Ağız içerisinde yer alan bakteriler ağız kokusu meydana getirmektedir. Bu durum gerçekten de oldukça can sıkıcı ve moral bozucu bir durumdur. Ağız kokusunun meydana gelmesinin birçok farklı nedeni olabilmektedir. Bu sorundan yakınan kişilerin ilk olarak bu nedeni fark etmeleri çözümü hızlandıran bir durumdur. Sorunun kaynağını bulan kişiler bu kokuyu meydana getiren durumu önleyerek ağız kokusunun da sona ermesini sağlayabilmektedirler.
Sabahları uyanıldığında ve yemek yemenin ardından meydana gelen sorun fiziksel ağız kokusu olarak tanımlanmakta ve bir hastalık belirtisi olmamaktadır. Ancak farklı durumlar sonucunda oluşan kokular bir hastalığın belirtisi olmaktadır. Ağız kokusu nedenleri nelerdir diye düşünen kişilerin akıllarına birçok farklı durum gelebilmektedir. Ağızda meydana gelen kokular genel olarak ağızda meydana gelen durumlardan oluşmaktadır. Bunun dışında solunum kaynaklı, metabolik sebepler ve sindirim sistemi sorunlarından meydana gelebilmektedir.
Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?
- Ağız kokusuna neden olan durumlardan bir tanesi tükürük salgısında biriken maddeler olmaktadır. İyi bir ağız temizliği yalnızca dişlerin fırçalanması ile sağlanamamaktadır. Ağız kokusu sebepleri arasında yer alan bu durum dilin villuslarının yani çıkıntılarının olmasından kaynaklıdır. Dil üzerinde biriken yemek artıkları tükürük salgısı yardımı ile ağızda koku oluşturmaktadır.
- Yenilen birtakım yiyecekler de ağızda kötü kokuya yol açmaktadır. Özellikle de sarımsak ve soğan gibi gıdalar buna yol açmaktadır. Bu gıdaları tüketen kişiler iyi bir şekilde ağız temizliklerini yapsalar bile koku yine de giderilememektedir. Bu durumun sona ermesi ancak kokuya sebep veren gıdaların tam anlamıyla vücuttan atılması ile sağlanmaktadır.
- Tütün ürünleri ve alkol kullanımı da kötü koku yapan gıdalar gibi bir kokuya yol açmaktadır. Bu durum da gıdaların sebep verdiği ağız kokusu gibi vücuttan atılana kadar geçmemektedir.
- Diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıkları gibi durumlar da ağız içerisinde kötü bir kokunun oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum da ağız temizliğine gerektiği kadar önem vermemekten meydana gelen bir durum olmaktadır.
- Karaciğer sorunları ve karaciğer yetmezliği hastalıkları da ağızda rahatsız edici bir kokunun meydana gelmesini sağlamaktadır.
Ağız Kokusunu Giderme Yolları Nelerdir?
Sorunu yaşayanların da bildiği gibi ağız kokusu oldukça baş belası bir durumdur. Bu sorunu yaşayan kişiler sorunun meydana geldiği nedenleri de bildiklerinde sorundan kurtulmaları daha kolay olmaktadır. Bu noktada sorunu yaşayan kişilerin ilk olarak yapmaları gereken durum sorunun ne olduğunu bilmeleri olmaktadır. Kişiler kokuya sebep olan nedeni bularak sorundan kurtulma nedenini de ona göre belirlemeleri gerekmektedir. Ağız kokusundan kurtulmak isteyen kişiler birtakım yöntemleri deneyerek bu sorundan kurtulabilmektedirler. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir;
- Başlıca ağız kokusundan kurtulma yolları olarak bol su tüketmek gerekmektedir. Bol su tüketilmesi kokuyu hastalıktan meydana gelen bir durum olmadıkça giderecektir.
- Ağız gargarası kulanımı da sorunu gideren durumlar arasında yer almaktadır. Bu sayede ağızda üreyen bakteriler ölmektedir ve çoğalmaları da önlenmektedir.
- Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Aksi halde ağızda bakteriler üreyerek çoğalmaktadır. Bu durum da haliyle ağız kokusuna sebep olmaktadır.
- Diş ipi kullanmak da çözümler arasında yer almaktadır. Bu sayede dişler arasında plak oluşumu en az seviyeye indirilmektedir. Bu durum da ağız kokusu oluşmasına önemli bir engel olmaktadır.
- Ağız kokusu gidermek isteyen kişiler dişlerle birlikte dillerini de iyice temizlemelidirler. Dişlerden ziyada bakteriler dilin pütürlü yüzeyinde birikmektedir. Bu durumun dillerin fırçalanarak önlenmesi ile birlikte ağız kokusu giderilebilmektedir.
- Son olarak yapılması gereken önemli durumlardan bir tanesi de ağız sağlığını ihmal etmemektir. Kişilerin yılda en az iki kez diş hekimine görünmeleri gerekmektedir.