Baş dönmesi, bayılma ve aşırı ısınma, hamilelik sırasında yeterince su içmemenin yaygın yan etkileridir. Anne adayları için yeterli sıvı alımı şarttır. Sade su sevmiyorsan, maden suyu ve taze limon suyu içmeyi düşün. Peki hamilelikte maden suyu içilir mi?
Dehidrasyon Doğum Öncesi Sağlığı Etkiler
Araştırmalara göre, günde 30 ila 50 ons su içmenin önemli olduğunu belirtiyor. Yüksek sulu yiyecekler, örneğin;
- yapraklı yeşillikler
- salatalıklar
- kavun
- çilek
Hamilelikte Su Dışında Ne İçebilirim?
Herkes sade su içmekten hoşlanmaz. Bazıları bunu sıkıcı buluyor. Diğerleri soda, meyve suları veya sütü tercih eder. Bununla birlikte, bu içecekler şeker bakımından yüksektir ve aşırı tüketildiğinde sağlığınızı etkileyebilir.
Hamilelik sırasında biraz kilo almanız normal olsa da diyetinize yine de dikkat etmeniz gerekir. Bir incelemeye göre, fazla kilolu veya obez hamile anneler daha yüksek preeklampsi, gestasyonel diyabet, hipertansif olaylar ve neonatal ölüm riskiyle karşı karşıya. Bu gerçekler göz önüne alındığında, aktif bir yaşam tarzını korurken, yiyecek alımınızı izlemek ve alkolsüz içeceklerde olduğu gibi boş kalorilerden kaçınmak mantıklıdır. Peki hamilelikte maden suyu içilir mi?
Sağlıklı bir seçenek maden suyudur. Bu içecekteki küçük kabarcıklar sizi çabucak doldurur ve bu da aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, bu içecek kemiklerinizi güçlü tutan ve genel sağlığı destekleyen mineraller açısından zengindir.
Doğal mineralli sular özellikle faydalıdır. Bu içecekler günlük sıvı alımınıza dahildir ve tedavi edici özelliklere sahip olabilir. Bu mineral, hamilelik sırasında hipertansif bozukluklara karşı korunmaya yardımcı olabilir ve erken doğum riskini azaltabilir. Kalsiyum takviyeleri üzerinde çoğu çalışma yapılmış olmasına rağmen, maden suyu da iyi bir seçim olabilir.
Bu içecek ayrıca sinir ve kas fonksiyonunu, protein sentezini ve kalp damar sağlığını destekleyen magnezyum içerir. Aslında magnezyum, 300’den fazla enzimatik reaksiyona katkıda bulunur. Magnezyumun gebelikteki rolünü değerlendiren bir klinik çalışma yayınladı. Araştırmacıların belirttiği gibi, bu mineral ölü doğum, fetal büyüme geriliği, düşük doğum ağırlığı ve diğer gebelik komplikasyonları riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Maden Suyunun Sağlığa Faydaları
Şimdiye kadar, maden suyunun sağlığa faydaları hakkında daha iyi bir fikre sahip olmalısınız. Bu içecek, sade su kadar iyidir ve sizi sulu tutar. Mineraller açısından zengin olup doğum öncesi sağlığı destekler ve besin alımınızın artmasına yardımcı olabilir. Bazı maden suyu türleri sindirimi iyileştirebilir, kan basıncını düşürebilir ve sizi düzenli tutabilir.
Maden suyundaki bazı besinlerin kabızlığı önlemeye yardımcı olabileceğini bildirmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı’nda yer alan bir Ocak 2015 raporuna göre, kadınların yaklaşık yüzde 38’i hamilelik sırasında kabızlık yaşıyor. Bu durum büyük ölçüde bağırsak hareketliliğini etkileyen progesteron seviyelerindeki artıştan kaynaklanmaktadır.
Sülfat açısından zengin maden suyunun hafif bir müshil etkisi vardır. Bu nedenle kabızlığı önlemeye ve hafifletmeye yardımcı olabilir. Klinik bir araştırmada, günde bir litre sülfat bakımından zengin maden suyu tüketen denekler, bağırsak hareket sıklığında geçici bir artış yaşadı. Bazı maden sularında doğal olarak oluşan bikarbonat ve klorür benzer etkilere sahip olabilir. Bu besinler sindirim işlevini destekler ve CCMBM incelemesinde belirtildiği gibi müshil etkilerine sahiptir.
Bazı maden suyu türleri özellikle demir bakımından zengindir. Bu içecekler, anemi ve demir eksikliği riski taşıyanlara fayda sağlayabilir. Şiddetli anemisi olan hamile kadınlar, erken doğum ve diğer komplikasyonlar açısından daha büyük risk altındadır. Demir açısından zengin bir diyet, bu durumu önlemeye ve hamilelik sonuçlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir.