Hidrojenli Su Terapisi Nedir?
Hidrojenli su tedavisi ya da hidrojenli su terapisi, hidrojen gazının suda çözülmesi ve ardından suyun tüketilmesi yoluyla yapılmaktadır.
Peki, hidrojenli su nedir, suda zaten hidrojen yok mu diye sorabilirsiniz. Bunun bir çözüm olduğunu ve bir bileşik olmadığını bilmek önemlidir. Hidrojen suyu, içinde çözünmüş hidrojen gazı bulunan sudur. Bu, köpüklü su yapmak için karbondioksit ekleyen, karbonatlaşmaya benzer gazda çözünmüş çözelti verir. Aradaki fark, karbondioksit yerine hidrojen gazı ilave ediliyor olmasıdır. Hidrojen gazı, suyun pH’ını değiştirmez ve hidrojen suyu, alkali su veya hidrojen peroksit ile aynı şey değildir.
Hidrojenli Su Ne İşe Yarıyor?
Hidrojen tedavisi yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. 2007 yılında Nature Medicine’de yayınlanan makaleden bu yana, vücuttaki her organda hidrojen gazının yararlı bir etkisini gösteren kabaca 100 klinik araştırma ve 2000’den fazla benzersiz makale yayınlanmıştır. Suda veya hidrojenli suda çözünmüş hidrojen gazı büyük ölçüde fiyat, kolaylık ve solunan gazın etkili olmadığı durumlarda fayda göstermektedir.
Peki tüm hidrojenli sular aynı mıdır?
Teknolojiler arasındaki dozaj aralıkları 100-150x’in üzerinde olduğu için, hidrojen suyunun tamamı eşit şekilde yapılmamaktadır. Hidrojen tedavisi, dozu ve konsantrasyon bağımlı bir tepki gösterdiği için önemlidir. Hidrojen terapisi kısa bir süre içinde yüksek dozda alındığında çok daha iyi faydalar sağlamaktadır.
Hidrojenli Su Stres Direncini Nasıl Oluşturur?
Herkes hem fizyolojik hem de psikolojik olmak üzere her gün sayısız stresle karşı karşıya kalmaktadır. Hidrojenli su terapisi, kısmen karşılaştığımız sorunların çoğunu ele alabilecek bir çözümdür. Hidrojenli su tedavisinin bu kadar çok farklı endikasyon ve organda nasıl ve neden işe yaradığını, özellikle de vücudumuzdaki her hücrede hidrojen gazı seviyelerinin nasıl korunduğu araştırma konuları içine girmiştir.
Öncelikle hidrojen tedavisinin sürekli dozlar verildiğinde değil, yalnızca akut patlamalarda işe yaradığını öğrendik. Daha sonra ise hidrojen terapisinin aslında egzersiz, soğuğa maruz kalma, sıcağa maruz kalma veya oruç tutma gibi hormetik bir stres olduğu teorileri ortaya çıkmaya başladı ve neden yüksek doz aralıklı maruz kalmanın gerekli olduğunu anlamlandırdı.
Hidrojen Suyu Zayıflatır mı?
Kilo vermek için kimsenin elinde sihirli bir hap yok. Fazla kalorilerle mücadele etmek için en sağlıklı yolları tercih etmeliyiz. Yapabileceğimiz en iyi şey sağlıklı bir diyet uygulamak ve egzersiz yapmaya başlamaktır. Moleküler hidrojen, özellikle de hidrojenli su ise diyete ve egzersize ek olarak kalori kaybında etkili olabilmektedir.
Yapılan bilimsem çalışmalarda hidrojenli suyun, farelerde obeziteyi ve enerji tüketimini, yağ asidi ve glikoz harcamasını artırdığı gözlemlenmiştir.
İnsanlarda ise moleküler hidrojenin, insülin duyarlılığını iyileştirdiği, obeziteye bağlı alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına karşı koruduğunu ve hatta metabolik sendromu tersine çevirdiğini gösteren çalışmalar mevcuttur.
Radyasyon Hasarına Karşı Hidrojenli Su
Moleküler hidrojenin, radyasyonun zarar veren etkilerine karşı koruma sağladığı görülmüştür. Örneğin tam vücut hasarı olan kemirgenlerde ve sıçanlarda, radyasyon sonrası yanıkların iyileştirilmesine yardımcı olduğu belirtilmiştir.
NASA bilim adamları hidrojen suyunun ve hidrojen gazı solunmasının veya her ikisinin de astronotları, radyasyonun zararlarına maruz kalmaktan korumak için uzay araçlarına yerleştirmiştir.
Kanser hastalarında ise radyasyon tedavisinin yan etkilerini azaltmak için hidrojenli suyun kullanıldığı bir insan çalışmasında hidrojenli suyun, radyasyona karşı korunmasında olumlu sonuçlar doğurmuştur.
Okumuş olduğunuz bu yazı bilimsel çalışamaların ışığında bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.Kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Haberimiz ile ilgili bilimsel kaynaklara aşağıda yer alan linklerden ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar
https://www.nature.com/articles/s41598-017-10362-6
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17486089/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4610055/
[ https://drinkhrw.com/blogs/news/why-h2-concentration-matters