“3 derste farkı hissedecek, 10 derste farkı görecek, ve 20 derste tamamen farklı bir vücuda sahip olacaksınız. 30 seans sonunda tamamen yenilenmiş bir vücuda, özellikle de sağlıklı, sıkı karın ve sırt kaslarına sahip olacaksınız.”
J.H.Pilates
Hazır mısın?
En son okumuş olduğum çok meşhur bir kitaptan aklımda kalan güzel bir soru ile başlamak istiyorum.“Yapabileceğiniz (şu anda yapmadığınız) ve düzenli bir biçimde yaparsanız kişisel yaşantınızda son derece olumlu bir fark yaratabilecek tek şey nedir?”
***
Neye sahip olmak istiyorsun?
Peki bunu gerçekten istiyor musun? Bunun için yeterli arzu ve inanca sahip misin?
Malesef ki yeterli arzu ve inancımız yoksa bunların kuvvetlenmesi için beklememiz gerekir. Ve bu bekleyiş süreci tamamen bizim elimizdedir.
“Arzu et ve inan. Deneyimle ve kabul et. Bırak ve büyü!”
Son on yıldır özellikle de günümüzde bu kadar meşhur olan ve benim de kendimi keşfetmemi ve aynı zamanda tedavi ederek daha zinde, dengeli, farkında ve sağlıklı hissetmemi sağlayan ‘Pilates’ aslında nedir? İşin mantığını kavrayıp içselleştirebilirsek büyük değişim için en önemli unsur olan inancımızı ve arzumuzu da kuvvetlendirebiliriz.
Pilates; kendinizi yeniden yaratmanın en doğru ve sistematik yolu.
Pilates, Joseph Hubert Pilates tarafından 20. yüzyılın başlarında gelitirilmiş olan bir fiziksel fitness sistemidir. Sağlıklı ya da herhangi bir sebepten sağlığını kaybetmiş sedander kişiler, hamileler, amatör veya profesyonel elit sporculara kadar her yaşta ve her kapasitede insanın anatomik olarak kolayca uygulayabileceği bir hareketler bütünüdür.
1880’li yıllarda Almanya’da doğan ve çocukluğunda zayıf bir solunum sistemine sahip olan Pilates astım, romatizmal ateş ve raşitizm hastasıydı. Kendini iyileştirmek için zihnini ve bedenini kuvvetlendirme yollarını aradı. Boks, eskrim, güreş, jimnastik, yoga ve zen meditasyonu ile kendini geliştirdi ve sonunda “Kontroloji” yani “Kontrol Bilimi” adını verdiği kendi sistemini yarattı.
Birinci dünya savaşında düşman ilan edilip Lanchester bölgesinde mülteci kampına alındı ve burada askerlerle çalışıp kendi tekniğini geliştirdi. 1918-1919’ da bir çok kişinin ölümüne sebep olan grip salgınından beraber çalıştığı askerlerin etkilenmemesi ile tekniği dikkatleri çekti.
Temel prensipleri olan konsantrasyon, kontrol, nefes, düzgünlük (kesinlik), merkezlenme, akıcılık terimleri zihni ve bedeni bütünleştiren çok derin anlamlar ifade eder.
Pilates kardiyovasküler bir antrenmandır. Yani kendi deyimiyle ‘Fiziksel bir fitness sistemidir.’ Tam ve etkin bir çalışma sırasında yağ yakım aralığında seyreden ve yaşa göre olan kalp atım hızı kan dolaşımını hızlandrır, dayanıklılığı arttırır, anjiogenez yolu ile yeni kan damarı oluşumunu sağlar. Hücresel solunum merkezi olan mitokondri sayısı artar. Ve böylece bedende daha hızı bir kan sirkülasyonu, dolayısıyla hücrelerde daha yoğun bir oksijen karbondioksit değişimi ve besin alış verişi olur. Vücut yağ yakar. Hormonlar düzgün çalışır. Hücre yenilenmesi artar. Artan kan dolaşımı ve yoğun konsantrasyon sonucu kaslara ve bedene yoğunlaşan sinir sistemi sağlığı, beyin sağlığı, güçlenir. Doğru nefes ile akciğer daha etkin ve doğru kullanılır.
Diğer fitness sistemlerinden farklı yanı tüm bedensel sistemlerin temeli oluşudur. Beden ve zihnin içselleştirilip bütünleştirilmesi, vücudun ‘abc’ sidir. Bedenin omurgaya yapışan en içteki kasları ile ilgilenir. Zihni tam ve etkin kullanmayı amaçlar. Merkezi Sinir Sisteminin yani zihnin verdiği bir emir tam ve eksiksiz bir şekilde kassal hafızaya yerleşir. Böylece beden farkındalığı oluşur. Beden bütünlüğü sağlanır ve güçlendirilir.
Zamanla günlük rutin hayat, yaşam şartları, stress, yorgunluk, doğru ve dengeli beslenememe, yeterli sıvı elektrolit alamama, depresyon, bıkkınlık vb unsurlarla ya da psikolojik ve fiziksel travmalar sonucu insan bedeninde kas uzunluk, kısalık, esneklik ve kuvvet farkları, dolayısı ile postur bozuklukları, kalıcı veya geçici rahatsızlıklar meydana gelir.
Pilates öncelikle kişiye kendi fiziksel bedenini tanımasını, zihninin etkin ve tam kullanımı ile farkındalığının geliştirmesini sağlar. Denge, nefes ve hareket sistemlerinin birleşimidir. Eklem ve kemikleri yaşam boyu korumak için kasları güçlendiren ve esneten yani bedeni hem zihinsel hem fiziksel içsel bir dengeye getiren bir fiziksel fitness sistemidir. Karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturur.
Birincil olarak “Power house” olarak adlandırdığı “core kasları”nı hedef alır. Bu bölge karmaşık bir anatomiye sahip olan üst bacak ve alt karın arasında kalan ve bedenin ağırlık merkezini kapsayan, yaşam boyu sağlıklı ve zinde bir yaşam sürebilmek için kassal dengeye getirilmesi gereken hayati önem taşıyan bir bölgeyi ifade eder.
Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz kas yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açabilir. Pilateste kas yapısı bir bütün haline getirilir. İnce ve sıkı bir görünüm oluşur. Sakatlanmalar zorlaşır. Dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.
Son olarak Joseph Hubertus Pilates’in ünlü sözü ile bitirmek istiyorum.
“3 derste farkı hissedecek, 10 derste farkı görecek, ve 20 derste tamamen farklı bir vücuda sahip olacaksınız. 30 seans sonunda tamamen yenilenmiş bir vücuda, özellikle de sağlıklı, sıkı karın ve sırt kaslarına sahip olacaksınız.”
J.H.Pilates
A.Elvan Songun