Kategori: Vegan Tarifler
Bazı insanlar, hayvanları yemeyi reddetmek veya çevre koruma çabalarını desteklemek gibi ahlaki nedenlerle vegan tarifler yerler. Peki ya sağlık ve vegan diyeti? Bazıları, vegan yiyeceklerle ilgili beslenme sınırlamalarının yetersiz beslenmeye yol açabileceğini söylüyor. Diğerleri veganların zayıf, formda ve daha uzun yaşadığını söylüyor. Ama gerçek nedir ve vegan diyetinin faydaları hakkındaki efsane nedir? Vegan diyetinin sağlık yararlarına yakından bakmış olsak da riskleri de göz ardı etmiyoruz. Burada yapmak istediğimiz, bu risklerden kaçınmaları için çözümler göstermektir. Vegan tarifler ve yararları hakkında birçok bilgi bulabilirsiniz.
Değerli Besinler
Yapılan araştırmalarda, vegan diyetin birçok sağlık yararı ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Tek başına yağlı etin bulunmaması neredeyse her zaman olumlu bir sağlık etkisine sahiptir. Vegan beslenme, bitkiler, vitamin açısından zengin sebzeler, taze salatalar ve yüksek kaliteli yağlar ve proteinler içeren kuruyemişlere dayandığından, vegan diyeti birçok farklı vitamin ve besin sağlar. Dahası, sebzeler genellikle besin açısından zengin olduğu için vegan yiyecekler otomatik olarak yetersiz beslenmeye yol açmaz. Ek olarak, vegan diyeti, ikincil bitki maddeleri ve antioksidanlar gibi birçok diyet lifi ve mikro besinleri ile magnezyum, potasyum ve folik asit gibi vitaminler ve mineraller içerir.
Proteinler ve Yağlar
Proteinler vücudumuzun temel bileşenleridir. Bu özellikle esansiyel amino asitler için geçerlidir. Et ve süt ürünleri, bu tür temel amino asitlerin bir numaralı kaynağıdır. Proteinler ayrıca kas yapımı ve bakımı için de gereklidir. Özellikle sporcular, vegan beslenmenin bu açıdan bir dezavantaj oluşturduğundan korkabilirler. Bununla birlikte, tüm gerekli amino asitleri içerdikleri sürece bitkisel proteinlerle de kas yapabilirsiniz. Baklagiller, kabuklu yemişler, tam tahıllar, soya ürünleri ve ayrıca bazı sebzeler için durum budur. Bu yiyecekler ayrıca sağlık açısından önemli bir fayda sağlar: Bitki protein kaynakları genellikle hayvansal kaynaklardan daha az yağ ve kolesterol içerir. Durum yağlarla benzerdir. Sebze ürünleri, önemli ölçüde daha fazla doymamış yağ asitleri içerir. Bu sözde iyi yağlar kolesterol seviyelerini düşürür. Bununla birlikte, margarinde bulunanlar gibi hidrojene bitkisel yağlar, iyi yağlar olarak kabul edilmez.
Zayıflama Etkisi
Önemli bir soru, vegan bir yaşam tarzı yaşayan birinin kilo vermede avantaj veya dezavantaja sahip olup olmadığıdır. Birkaç çalışma bu soruyu zaten araştırdı. Veganların vücut kitle indeksine ilişkin istatistikler, veganların genellikle daha ince olduğunu göstermektedir. Ek olarak, vegan diyetlerin karma diyetlere göre beslenme açısından daha verimli olduğu kanıtlanmıştır. Bu, vegan yiyeceklerin daha fazla lif ve daha az yağ içerme eğiliminde olmasından kaynaklanmaktadır.