Doğum Sonrası Hormonal Değişiklikler ve Sizi Nasıl Etkiler?

Pek çok kadın hamilelikle doğumla birlikte gelen fiziksel değişiklikleri anlar, ancak zihinsel ve psikolojik değişikliklere daha az hazır olabilir. Doğum sonrası hormonal değişiklikler mutlaka karşılaşacağınız bir durumdur.

Pek çok kadın hamilelik ve doğumla birlikte meydana gelen fiziksel değişiklikleri anlıyor. Vücudumuzun yaşadığı diğer birçok değişikliğin yanı sıra, genellikle ağırlıklarımızın dalgalanacağını, cildimizde veya saçımızda değişiklikler görebileceğimizi ve göğüslerimizin yeni doğan bebeklerimiz için süt üretmeye başlayacağını önceden biliyoruz. Ancak çoğu kadın hamilelik sırasında ve sonrasında meydana gelebilecek zihinsel ve psikolojik değişikliklere hazırlıklı değildir. İyi haber şu ki, bu değişiklikler genellikle geçicidir ve doğumdan sonra kendinizi biraz “zayıf” veya “bozuk” hissetmenize neden olabilecek hormon değişikliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

doğum sonrası hormonal değişiklikler

Hamilelik sonrası depresyon aslında birçok kadının fark ettiğinden daha yaygındır ve durumsal depresyondan daha zor olabilir çünkü hormonlarımız kontrolümüz dışında. Ortaya çıkan birçok doğum sonrası hormonal değişiklik olsa da, özellikle nasıl hissettiğimizi gerçekten etkileyebilecek birkaç şey var;

Progesteron

Hamilelik sırasında progesteron yüksek oranda üretilir. Bu süre zarfında bağları gevşetir, rahminizin büyüyen bebeğinize uyum sağlamasına yardımcı olur ve prolaktin olarak bilinen önemli ölçüde artan başka bir hormonun ortak etkilerini ortadan kaldırır. Bununla birlikte, progesteron, prolaktin artarken, plasentayı verdikten hemen sonra düşer. Yumurtalıklarınız ilk adet döngünüze kadar tekrar progesteron oluşturmaya başlamaz, bu da geçici bir dengesizlik yaratabilir.

Prolaktin

Prolaktini süt üretiminden en çok sorumlu hormon olarak biliyor olabilirsiniz, ancak etkileri genellikle doğumdan sonraya kadar hissedilmez (yüksek prolaktinin etkilerine karşı koyan progesteron artışı hızla azaldığında). Pek çoğunun farkına varmadığı şey, prolaktinin aynı zamanda dopamini etkilediğinin de bilinmesidir, bu da bize coşku ve mutluluk hissi verir. Sonuç olarak, prolaktin bazen bebeğinizin doğumundan sonra huysuzluğun, düşük enerji seviyelerinin ve metabolizmanın yavaşlamasının nedeni olabilir.

Yüksek prolaktin üretimi, progesteron olmaması, potansiyel olarak düşük dopamin ve diğer gebelik hormonlarınızın azalması arasında, bebeğinizi doğurduktan sonra enerjinizin, ruh halinizin ve duygularınızın karmakarışık hissetmesi şaşırtıcı değildir! Pek çok yeni anne doğum yaptıktan sonra bebeğin hüznünü yaşar ve bu genellikle endişe veya aşağı olma hissi olarak tanımlanır. Kadınlar bir an çok sevinçli, sonra üzgün, karamsar veya bunalmış hissedebilirler. Bebek hüznü hamilelik sırasında ve doğumdan sonra meydana gelen hormonal değişimlerin doğal bir yan etkisi olarak kabul edilmekle birlikte, bebek hüznüne sahip her 10 kadından 1’inde ciddi ve uzun süreli depresyon gelişebilir. Aslında doğum sonrası depresyon, doğumdan hemen önce başlayabilir ve bebeğinizi doğurduktan 12 ay sonrasına kadar başlayabilir.

Bu, bebeğinizin doğumundan aylar sonra bile muhtemelen doğum sonrası hormonal değişiklikler yaşadığınız anlamına gelir. Sonuç olarak, son zamanlarda hissetmiş olabileceğiniz her şey muhtemelen bu hormonal değişimlerden etkileniyor. Prolaktin seviyeleri tipik olarak 4-6 aylık bir işaret civarında düşmeye başlar ve bu da bu süre zarfında anne sütü üretimindeki doğal bir düşüşle ilişkilidir. Son zamanlarda bunaldıysanız, şunu unutmayın;

  • Kendinizi geride tutmak zorunda değilsiniz. Ağlamak istersen ağla, ama sana yakın olanlarla nasıl hissettiğinle ilgili sağlıklı ve kasıtlı bir şekilde iletişim kurduğundan emin ol. Bu süre zarfında başkalarına ulaşmak çok önemlidir ve çok yardımcı olabilir. Bazen bir şeyleri basitçe konuşmak ve olumsuz duygular içinde kalmamak veya kaybolmamak için çaba göstermek omuzlarınızdan bir ağırlık kaldırılmış gibi hissetmenize yardımcı olabilir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap