İltihap Önleyici ve ağrı kesici özellikleri ile şifa kaynağı olan gıdaların listesi.
İltihaplanma (Enflamasyon) ağrının birincil nedenidir ve kronik inflamasyon genellikle birçok tehlikeli rahatsızlığa yol açar. Yediğimiz kötü yiyeceklerin çoğu genellikle iltihaplanma için önemli bir tetikleyicidir. Bu yüzden ağrılarımızı kontrol etmek ve hastalıkların gelişme şansını azaltmak için doğru gıdalar tüketmemiz gerekiyor.
Şeker ve beyaz un gibi yaygın tüketim gıdalarının iltihaplanmayı artırdığı bilinmektedir ancak kronik iltihabı azaltabilen ve aynı zamanda diğer hastalıklarla savaşabilen gıdalar da vardır. Küçük bir örnek verecek olursak eğer şeker yerine çok daha sağlıklı bir gıda olan hurmayı deneyebilirsiniz. Hurmalar, şekere mükemmel birer alternatiflerdir. İster şeker alımınızı sağlamak için hurma tüketebilir isterseniz de şekere ihtiyacınız olan birçok tarifte hurma ezmesini deneyebilirsiniz.
Burada günlük diyetinize dahil edilmesi lezzetli ve kolay olan iltahap önleyici,ağrı kesici doğal gıdaların bir listesini derledik. Bu gıdalardan kısaca bahsedecek olursak eğer;
- Zerdeçal
2. Zencefil
3. Yeşil Çay
4. Omega-3 Yağ Asitleri
5. Et suyu
6. Sarımsak
7. Tam Tahıllar ve Fasulye
8. Brokoli, Brüksel Lahanası ve Lahana
9. Tart Kirazları
Çalışmalar, inflamasyonu azaltmanın ve kronik inflamasyondan kaçınmanın sizi ağrıdan ve hastalıklardan uzak tutabileceğini düşündürmektedir. Bunu yapmanın en kolay ve en güvenli yolu, sağlıklı anti-enflamatuar gıdalara yönelmek olacaktır. Aynı zamanda şeker ve beyaz un gibi iltihaplanmaya neden olan gıdalardan uzak durmak ve onların yerine hurma gibi sağlıklı alternatiflere yönelmekte fayda vardır.
Sizin için listemizde yer alan bu yiyecekler, ağrı kesici doğal gıdalar olarak karşımıza çıkmaktadır. NSAID veya diğer ilaçlardan aldığınız anında rahatlama hissini elbette sağlamayacaktır ancak birçok araştırmacı ağrı ile mücadelede yararlanılması gereken gıdalar olduğunu kanıtladılar. Bildiğiniz gibi doğada yer alan birçok meyve, sebze gibi ürünler içtiğimiz ağrı kesici ilaçların içerisinde yer alan esanslardır. Bu yiyecekleri sağlıklı beslenme diyetinize ve egzersiz rutininize ekleyebilirsiniz. Şimdi gelin bu listede yer alan ağrı kesici doğal gıdaları tek tek inceleyelim.
Zerdeçalın İltihap Önleyici Etkileri
Zerdeçal, olan kurkumin açısından zengin bir baharattır. Kurkumin, enflamatuar hastalıkları önlemede çok etkili bir antioksidan kaynağıdır. Zerdeçalın sağlığa faydalarını kanıtlayan çok sayıda araştırma yapılmıştır.
Eğer çok fazla zerdeçal yiyemiyorsanız, zerdeçalın faydalarını elde etmek için bir tutam karabiber takviyesi alabilir veya içimi rahat olan zerdeçallı latte yapmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca bir tutam karabiber ve biraz limon suyu ile kaynar suya bir çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal ekleyerek bir bardak zerdeçal çayı yapabilirsiniz. Yalnızca on dakika kaynadıktan sonra içime hazır olacaktır.
Zencefil İltihap Önleyici Olarak Kullanılır mı?
Zencefil, bir başka güçlü anti-enflamatuar (iltihap önleyici) baharattır. Zencefili, yemeğinize veya çayınıza rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Zencefil, aynı zamanda kan şekerini düşürmeye yardımcı olur ve kalp hastalığına karşı da savaşır. Osteoartrit diz ağrısı hastaları ile yapılan bazı araştırmalar sonucunda;
- Katılımcıların %63’ünün zencefil özü kullandıktan sonra rahatladığı bulundu. Günlük diyetinize sadece 2 gram zencefil eklemek, kas ağrılarınızı azaltacaktır. Yorucu ve zorlu bir idmandan sonra zencefil rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
Yeşil Çay İltihap Önlemeye Yardımcı Olur mu?
Bildiğiniz üzere yeşil çay, anti-enflamatuar (iltihap önleyici) özelliklerle dolu, doğada bulunun en harika içeceklerden biridir. Yeşil çay yalnızca ağrı çekmenizle ilgili değil, vücudunuzun her bölgesi için çok sağlıklı bir içecektir. Yeşil çayda bulunan antioksidanlar iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Yeşil çayın sağlık yararları arasında göbek yağının erimesi, depresyonla mücadele, kanserin önlenmesi ve akşamdan kalmalara yardımcı olmak yer alır.
Yeşil çay çok fazla kafein içermediğinden dolayı uyku döngünüzü bozmadan öğleden sonra veya akşamları rahatlıkla içebileceğiniz bir çaydır.
Not: Yeşil çayın tüm sağlık faydalarından yararlanmak için şeker veya yapay tatlandırıcılar eklemekten kaçının.
Omega-3 Yağ Asitleri Nelerdir? Omaga 3 ün İltihap Önleyici Yönleri
Omega-3, iltihapla savaşan ve birçok gıdada bulunan en sağlıklı yağ içeriklerinden biridir. Omega-3’ler en çok balık türlerinde bulunur. Örneğin; alabalık, somon, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklar Omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindirler. Omega-3 bakımından zengin tüketebileceğiniz diğer gıdalar ise; fındık, ceviz, yumurta ve chia tohumudur. Bunları diyetinize eklemek, diğer çeşitli sağlık yararları ile birlikte ağrıda giderek azalacaktır.
Zeytinyağı ile beslenen fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, artrit gelişiminin durduğu ve eklem şişmesinin azaldığı bulundu. Yani inflamatuar belirtileri düzenli olarak azaldı.
Et Suyunun Ağrı Kesici Özelliği
En şaşırtıcı anti-enflamatuar (iltihap önleyici) gıdalardan biri de et veya balıklarla yapılan et suları, tavuk veya çorbalardır. Biraz sarımsak, mantar ve biraz lahana veya ıspanak ekleyerek iltihap diyetinizde uygulayabileceğiniz ve hastalıklardan kurtulmanıza yardımcı olacak sağlıklı bir yemektir. Tavuk suyu çorbası hem beden hem de ruh için iyi olduğunu kanıtlanan antiviral ve antioksidan bir yiyecektir. Et suları, genellikle bir hastalıktan veya ameliyattan çıktıktan sonra bir dönem boyunca tüketilen yiyecektir.
Sarımsak Ağrı Keser, İltihap Önleyici Özellikleri Şifadır
Sarımsak, bir antioksidan olan quercetin içerir. Quercetin, iltihabı azaltmada oldukça etkili olan bir tür antioksidandır. 4 diş çiğ sarımsak veya sarımsak tozu tüketmek ağrıların giderilmesinde faydalı olacaktır. Ancak çok fazla çiğ sarımsak midenizi rahatsız edebilir bu nedenle kavrulmuş sarımsak daha iyi bir alternatiftir. Sarımsakla ilgili tek olumsuz konu hepimizin ortak fikirde olduğu koku problemidir. Bu konuyu da çözmenin farklı metotları bulunmaktadır tabii. Ayrıca sarımsak, anti-enflamatuar (iltihap önleyici) özelliklerinin yanı sıra, kanserle mücadelede etkili olduğu gibi kalp rahatsızlıkları ve bunama riskini de azaltmaktadır.
Tam Tahıllar ve Fasulye
Kepekli tahıllar ve fasulye tüketimi, iltihaplanmayı azaltan çok etkili bir diyettir. Kepekli tahıllarda ve fasulyelerde bulunan lif, kalp hastalığı, kilo kaybı, bağırsaklarınızı sağlıklı tutma ve kan basıncını düşürmede çok önemlidir. Kahverengi veya yabani pirinç, chia tohumları ve yulaf ezmesi gibi gıdalar daha düşük seviyelerde C-reaktif protein (CRP) içerir. Bunun anlamı da bu proteinlerin sebep olduğu romatoid artrit, diyabet ve kalp hastalığı ile ilişkili inflamasyonların azaltılmasıdır.
Brokoli, Brüksel Lahanası ve Lahana
Brokoli, Brüksel lahanası ve lahana, birçok kişinin sevmediği ancak sağlığa gerçekten çok faydalı bir besindir. Antioksidan bakımından zengin olan bu sebzeler, vücudumuzu serbest radikalleri tetikleyen kronik inflamasyondan korur. Brokoli, Brüksel lahanası ve lahana, günlük diyetinize ekleyebileceğiniz kolay bulunan gıda ürünleridir. Sadece salatalarınıza bile eklemin faydasını görebilirsiniz. Lahana turşusunu seven biriyseniz eğer, lahana turşusunun kronik iltihaplanmayı azaltmada çok etkili olduğunu bildirmekten sevinç duyarız. Ayrıca depresyonla savaşır ve genel olarak sizi sağlıklı tutmaya yardımcı olurlar.
Kirazlar
Tart kirazları, bir anti-enflamatuar (iltihap önleyici) antioksidan olan antosiyanin içerir. Tart kirazı suyu, iltihabı hafifletmek için çok iyi bir seçimdir. Günde küçük bir bardak kiraz suyu, ağrıyı ve sertliği azaltmaya yardımcı olacaktır. Yapılan bazı deneysel çalışmalara göre tart kirazları, steroid olmayan antienflamatuar ilaçlardan daha etkili ve çok daha güvenlidir.
Not: Sağlık yararlarını mahvetmemek adına hazırlayacağınız meyve suyuna şeker veya yapay tatlandırıcılar eklemekten kaçının.