Ayurverdik Beslenme Nedir?
Ayurveda (Ayurverdik beslenme), dünyanın en eski tıbbi sistemlerinden biridir. Optimal sağlığı geliştirmek ve hastalıkları önlemek için diyet, davranış değişiklikleri, takviyeler ve detoksifikasyon ilaçlar kullanılır ancak yine de bilimsel çalışmalar genellikle güvenliğini ve etkililiğini henüz tam anlamı ile kanıtlamamıştır.
Ayurvedik beslenme kolestrol seviyelerini düşürür mü sorusu ise en çok merak edilen soruların başında gelmektedir. Yüksek kolesterol, plak oluşumunun neden olduğu koroner arterlerinizin sertleşmesi olan ateroskleroz için önde gelen risk faktörlerinden biridir. Bu durum kısıtlı kan akışına, kalp hastalığına, kalp krizine ve felce neden olabilmektedir. Yani yüksek kolestrol doğrudan hayati risk oluşturan bir hastalık olmaktadır.
Amerika’da yapılan bir araştırmada 95 milyondan fazla Amerikalının yüksek kolesterol veya 200 mg/dL’nin üzerinde seviyelere sahip olduğu görülmüştür. Genetik, diyet, sigara ve vücut ağırlığı gibi birçok faktör ise bu seviyeleri etkilemektedir. Birçok insan kolesterol ilaçlarına güvense de Ayurvedik beslenme gibi alternatif tedavilerle de ilgilenilmektedir.
Ayurverdik Beslenme Kolestrol Seviyesini Düşürür mü?
Yüksek kolesterol için modern tedaviler, yaşam tarzı değişiklikleri ve kolesterol düşürücü ilaçlar tercih edilir.
Buna karşılık yüksek kolesterol için ayurvedik beslenme masaj, yoga, nefes alma teknikleri, davranış değişiklikleri, egzersiz, temizlik, ısı tedavisi, lavmanlar ve bitkisel takviyelerden oluşmaktadır. Ayurveda pratisyenleri genellikle kişisel ihtiyaçlarınıza göre bir tedavi planı oluşturmaktadırlar.
Araştırmalar, diyet değişiklikleri, takviyeler ve stres azaltma gibi belirli ayurveda uygulamalarının, kolesterol seviyelerini düşürdüğünü ve genel sağlığın daha iyi olmasına yardımcı olduğunu göstermektedir.
Ayurverdik Beslenme Nasıl Uygulanır?
Ayurveda tıbbı, yüksek kolesterolü tedavi etmek için şifalı otlar kullanır. En çok kullanılan otlar sarımsak, guggul ve arjunadır.
Bu bitkiler tek başına da kullanılabilir ancak genellikle zerdeçal, zencefil, meyan kökü ve diğer birçok farklı bileşenle karıştırılarak kullanılabilir.
Ayurvedik ilaçlar;
- meyve suları,
- tozlar,
- tabletler,
- özler ve kaynatma adı verilen konsantre bitkisel preparatlar gibi farklı formlarda gelmektedir.
Ayurvedik Diyet ve Yaşam Tarzı
Kolesterolü düşürmek için ayurvedik uygulamalar, daha düşük yağ ve kalori alımı gibi bazı diyet değişikliklerini içermektedir. Dahası ayurvedik diyet kalıpları, bitkisel gıdalara özellikle odaklanarak bütün, işlenmemiş gıdaları teşvik eder ve işlenmiş gıdaları alımınızı kısıtlar. Ayurvedik diyetlerde besleyici gıdalar için fazla kalorileri kesmek ve işlenmiş gıdaları değiştirmek, kolesterol seviyelerini düşürmenin etkili yollarıdır.
Araştırmalar ayrıca stres azaltma, egzersiz, farkındalık teknikleri, yoga, nefes egzersizleri ve ısı terapisi gibi diğer ayurvedik tedavilerin toplam ve kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Olası Dezavantajlar
Ayurveda tıbbında kullanılan bazı yöntemler, yan etkilerle ilişkili olmasa da bitkisel takviyeler bazı riskler taşımaktadır. Örneğin kolesterol için ayurveda bitkilerini araştıran bazı çalışmalar ishal, karın krampları, halüsinasyonlar, halsizlik, deri döküntüleri ve baş ağrısı gibi yan etkilere dikkat çekti. Ayrıca birçok bitki kan sulandırıcılar, tansiyon ilaçları ve antibiyotikler gibi yaygın olarak reçete edilen ilaçlara müdahale edebilir.
Kolesterolü Düşürmek için Birkaç Etkili Yöntem
- Lif alımınızı artırın: Lif alımı artırmak, kolesterolü düşürmenin en iyi yollarından biridir. Fasulye, meyve, keten ve yulafta bulunanlar gibi çözünür lifler en etkilileri olabilir.
- Fazla vücut yağlarından kurtulun: Fazla vücut yağlarından kurtulmak kolesterol seviyelerinizi düşürebilir. Sadece 5 ila 10 kilo kaybı bile toplam ve kötü kolesterol seviyelerinizi düşürebilir.
- Daha fazla bitkisel besinlerle beslen: Sebze ve meyve alımınızı artırmak, kötü kolesterol seviyenizi düşürmenize ve kalp hastalığı riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
- Egzersiz yapmaya özen gösterin: Egzersiz, kötü kolesterolü düşürebilir ve iyi kolesterolü artırabilir.
- İşlenmiş yiyecekleri ve ilave şekeri kesin: Sık sık işlenmiş gıdalar ve ilave şeker alımı daha yüksek bir kalp hastalığı riski ve yüksek kötü kolesterol gibi ilgili risk faktörleriyle bağlantılıdır.
Ayrıca sigarayı bırakmak, kurkumin ve omega-3 yağları gibi belirli takviyeleri almak da kötü kolesterol seviyelerinizi düşürmeye de yardımcı olabilir.