Ekim Ayı Hastalık Ayı Olmasın. Mevsim Geçişlerinde Sık Görülen Hastalıklar

sonbahar hastalıkları

Mevsim geçişlerinde sık görülen sonbahar hastalıkları Ekim ayının sıkıntılı geçmesine neden olabilir. Yaz mevsimi yerine sonbahara bırakırken soğuyan havalar, düşen performans ve bağışıklık sistemi hastalıklara davetiye çıkarır. Sağlıklı bir süreç ve kış mevsimini hasarsız atlatmanın en büyük destekçisi de hastalıklardan korunma yolları hakkında yeterli bilgiye sahip olmaktır.

Özenli, doğru ve yeterli beslenme geçişi rahat atlatma ve kış mevsiminde de zinde kalma şansı sağlar. Vücut sıcak-soğuk geçişlerine alışırken desteklenmeli, direnci artırarak sonbahar hastalıkları ve serinleyen havaya karşı gereken tedbirler alınmalıdır.

Ekim Ayı Hastalık Ayı Olmasın

Sonbahar Hastalıkları
Sonbahar Hastalıkları

Sonbaharla birlikte yüzünü daha az gösteren güneş, insanların mutsuz olmasına neden olur. Kapalı havaların yarattığı mutsuzluk insanların şeker oranı açısından zengin gıdalara yönelmesini sağlar. Sağlıksız beslenmenin ilk etkileri ise vücut direncinin düşmesiyle kendini gösterir. Bu durumun kontrol altına alınabilmesi için önceliğin;
* B vitamini açısından zengin içeriğe sahip baklagillere
* Yeşil yapraklı sebzelere
* Et ve süt ürünlerine verilmesi gerekir.

Yeterli su tüketimi hastalıklardan korunma yolları arasında ilk sırada yer alır. Havanın soğumasıyla birlikte sıcak içeceklere yönelmek zaman içinde su içiminin unutulmasına sebep olabilir. Susuzluğun fark edilmemesi durumun giderek daha vahim hale gelmesine neden olurken düzenli olarak yaşanan su atılımı hastalıklara karşı direnç gösterilmesini de engeller. İdeal oran her mevsim günde en az 1,5 litre su tüketiminin sağlanmasıdır.

Güne Sağlıklı Bir Başlangıç Yapın!

Sonbaharın gelmesiyle birlikte vücutta yaşanan direnç kaybı; halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısıyla kendini gösterir. Mineral değeri yüksek yiyecekler günlük yaşamın konforunu artırır. C vitamininden zengin yiyecek ve içecekleri bu süre zarfında sofralarda gereken değeri bulması şarttır.
* Güne taze sıkılmış bir portakal ya da greyfurt suyuyla başlamak ve
* Gün boyu antioksidan destekli sağlıklı yemekler tüketmek hastalıklardan korunma yolları
arasında önemli bir yere sahiptir.

Antioksidan açısından zengin besinler; vücuda serbest radikal girişini engelleyen aynı zamanda ciddi hastalıkların önüne geçen antioksidanlar, sonbaharda yaşanan sıradan sağlık sorunlarının az hasarlı giderilmesinde en büyük yardımcılardır.

A vitamininden zengin besinler; havuç, yumurta, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve bal kabağıdır.
C vitamininden zengin besinler; kuşburnu, mandalina, limon, karalahana, yeşil biber ve maydanozdur.
E vitamininden zengin besinler; badem, fındık, ceviz ve bitkisel yağlardır.
Magnezyum açısından zengin besinler; muz, tahıllar, fıstık ve kuru baklagillerdir.
Selenyum açısından zengin besinler; sarımsak, deniz ve et ürünleridir.
Çinko açısından zengin besinler; badem, bulgur, süt ve yumurtadır.

Sonbaharda Dikkat Edilmesi Gereken Hastalıklar ve Önleme Yöntemleri

Havaların bir soğuk bir sıcak olduğu ve değişimin gün içinde farklı saatlerde kendini hissettirdiği sonbaharda, bağışıklık sisteminin desteklenmesi gerekir. Yemeklerde baharat kullanımı vücudun eksiklerini giderirken çaylarla da vitamin alımı desteklenmelidir. Ara öğünlerde tüketilecek taze meyve ve kuru yemişler, haftada en az iki kere deniz ürünleriyle desteklenmelidir.

Beslenme alışkanlıklarına eklenecek probiyotik ürünler, mevsim geçişine bağlı olarak ortaya çıkacak bağırsak problemlerini en aza indirir.
* Yoğurt
* Kefir ve
* Sirke en çok bilinen ve sık tüketilen probiyotik kaynaklar arasında gösterilebilir.

Kefir sadece bağırsakları düzenlemekle kalmaz aynı zamanda kalsiyum ve magnezyum içeriğidir. Bu özelliğiyle kemik sağlığını da korur. Doğal antibiyotik yerine geçen içeriği düzenli kullanım ile vücudu 365 gün koruma altına alır.

Sonbaharda Çok Sık Görülen Hastalıklar Hangileridir?

Hava sıcaklığında yaşanan ani düşüşler ve okulların yine bu mevsimde açılması kapalı mekanlarda uzun süreler geçirilmesine neden olur. En sık görülen sonbahar hastalıkları şu şekilde sıralanabilir.

Faranjit; üst solunum yolları hastalıkları arasında adı en çok duyulan faranjittir. Hava kirliliği, reflü, sigara kullanımı ve içecekleri çok sıcak ya da soğuk tüketimi bu hastalığa neden olabilir. Boğaz ve kulak ağrısına eşlik eden; ses kısılması, eklem ağrısı, öksürük ve ateş faranjit belirtisidir.

Sinüzit; nezle ya da gribin ardından görülür. Burun ve genizden gelen koyu ve renkli akıntıya eşlik eden baş ağrısı en önemli belirtileri arasında sayılabilir.

Nezle; virüs kaynaklı boğaz hastalığı olarak bilinen nezle, gribe göre hafif seyreder ve burun akıntısı yaşatmaz. Nezle çocuk yaşlı fark etmeksizin herkeste görülebilir.

Grip; sonbahar sonu ve kış başı görülen grip, son derece bulaşıcıdır. El yıkama ve kişisel hijyene özen göstererek bu hastalıktan etkili bir korunma sağlanabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap