4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali birinci ayağı, 1-7 Mart tarihleri arasında İngiltere, Kosova ve Türkiye’de çevrimiçi olarak başlamıştı.
Festivalin Türkiye ayağı ise 26 Nisan- 5 Mayıs tarihleri arasında olacak. 25- 30 Haziran tarihleri arasında da festivalin üçüncü ayağı, pandemi koşullarının izin verdiğince, fiziki koşullarda gerçekleşecek.
Festivale bu yıl 30 farklı ülkeden 150 film başvurdu. 45 yerli, 40 adet global yapım seyirciyle buluşacak..
Festival Geçmişi
Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali, kadın sinema emekçilerini bir arada tutmayı hedefleyen ve kadın yönetmenlerin filmlerini daha görünür kılmayı hedefleyen İzmir menşei bir proje olarak yola çıktı. 2018 yılında İzmir’de Kadın Yönetmenler Haftası adı altında başlayan proje, 4 yıl gibi kısa bir süre içerisinde ulusal ve uluslararası bir festivale dönüşmeyi başardı.
Festival, her sene 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Haftası’nda düzenleniyor. Elbette bu tarih bilinçli bir tercih.
Film gösterimleriyle başlayan proje, artık filmleri uluslararası platformlara ulaştırıyor. Bu yıl festivalin ilk ayağı İngiltere East Anglia Üniversitesi ve Britanya Türk Kadınları Derneği; Kosova’da ise Gerçek Derneği sponsorluğunda gerçekleşti. Film gösterimleri ve etkinliklere yoğun bir katılım gerçekleşti.
Maalesef ülkemizde ve dünyada, sinema sektöründe kadınlar hala göz ardı ediliyor. Kadın Festivali Filmleri işte tam da bu zihniyetin karşısında kendisini konumlandıran bir düşünce yapısına sahip. Ayrıca festival yalnızca yabancı yapımlara ev sahipliği yapmıyor. Yerli yapımlara da kucak açıyor.
Festivalin 2019 yılı, yola çıkış cümlesi “Türkiye’de 10 yönetmenden yalnızca 1’i kadın” idi. Festivalin amaçlarından biri de bu sayının eşitlenmesini sağlamak. Bunun için proje bünyesinden hareketle kurulan Kadın Yönetmenler Derneği festivali 3 yıldır ücretsiz olarak düzenledi.
Festivali diğerlerinden farklı kılan bir diğer özellik ise, tüm katılımcıların geri bildirim alabilmeleri. Festivale yarışmacı olarak katılıp elenseniz dahi, ‘Face to Face’ bölümünde sizinle konuşacak bir ekip buluyorsunuz. Yani destek hep devam ediyor. Böylece ilerlemenizin önündeki eksikleri öğrenme şansınız oluyor. Çünkü amaç, kadın yönetmenlerin birbirinden destek ve güç bulması.
Kadın Yönetmenler Festivali bu yıl da bilet satışı yapmak istemediği için, Fongogo üzerinden bir bağış kampanyası başlattı. Siz de kampanya destekçisi olarak, kadın sinemacılara ve emekçilere katkıda bulunabilirsiniz.