Vestibüler Migren Diyeti

Vestibüler Migren Diyeti

Vestibüler Migren Belirtileri Nelerdir? 

Migren; ense, şakak ve göz çevresinden başlayan ağrılardır ve hareket ettikçe daha da kötüleşebilir. Migren ağrıları genelde zonklama olarak tabir edilen şiddetli ağrılarla seyredebilir ve bu ağrıya eşlik eden mide bulantıları, kusma, ışık ve sese olan duyarlılık hissi oluşabilir.

Vestibüler migren ise vertigoya neden olan bir migren durumudur. Baş dönmesi hissiyatı, insanlar hareket etmediklerinde bile hareket ettiklerini ya da çevrelerindeki nesnelerin hareket ettiğini hissederler. Bu yüzden vestibüler migren, vertigo hastalığına oldukça benzer.

Vestibüler migren, birkaç saniyeden birkaç saate kadar sürebilmektedir. Vestibüler migren belirtileri arasında;

  • Denge kaybı,
  • Hareket etmekte zorluk,
  • Baş dönmesi,
  • Yön bozukluğu,
  • Kafa karışıklığı,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Şiddetli baş ağrıları bulunabilmektedir.

Migren atakları genellikle tekrarlayan, zonklayan baş ağrılarını içerir. Vestibüler migren atakları bazen teşhis edilmesi zor olabilir çünkü migrenle karıştırılabilir. Yapılan bazı araştırmalar, yaşam tarzı ve diyet değişikliklerinin, vestibüler migren ataklarının sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Vestibüler Migren Diyeti

Diyet, Vestibüler Migren Ataklarını Nasıl Etkiler?

Vestibüler migrenin nedeni kesin olarak bilinmemektedir ancak bu durum kadınlar arasında daha yaygın görülmektedir. Genetik, diyet, yaşam tarzı ve çevresel faktörler vestibüler migrenin görülmesinde rol oynayabilmektedir.

Migren tedavisinde yapılan araştırmalar, diyetinizi değiştirmenin migren ataklarının oluşumunu ve yoğunluğunu azaltabileceğini göstermektedir. Migren atakları için genel beslenme tetikleyicileri arasında çikolata, alkol, kahve ve işlenmiş etler bulunmaktadır. Bu tür besinlerin tümü migren semptomlarıyla bağlantılı olan tiramin, nitratlar, histamin ve feniletilamin gibi kimyasallar içermektedir.

Tüm bu yiyeceklerin aksine bazı insanlar, yemek yemedikleri takdirde de migren semptomlarının kötüleştiğini bildirmektedir. Bu da oruç tutmanın ve öğün atlamanın atakların şiddetini artırabileceğini düşünmemize sebep olmaktadır. Burada önemli ayrıntılardan birisi de tetikleyici yiyeceklerin kişiden kişiye değişebileceği durumudur. Bazı insanlarda yukarıda belirttiğimiz besinler, migren ataklarını tetiklemeyebilir.

Vestibüler Migren Tedavisinde Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Migren diyetinde, yapılacak bir eliminasyon diyeti ile vestibüler migren semptomlarıyla bağlantılı yiyecekleri ortadan kaldırabilirsiniz. Bu yüzden;

  • Eski peynirler,
  • Alkol (özellikle kırmızı şarap ve bira),
  • Yapay bir tatlandırıcı (aspartam),
  • Çikolata,
  • Kahve ve diğer kafeinli içecekler,
  • Monosodyum glutamat (MSG),
  • Pastırma, sosis, salam ve kurutulmuş et (işlenmiş etler).

Semptomları kötüleştirebilecek diğer yiyecekler:

  • Turunçgiller,
  • Domates,
  • Soğan,
  • Fasulye ve mercimek,
  • Fındık ve tohumlar,
  • Turşu ve fermente gıdalar,
  • Sığır eti ve tavuk ciğeri gibi organ etleri,
  • Tuzlu, tütsülenmiş ve kurutulmuş balık,
  • Süt, peynir, krema, dondurma ve yoğurt gibi süt ürünleri,
  • MSG’li konserve çorbalar, küp çorba ve bulyon küpleri,
  • Meyve suları ve gazlı içecekler,
  • Şişelenmiş salata sosları ve paketlenmiş soslar,
  • Vitaminler ve bitkisel takviyeler, özellikle kafein içerenler.

Yukarıda belirttiğimiz listede yer alan yiyeceklerin, vestibüler migrenin semptomlarınızı tetikleyebileceğinden şüpheleniyorsanız eğer doktorunuza danışmalı ve bunları diyet listenizden çıkarmayı düşünmelisiniz. İlk aşamada ne kadar çok besin grubunu ortadan kaldırırsanız, diyet o kadar etkili olur.

Migren Tedavisinde Yenecek Yiyecekler

Vestibüler Migren Diyeti Listesi
Migren Diyeti Listesi

Migren diyetinde eliminasyon aşaması kısıtlayıcı olsa da yine de bol miktarda sağlıklı ve lezzetli yiyeceklerin tadını çıkarabiliyorsunuz, örneğin:

  • Meyveler: Turunçgil hariç çoğu meyve,
  • Sebzeler: Soğan, fasulye ve mercimek hariç çoğu sebze,
  • Tahıllar: Pirinç, kinoa, kuskus ve yulaf gibi tüm tahıllar,
  • Et, yumurta ve balık: Tavuk, dana eti, hindi, kuzu eti, yumurta ve balık gibi tüm taze etler,
  • Süt yerine kullanılan ürünler: Hindistan cevizi ve yulaf sütü gibi süt içermeyen ürünler,
  • Yağlar: Zeytin, keten tohumu ve Hindistan cevizi yağları gibi sağlıklı yağlar,
  • İçecekler: Su ve kafeinsiz bitki çayları,
  • Baharatlar ve çeşniler: Tüm taze otlar ve baharatlar, ayrıca çoğu ev yapımı çeşniler.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap