Doğurganlık dönemi ne demek?
Konumuza öncelikli olarak kadınların iş hayatında daha aktif rol oynadıkları bu dönemlerde ister istemez anne olma yaşlarının artması ile başlamamız lazım. Geçmiş dönemlerde anne olma yaşı 20 ila 25 yaş aralığında olmaktaydı. Günümüzde ise ister istemez çalışan kadınlarda anne olma yaşı, yumurtlama kapasitesinin azaldığı ileri yaşlara kaymıştır. Bu durum da kadınlar için sorun teşkil edebilmektedir.
Doğurganlık takvimine göre özellikle 35 yaş sonrası doğurganlığın hızla düştüğü gerçeğini de düşündüğümüzde, günümüz çalışan modern kadınları doğurganlık yıllarını uzatmak için farklı yollar aramaktadır.
Bu yazımızda ise Kadınca Özel okurları için doğurganlık döneminin artırılmasına yardımcı olabilecek bazı hayat tarzı değişikliklerini sizler için derledik. İşte o öneriler…
Doğurganlık Dönemini Uzatmanın Yolları Nelerdir? Doğurganlık Döneminde Nasıl Beslenilmeli?
Sigarayı Bırakın: Sigara içmek sadece genel sağlığınıza zararlı değil aynı zamanda doğurganlığınızın düşmesine de neden olmaktadır. Sigara içme alışkanlığı, üreme sağlığı açısından kadınlarda menopoz yaşının erken yaşlara gelmesine neden olmaktadır. Sigara içmek tabii ki yalnızca kadınlarda değil, erkeklerde de zararlı sonuçlara neden olmaktadır. Sigara erkeklerde sperm hareketliliğinin azalmasına sebep olmaktadır. Sigaranın zararlı etkisi sadece nikotin değildir. İçerdiği binlerce kimyasallar yüzünden de farklı sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
NOT: Sigara hakkında bilinen yanlışlardan birisi de “light” adı altında satılan sigaraların daha az zararlı oldukları yalanıdır. Bu yüzden sigaranın daha az sayıda tüketilmesi ya da “light” tercih edilmesi, doğurganlığınız üzerindeki kötü etkileri yok etmemekte ya da azaltmamaktadır.
Alkol ve Kahveyi Azaltın: Alkol ve kahve tüketimi yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda doğurganlık üzerine olumsuz etkiler göstermiştir. Bu yüzden alkol ve kahve tüketiminin sosyal hayatta sınırlı sayıda tüketildiği yani doğurganlığı olumsuz etkileyecek şekilde yani bağımlılık seviyesinde tüketilmesi durumundan uzak durulmalıdır.
NOT: Özellikle hamileliğin planlandığı dönemlerde alkol ve kahve tüketimini sonlandırmak daha faydalı olacaktır.
Yumurtlama Döneminde Aşırı Zayıf ya da Şişman Olmanın Zararları
Kadınların doğurganlığında boy kilo indeksi çok önemlidir. Bu yüzden vücut ağırlığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bilimsel olarak doğurganlığın azaldığı belli bir vücut ağırlığı bulunmamaktadır ancak hesap yapılırken boy da göz önünde bulundurulmalıdır. Vücut kitle indeksinin 20 ila 25 arasında olması doğurganlık için ideal olarak görülmektedir. Vücut kitle indeksi hesaplaması, vücut ağırlığınızın, boyunuzun karesine bölünmesi ile hesaplanması sonucudur.
Beslenme Uzmanına Danışın: Beslenmeniz genel sağlığınız için önemli olduğu kadar doğurganlığınız için de önemlidir. Bu nedenle sağlıklı bir hayat sürdürmek son derece mühimdir. Dilerseniz sağlıklı yaşam için bir beslenme uzmanı ile ortak çalışabilirsiniz. Beslenme uzmanınızın önerdiği bazı tarama ve tetkikler sayesinde hayat kalitenizi artırabilirsiniz.
Eğer vitamin ve mineral eksikliğiniz varsa beslenme uzmanınız size, bu eksiklikleri giderecek uygun bir beslenme programı hazırlayacaktır. Siz de beslenme danışmanınızın size hazırlamış olduğu bu diyete düzenli devam ettikten yaklaşık 3 ila 4 ay sonra yararlarını fark edeceksiniz.
Günümüzde hazır (fast-food) gıdaların fazla tüketimi ve bu gıdaların içerdiği katkı maddelerinin besleyici özelliklerinin düşük olması nedeniyle sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Beslenmenize vitamin ve mineral takviyesi yapmak bu yüzden faydalı olabilecektir.
Zararlı Yağlardan Uzak Durun: İnsan vücudu, bazı yağ asitlerine ihtiyaç duymaktadır. Örneğin, balıklarda ve cevizde bol miktarda omega3 yağ asidi bulunmaktadır. Omega-3 yağ asitleri başta sinir hücreleri olmak üzere birçok hücrenin temel yapı taşını oluşturmaktadır. Margarin diye adlandırılan hidrojenli yağlar ve et, süt ürünlerinde bulunan doymuş yağlardan uzak durmanızda fayda vardır.
Tatil Yapın, Stresten Uzaklaşın: Kadınlar sıklıkla tatilde gebe kalabilmektedir. Komik gibi gelse de kulağa bunun ilk nedeni, çiftlerin tatilde iş gibi günlük streslerden uzaklaşması, daha sık ilişkiye girecek arzu ve isteği bulmalarıdır. Stres insanlarda hem cinsel performansı azaltmakta hem de hormonal dengeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durumlarda birleştiğinde kadınlarda doğurganlığı azaltmaktadır. Kısaca hamile kalmak için tatile çıkmak ve de stresten uzaklaşmak işe yarayabilecektir.
NOT: Çok sık ya da çok seyrek ilişkiye girmekte doğurganlığı azaltmaktadır. Cinsel iyi cinsel performansı elde etmek istiyorsanız haftada 2 ila 4 kere cinsel ilişkiye girmek faydalı olacaktır. Bunun sebebi ise sperm sayısını ve hareketliliğini olumlu etkilemektir.