Ekim ayı Karadenizliler için bolluk ve bereketin geldiği ay olarak bilinir. Bu zamanda balıklar tezgahlarda yerini alır. Peki bu ayda hangi balık yenmeli? Muhteşem bir omega-3 kaynağı balıklar, geçmişten günümüze kadar her medeniyet ve kültürde, yemeklerde yerini almıştır. Yılın dört mevsimi; o yılın şampiyonu balıklar sofraları şenlendirerek misafir olmuştur. Yaklaşan kış ayları için de ekim aylarında tüketilmesi tavsiye edilen balıklar; Lüfer, İstavrit, Palamut ve Levrek şeklinde yer almaktadır.
Ekim Ayı Mevsimli Lezzetli Balıklar ve Tarifi
Ekim ayında mevsimi gelen balıklar sularda kendini göstererek tezgahta yerini alır. Mevsimi gelen bu balıkların arasında bu dönemde hangi balık yenmeli sorusu da beraberinde gelmektedir.
LÜFER
Ekim ayının en çok satılan balığı; Lüfer. Lezzetini tam anlamıyla kazanarak tezgaha gelmiştir. Hareketli balıklar olduğu bilinir. Yağ oranı düşük olur ve protein kendini daha iyi gösterir. Lüferin yahnisi meşhurdur. Yahnisi; Temizlenip sonrasında dilinip ve ince doğranmış sarımsak ve soğan ilave edilerek tavada zeytinyağı ile kızartılarak hazırlanır. Ağır ateşte 10 dakika pişirilir. Servis edilirken sos seçenekleri ile lezzeti arttırılır.
İSTAVRİT
İstavritin yağlı olduğu zamanlar Ekim ayları. Kış balıkları kategorisinde çok faydalı olan türdür. Yağ bakımından zengin içeriği sayesinde kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilir. Ekim ayı balıkları arasında mevsiminin en faydalı balıklarından biridir.
Hazırlanışı; İçi temizlenip yıkanır. Suyu süzülür ve ardından istavritin orta kısımları tuza belenir. Düz bir tabak ile mısır ununa bulanarak hazırlanır ve sonrasında kızartılmak üzere tavaya konur.
PALAMUT
Göçmen balıklar olarak bilinir palamutlar. Ekim aylarında soğuyan suya akın ederler. Protein bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptirler. Palamut siyah etli ve lezzetli balık olması sebebiyle çok tüketilir. Palamutlar; tavada, fırında ve buğlama olarak çeşitli tarifler içermektedir.
Kolay hazırlanışı ile tavada palamut; İlk aşamada içi temizlenir ve takoz kesim yöntemi ile bölünür. Sonrasında mısır ununa bulayıp baharatlar ilave edilir. Tavaya yağ ilave edip kızartılma aşaması ile devam ettirilir. Servis edileceği zaman tabakta salata ve soslara da yer verilir.
LEVREK
Levrekler beyaz etli balık türleridir. Serin sularda kendini gösteren levreğin ızgara tipi pişirme yöntemi meşhur olduğu gibi fırında pişirme yöntemi de meşhurdur. Her iki pişirme yöntemi ile levrek, lezzetini katbekat hissettirir.
Fırında Levrek; Levreğin önce içi temizlenir ve hem içi hemde dışına tuz -karabiber serpilir. Küçük dilimler ile soğan hazırlanarak içine yerleştirilir. Dilimlenmiş domatesler de fırına salınacak tava üzerine levreğin kenarlarına koyulur. İlave olarak defne yaprağı ile levreğe lezzet ve koku kazandırılır. Folyo ile altlı üstlü kapatılır ve fırına gönderilir. 20 dakika boyunca 180 derece ısıda pişirilmesi yeterli olacaktır.
Sonbahar ve Kış Mevsimi Balıkları Nelerdir?
Sonbahar ve kış mevsimi balıkların lezzeti oturmuş olur ve besin içeriğini zengin bulundurur. Kış aylarında vücuda kazandırdığı bağışıklık ve direnç performansı sayesinde sağlığa olumlu yönde etki eder. Sonbahar ve kış mevsimi aylarında sürekli tüketilen besin içeriği zengin balıklar;
SONBAHAR:
Eylül: Sardalya ve kılıç balık türleri eylül ayının vazgeçilmezleridir. Ayrıca istavrit ve kırlangıç çeşitleri kendini bu ayda gösterir.
Ekim: Lüfer lezzeti ile, istavrit ise yağlı yağlı bulunur. Palamut ve levrek türleri de tezgahlarda mevsim balığı olarak yer alır.
Kasım: Pisi ve uskumru için en iyi zamandır. Mevsimi olduğu için bu aylarda sık sık tüketilir.
Aralık: Uskumru, torik, palamut ve hamsi tam yağı ve lezzeti ile aralık ayında tüketilir.
Ocak: Kefal ve hamsi bulunur. Yanı sıra çinekop, kalkan, kofana, mezgit ve tekir türleri ocak ayı mevsim balığıdır.
Bu aylarda mevsimi olan balıklar tüketilir. Tüketimi ile besin içeriklerinden en iyi şekilde faydalananlar, kış mevsimini daha sağlıklı ve hastalıksız atlatırlar.
Soğuk Aylarda Balık Tüketiminin Faydaları
Yılın iki mevsiminde soğuk aylarda deniz ısısının düşmesi ile balıklar yüzeye çıkarlar. Balık tezgahlarında farklı farklı balıklara daha çok yer verilir. Bu aylarda da tezgah müşterileri oldukça artmaktadır. Soğuk ve yağışlı havanın etkisiyle balıklar daha canlı olarak tezgahlarda yer alır. Tezgahta yer alan balıkların özellikle; ekim ayı balıkları tezgahta canlı canlı yer alır. Bu aylarda tüketerek balığın tadını daha iyi alabilir ve sağlığa yönelik faydalarından yararlanılabilir. Tüketimi ile bu aylarda faydaları;
* Kandaki yağ düzeyini dengeleyerek kışı daha sıcak vücut ısısı ile atlatmanızı sağlar.
* Kalp hastalıklarını büyük ölçüde engeller. Hapşırma ve titreme eylemlerinin kalbi tetiklediği bir gerçek olmaktadır. Soğuk aylarda kış balıkları tüketerek, kalp sağlığınızı güvence altına alırsınız.
* Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli olur.
şeklinde devam ederek sıralanır. Soğuk ay dönemlerinde balık tüketiminin diğer dönemlere nazaran daha faydalı olduğu doktorlar tarafından dile getirilmektedir.