DHT’yi Engelleyebilecek ve Saç Dökülmesine Karşı Savaşabilecek Besinler
Dihidrotestosteron kısaca DHT hem erkeklerde hem de kadınlarda saç dökülmesine neden olan testesteron benzeri bir hormondur.
İnsan vücudu, testosteronun yaklaşık %5’ini, 5-alfa redüktaz denilen bir enzim kullanarak DHT’ye dönüştürmektedir. Saç dökülmesini karşı insan vücudu bu enzimi bloke ederek, birçok yiyeceğin testosterondan DHT üretimini azaltmaktadır.
Zayıf saçlar için dökülme önleyici 6 besini sizler için aşağıda paylaşıyoruz.
Saç dökülmesine karşı DHT’yi bloke ederek savaşabilecek 6 besin
1. Soğan ve Quercetin (Antioksidan) Bakımından Zengin Besinler
Beyaz soğan mutfaklarımızdan eksik olmayan ve hazırladığımız birçok yemeğe keskin bir tat katan ana besinlerimizden bir tanesidir. Soğan oldukça az kalori içerir ve quercetin gibi yüksek miktarda antioksidan içermektedir.
Soğanda bulunan quercetin antioksidanı üzerinde yapılan klinik çalışmalarda, quercetinin alfa-5 redüktaz enziminin etkisini bloke ettiğini ve oksidatif stresi azaltarak testosterondan DHT üretimini engellediği gözlemlenmiştir. Yani saç dökülmesini tedavi etmek için reçete edilen bir ilaçla birleştirildiğinde, kuersetinin DHT üretimini azalttığı söylenebilir.
Quercetin açısından zengin sayılan diğer meyve ve sebzeler arasında ise elma, çilek, kuşkonmaz, ıspanak ve lahana bulunmaktadır.
2. Yeşil Çay
Yeşil çay, dünya üzerinde tüketilen en popüler içeceklerden biridir. Yeşil çay yaprakları üretim aşamasında buharda pişirilir ve siyah çay yapraklarında olduğu gibi fermente edilmez. Bu da çayın doğal bileşenlerinin daha çok korunmasını sağlar.
Yeşil çay kilo kaybı, kalp sağlığı ve beyin sağlığı gibi farklı sağlık yararlarını sağlamaktadır. Bunu sağlayan ise yeşil çayda bulunan ile epigallocatechin gallate (EGCG) adı verilen bitki kimyasallarından birini içermesidir.
Saç dökülmesini durdurma yolları arasında yer alan yeşil çayda bulunan EGCG’nin, saç köklerini cildinizin saç uzayan kısmını, DHT’nin neden olduğu saç dökülmesinden koruduğu da gösterilmiştir.
Yapılan çalışmalarda 3 erkeğin saç derisine 4 gün boyunca yeşil çay uygulandığında, EGCG’nin alkol özütü DHT’nin neden olduğu saç büyümesini ve gelişimini düzenleyen hücrelerin ölümünü önleyerek saç büyümesine katkı sağlamıştır.
3. Zerdeçal
Mutfaklarımızda yer alan, yemek pişirmede lezzet aracı olarak sıkça kullanılan ve sağlık yararları bakımından toz özü olarak da satılan en popüler bitkilerden birisi de zerdeçaldır.
Zerdeçal artritten kaynaklanan ağrıları azaltır, kolesterol seviyelerini iyileştirir ve egzersiz sonrası iyileşmeleri hızlandırmaktadır. Bu etkileri sağlayan ise zerdeçalın içinde yer alan ve en çok araştırma konusu hâline gelen kurkumin yani curcuminoids adı verilen yüksek konsantrasyondaki aktif bileşiklerle bağlantılıdır. Klinik öncesi çalışmalar, kurkuminin alfa-5 redüktaz enziminin etkisini bloke ederek DHT seviyelerini düşürdüğünü göstermiştir.
4. Kabak Çekirdeği
Balkabağı demir, çinko, magnezyum ve antioksidanlar açısından zengin yüzlerce besleyici tohum içerir.
Kabak çekirdeği yağı ise erkeklerde saç büyümesini destekleyebilmektedir. Saç dökülmesi olan 76 erkekte yapılan 24 haftalık bir çalışmada, günlük 400 mg kabak çekirdeği yağı takviyesi alanların, plasebo alanlara göre önemli ölçüde daha fazla saç uzaması sağladığı görülmüştür. Bu bulgular, kabak çekirdeği yağının alfa-5 redüktaz enzimini bloke ederek testosterondan DHT üretimini engelleme kabiliyetine bağlanmıştır.
5. Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı, hindistancevizinin çekirdeğinden veya etinden elde edilmektedir. Yüksek pişirme sıcaklıklarına dayanabilmesi sayesinde yaygın olarak yemek pişirmek için de kullanılmaktadır. Hindistancevizi yağı ayrıca güzellik, cilt bakımı, saç bakımı ve genel sağlık alanlarında da kullanılmaktadır.
Hindistan cevizi yağı, DHT üretimini engellediğini gösteren, esas olarak laurik asit formunda, orta zincirli trigliseritlerden (MCT’ler) yüksek oranda yağ içerir ancak klinik öncesi çalışmalar olarak bilinen bu tür çalışmalar, araştırmacıların belirli bir tedavinin etkili veya güvenli olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olurken çıkan sonuçlar insanlara çevrilemez.
Saç dökülmesini önlemek veya tedavi etmek için hindistancevizi yağının önerilebilmesi için insanlarda klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
6. Edamame
Edamame fasulyesi, tipik olarak atıştırmalık veya meze olarak tüketilen genç soya fasulyesidir.
Protein ve lifle dolu olmasının yanı sıra edamame fasulyesi, 5-alfa redüktazın etkisini bloke ederek DHT seviyelerini düşürebilen faydalı bitki bileşikleri olan izoflavonlar içerir.
Erkekler üzerinde yapılan bir çalışmada soya proteini tüketmenin izoflavonlarda düşük veya yüksek olsun DHT seviyelerini düşürebileceğini öne sürmüştür. Soya tüketiminin genellikle erkeklerde testosteron düzeylerini düşürdüğü düşünülse de mevcut kanıtların çoğu, bunun ölçülü tüketildiğinde geçerli olmadığını göstermektedir.