Granola sevenler mutfaklarına geçsinler ve hemen malzeme kontrolü yapmaya başlasınlar keza bu tarifimizde lezzetlimi lezzetli ev yapımı granola tarifi vereceğiz…
Ev yapımı granola tarifi hakkında söyleyecek çok fazla şey yok. Çünkü çok doğal ve çok lezzetli olacak. Üstelik yapması da kolay ve tüm mutfağınızı enfes kokutacak!
Granolayı çok seviyorsunuz ancak marketlerde satılan ürünlere ait tüm markaların tatlarındaki değişkenlikten mi sıkıldınız? Ürünlerin fiyatları mı hoşunuza gitmiyor? Yoksa sadece daha sağlıklı olması açısından kendi granolanızı kendiniz mi yapmak istiyorsunuz. Tam da olmanız gereken yere geldiniz. Bu yazımızda Kadınca Özel okurları ve granola sevdalıları için müthiş bir tarifle karşınızdayız!
Önce dilerseniz tadının sizi cezbedeceğinden emin olmak için kısa bir intro yapalım… Ev yapımı granola tarifimiz tamamen doğal ve sağlıklı olacak! Beyaz veya kahverengi şeker kullanmak yerine tabii ki doğal olarak az miktarda akçaağaç şurubu ile tatlandıracağız. Tarçınla cömertçe baharatlandıracak ve çok sayıda cevizi ve bir kaşık badem yağı ekleyeceğiz. Ayrıca dilerseniz sevdiğiniz tatları yakalamak adına istediğiniz kuru meyveleri ve fındıkta nefis bir tercih olacaktır.
Dediğimiz gibi, evde granola yapmak çok basittir. Sadece kuru malzemeleri ve ıslak bileşenleri ayrı ayrı karıştırın ve ardından hepsini birleştirerek tekrar karıştırın. 30 dakika pişirin ve hazır! Sağlıklı, basit ve tamamen lezzetli bu tarif, size ev yapımı bir granolanın lezzetini diğer hiçbir markadan bulamayacağınızın garantisini verecektir! Şimdiden afiyet olsun…
Granola Tarifi İçin Malzemeler (+ Varyasyonlar!)
Sağlıklı ev yapımı granola tarifimiz dört temel içerikle başlıyor:
- Tam yulaf
- Akçaağaç şurubu
- Tarçın
- Hindistancevizi yağı
Ardından, ekstra lezzet ve doku için aşağıdaki karışımları ekliyoruz:
Badem Yağı: Lezzetli ceviz kümeleri oluşturmak için anahtar malzememiz! Ayrıca, bu granola tarifimize protein eklemiş olur.
Kıyılmış Ceviz: Çıtır bir tat, protein ve sağlıklı yağlar eklerler! Dilerseniz ceviz fındık ekleyebilirsiniz. Kıyılmış veya şeritli badem, cevizler, antep fıstığı, kaju fıstığı ve ayçiçeği çekirdeği denemenizi de tavsiye ederiz.
Şekersiz Hindistancevizi Pulları: Eğer hindistancevizi sevmiyorsanız eklemek zorunda değilsiniz.
Kurutulmuş Kızılcık: Ev yapımı granola tarifimize ayrı bir tatlılık ve lezzet katacaktır. Eğer kızılvık sevmiyorsanız onun yerine kuru üzüm, kıyılmış kuru kayısı, kuru kuş üzümü, tart kiraz ve yaban mersini de ekleyebilirsiniz. Bu kısım tamamen sizin damak zevkinize bağlıdır. Ya da tabii ki kurutulmuş meyve sevmiyor ve de kurutulmuş meyvesiz granola tercih ediyorsanız bu kısmı atlayabilirsiniz.
Ev Yapımı Granola İpuçları
Soğumaya bırakın: Ev yapımı granolanızın yapım aşaması bitti. En lezzetli kıvamını alabilmesi adına granolanız soğudukça gevrekleşmeye devam edecektir. Fırından çıkar çıkmaz yemeye başlamak yerine (ne kadar güzel ve dayanılmaz bir fikir olsa da) en az 15 dakika boyunca tavada dinlenmeye bırakın. Bu sayede fazladan gevrek ve kızarmış olacaktır. Sizce de bunun için beklemeye değmez mi?
Kurutulmuş meyveyi en son ekleyin: Kurutulmuş meyvelerinizi fırında yakma riskini ortadan kaldırmak adına granolanız soğuduktan sonra ekleyin. Bu şekilde, eklediğiniz kurutulmuş meyvelerin yanmadan ve gevrek olmadan yumuşak ve çiğnenebilir olacağını fark edeceksiniz.
Not: Dilerseniz bu aşamada bir avuç çikolata parçacığı ekleyebilirsiniz.
Granolanızı bir haftaya kadar oda sıcaklığında, hava geçirmez bir kapta saklayabilirsiniz. Dilediğiniz zaman atıştırmalık olarak kendi başına yiyebilir ya da bir yoğurt veya biraz süt de tüketebilirsiniz. Ev yapımı granola en güzel akçaağaç, vanilya, yulaf sütü ile tatlanıyor.
Lezzetli ve kolay kahvaltılar için kolay tarif
Eğer granola seviyorsanız özellikle de bu ev yapımı granola tarifini severseniz burada daha sağlıklı kahvaltı fikirleri ve daha fazla brunch fikirlerini sizler için derledik. Dilerseniz aşağıdaki gibi granolanızın yanına eklemeler yapabilir ve daha doyurucu bir öğün elde edebilirsiniz.
- Yulaf Ezmesi
- Tuzlu Yulaf Lapası
- Gecelik Yulaf
- Fırında Yulaf ezmesi
Granolayı çok mu seviyorsunuz? Kendi granolanızı nasıl yapacağınızı, nasıl özelleştireceğinizi bu tarifte öğrenebilirsiniz! Bu tarifi en sevdiğiniz fındık ya da kuru meyvelerle özelleştirmekten çekinmeyin. En güzel tadı yakalayana kadar denemeye devam edebilirsiniz.
Granola İçin Malzemeler
- 2 su bardağı bütün yulaf ezmesi
- 1/2 su bardağı kıyılmış ceviz
- 2 çay kaşığı tarçın
- 1/2 çay kaşığı deniz tuzu
- 2 yemek kaşığı eritilmiş hindistancevizi yağı
- 1/4 su bardağı akçaağaç şurubu
- 2 yemek kaşığı kremsi badem ezmesi
- 1/3 su bardağı kurutulmuş kızılcık (isteğe bağlı)
- 1/2 su bardağı Hindistancevizi gevreği (isteğe bağlı)
Lezzetli Granola İçin Talimatlar
- Fırını önceden 300 ° F’ye ayarlayarak ısıtın ve parşömen kağıdıyla bir fırın tepsisine yerleştirin.
- Orta büyüklükteki bir kapta yulaf, ceviz, hindistancevizi pulu, tarçın ve tuzu birleştirin.
- Hindistan cevizi yağını ve akçaağaç şurubunu karıştırın ve badem ezmesini ekleyin.
- Birleştirilene kadar karıştırın.
- Granola fırın tepsisine kepçe yardımıyla iyice bastırın (kalınlık ayarını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz).
- 15 dakika pişirin, tavayı yarıya kadar döndürün ve granolayı hafifçe parçalamak için bir çatal kullanın.
- 15 dakika veya altın sarısı bir renk alana kadar pişirin.
- İstenirse, kurutulmuş kızılcık serpin.
- Servis yapmadan önce 15 dakika soğumaya bırakın.
Afiyet olsun…