Kerevizi herkes sevebilir…
Çevremdeki çoğunluk kereviz dendiğinde suratını ekşitir, hayatta yemem der ya da tam tersi gözlerinde kalp emojileri belirir ve bayılırımmm dedikten sonra bir tabak pişirdiğim kerevizi hüpletir 🙂
Durum böyle olunca genelde en sevdiğim tarifi uygulayıp, sevmeyenlere iddialı iddialı “Bir kere dene bir lokmadan ölmezsin seversin kesin.” diyerek denetip sonra övgülerle dolu cümleler eşliğinde koca tabağı bitirişini izlerim 🙂
Kış için tatlılar, çorbalar, miss kokulu ekmekler derken bu sefer lezzetli bir zeytinyağlı yapalım. Şöyle mevsimin meyvelerini sebzelerini birbirine katalım. Tüm bu tatları ferahlatan taze otlar kullanalım istiyorum. Bu tarifle daha geçen günlerde beraber iş yaptığım ve aynı zamanda arkadaşım olan ortağıma çocukluğundan beri ağzına sürmediği kerevizi iki öğün şeklinde bayıla bayıla yedirttim. Eşi ve annesi hala şaşkın 🙂
Bana sorarsanız kerevize en çok ayva yakışıyor. İkisini bir arada pişirdiğinizdeki uyuma ve lezzet bütünlüğüne bayılacağınızı düşünüyorum. Bir de içerisine azıcık sarımsak, bolllca portakal suyu ekledik mi muhteşem kokusu burnuma kadar geliyor bir anda 🙂
Çok uzatmadan tarifin detaylarına geçeyim;
Zeytinyağlı Ayvalı Kereviz İçin Malzemeler
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet kereviz
2 adet ayva
3 diş sarımsak
1/2 bağ dereotu
1/2 bağ maydanoz
1 yemek kuru nane
400-500 ml portakal suyu
1 tutam tuz
1 tutam akbiber
Zeytinyağlı Ayvalı Kerevizin Hazırlanışı
Öncelikle geniş bir cam kabın içerisine bolca su ve bir kaşık kadar un koyup karıştırın. Bunu doğradığınız ayva ve kerevizleri tencereye atacağınız süreç içerisinde kararmaması aksine beyaz kalması için hazırlıyoruz.
Ayva ve kerevizlerin kabuklarını soyun, ayvanın iç çekirdek kısımlarını da temizledikten sonra küp küp doğrayıp bu unlu suyun içerisinde bekletin.
Geniş bir tencereyi ocağa alın ve ısıtın. Isınan tencereye zeytinyağını ilave edin ve kerevizle ayvaların suyunu süzüp tencereye aktarın. Bir iki tur karıştırıp kavurun. Bu arada sarımsakları ince ince doğrayın ve tencereye ilave edip karıştırın. Sarımsakların o güzel kokusu burnunuza geldikten sonra portakal suyunun tamamını ekleyin.
Tencereye yağlı kağıttan kapak yapın. Yani aslında kerevizlerin üzerine değecek şekilde yağlı kağıt kapatın, üzerine de tencerenin kendi kapağını kapatın. İçerisindeki sıvı hafif kaynamaya başladığı zaman altını kısın ve ayvalarla kerevizler yumuşayana kadar usul usul pişirin. Bana sorarsanız sebzeleri aşırı yumuşamadan hafif diri kalacak şekilde pişirmek daha doğru.
Size göre yeteri kadar piştiğinde tencereyi ocaktan alın. Zeytinyağlınızı kendi tenceresinde soğumaya bırakın. Ayvalı kereviziniz soğurken dereotu ve maydanozu ince ince kıyın. Ilınmış olan zeytinyağlının içerisine ilave edin. Aynı anda kuru naneyi de ekleyip bir tur nazikçe karıştırıp tamamen soğumaya bırakın.
Zeytinyağlı yemekler bana göre bir gün dolapta bekleyip güzelce soğuyup özleştikten sonra daha bir hoş oluyor ama siz ılık ya da oda ısısında da servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun…