalarının çoğu çocukluk döneminde görülür. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde hala büyük endişe kaynağı olan beslenme bozuklukları, büyüyen ve gelişen çocuk için son derece önemlidir. Çocukların benzersiz beslenme gereksinimleri, onları eksiklik durumlarına alışılmadık şekilde duyarlı hale getirir: D vitamini eksikliği, gelişmekte olan ülkelerde yaygın bir çocuk hastalığı olan raşitizme neden olur ve yetişkinlerde nadiren herhangi bir hastalığa neden olur. Küçük çocukların sağlığını tehlikeye atan başlıca çevresel tehlikeler, hava kirliliğinde olduğu gibi kaçınılmazdır veya zehirlenme ve trafik kazalarında olduğu gibi kazadır. Daha büyük çocuklar, özellikle ergenler, sigara içmek, alkol ve diğer uyuşturucuların kullanımı gibi kasıtlı olarak aradıkları çevresel tehlikelere yetişkinler gibi maruz kalmaktadır.