Meditasyonun Önündeki Engelleri Aşmak

Meditasyon, zihnimizin doğuştan gelen farkındalığına bırakma çabamız olarak tanımlayabiliriz. Bunu yapmak için nefesimizin desteğini, bir mantrayı veya daha ileri bir düzeyde doğrudan doğuştan gelen varoluş duygumuza ve kendimizi hissetmemize odaklanabiliriz.

Dış Engeller

İnceleyeceğimiz ilk engeller oldukça aşikardır, ancak bunlardan bahsetmeye değer. Eğer ilgilenmezsek herhangi bir meditasyon derecesine ulaşmak zor olur.

Meditasyon

Günün Zamanı

Meditasyon yapmak için en iyi zaman ya şafak vakti ya da alacakaranlıktır. Alacakaranlık, gündüz ve gece arasındaki geçiş noktasını işaretler ve daha derin farkındalık durumlarına giriş sağlar. Nefes alıp vermemiz ve uyanma ile uyku arasındaki nokta gibi herhangi iki şey veya durum arasındaki kesişme noktasına girdiğimizde gerçekleşir. Gece ile gündüz arasındaki geçişte meditasyon yapmak bu çabayı kolaylaştırır.

Yer

Meditasyon yaptığımız yer de aynı derecede önemlidir. İdeal olarak, sadece bir odanın köşesine sahip olmamız gerekir. Meditasyon yaparken, dikkatimizi dağıtacak telefonlar veya başka şeyler olmadan yalnız kalmalıyız. Karanlıkta veya düşük ışıkta oturmak tercih edilirken, gün ışığı gerçekten bir engel değildir. Önemli olan, dünyadan bir saatliğine uzaklaşabileceğimiz sessiz bir alanımız olmasıdır. Önemli olan rahatsız edilmemektir. Örneğin, diğer aile üyeleriyle küçük bir apartman dairesinde yaşıyorsak, başka biri uyanmadan önce boş bir odanın köşesinde meditasyon yapabilirsiniz.

Duruş

Nerede ve nasıl oturduğumuz pratik yapmak için özellikle önemlidir. Akılda tutulması gereken ilk şey, kapalı alandaysak doğrudan ahşap ve taşa, dışarıdaysak çim veya toprak üzerine oturmanın tavsiye edilmemesidir. Meditatif enerjimizin yere yayılmasını önlemek için bir halıya veya mata oturmalıyız.

Yere oturmak istemeyenler için her zaman bir sandalyeye oturarak meditasyon yapabiliriz. Sırtımızı güzel ve düz kalmaya teşvik etmek ve ayaklarımızın yere sağlam bir şekilde oturmasını sağlamak için biraz öne kaymalıyız.

Nefes

Meditasyon sırasında nasıl nefes aldığımız, oturma pozisyonumuzu mükemmelleştirmekten daha karmaşıktır. Çünkü nefes alma teknikleri gelenekler arasında büyük farklılıklar gösterir. Örneğin Zen meditasyonu nefes almaya büyük önem verir ve çok özel yöntemler öğretir. Advaita Vedanta gibi diğer gelenekler nefes almayı pek önemsemez. Bu nedenle, kesin veya doğru nefes alma yöntemi hakkında kapsamlı açıklamalar yapmak mantıksız olacaktır. Genel olarak, tüm gelenekler en azından ciğerlerimizi açmamız gerektiği konusunda hem fikirdir. Ve bunu seansınızın başında birkaç yavaş ve derin nefes alarak, ciğerlerimizin en alt kısmına hava getirdiğimizden emin olarak yapabiliriz. Akciğerlerimizi tamamen oksijen ile doldurduktan sonra her zaman burnumuzdan doğal hızımızda nefes almaya geri dönmeliyiz. Sonra, dikkatimizi öğrendiğimiz meditasyon tekniklerine çevirebiliriz.

Hastalık

Tahmin edebileceğimiz gibi vücudumuz hastayken bir meditasyon pratiğini sürdürmek imkansız değilse de zor olacak. Fiziksel acı veya hastalık, dikkatimizi içimize çevirmemizi engelleyebilir. Genel halsizlik ve yorgunluk da bizi durduracaktır. Bu nedenle bedeni aşmayı savunan yoga gelenekler bile, aydınlanmanın ancak sağlıklı bir vücut aracıyla mümkün olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Zor Koşullar

Açık olmak gerekirse, zor koşullarla karşı karşıya olduğumuzda meditasyon yapmamanızı bir an bile önermiyoruz. Aksine şarttır. Acı çekiyorsak, meditasyonun bize birçok önemli şekilde yardımcı olabilir. Zihnimizi küçük bir dereceye kadar bile sakinleştirmek bizi huzurla doldurabilir. Bu da sorunlarımızla yüzleşmek için bize daha fazla güç ve enerji verir. Meditasyon sırasında zihnimiz yoğun bir şekilde şimdiki zamanda emildiğinden, bizi anı bırakıp yaşamayı daha iyi hale getirir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap