Hamilelik Süreçleri: Haftalara Göre Hamilelik Sürecinde Beslenme, Egzersiz ve Hastalıklar

Hamilelik süreçleri nelerdir

Haftalara Göre Hamilelik süreçleri 

Yeni evlenmiş bir çift ya da uzun yıllardır birlikte olduğunuz eşiniz ile çocuk yapmaya karar vermiş olabilirsiniz ancak hamilelik süreçleri ile ilgili pek bir bilginiz olmayabilir. Ya da planlarınızda yokken hamile kalmış olabilirsiniz ve hamilelik süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. İşte bu yazı, anne adaylarının hamilelik süreçleri hakkında öğrenmek istediği tüm bilgilerle donatılmıştır. Sizler için yaptığımız araştırmalar sonucu hamilelik süreçlerini haftalara göre ayırdık ve karşılaşabileceğiniz tüm ihtimalleri bu yazımızda derledik.

Hamilelik testleri

Hamilelik testleri
Hamilelik testleri

Hamilelik, vücudun insan koryonik gonadotropin (hCG) seviyelerini ölçerek teşhis edilmektedir. hCG, hamilelik hormonu olarak da adlandırılmaktadır. Adet döneminizi kaçırdıysanız eğer hCG seviyeleri hızla artmaktadır. Evde yapılan hamilelik teslerinde de hCG idrar veya kan testi ile tespit edilmektedir. Hamile olduğunuzu ne kadar erken öğrenirseniz o kadar faydalıdır. Erken teşhis, bebeğinizin sağlığına daha iyi bakmanızı sağlayacaktır.

Eczaneden alıp evde yaptığınız hamilelik testleri, genellikle doğru sonuçlar vermektedir. Eğer evinizde yaptığınız hamilelik testinde olumlu bir sonuç aldıysanız ardından bir doktor randevusu almanızda fayda vardır. Doktorunuz hamileliğinizi doğrulamak ve hamileliğe başladığınız zamanı tarihlendirmek için bir ultrason kullanılacaktır.

Hamilelikte geçen her bir hafta, hem sizin hem de bebeğiniz için tıbbi anlamda önem taşımaktadır.

Hamileliğin ilk üç aylık döneminde fetüs hızla büyür. Fetüs, bu süre zarfında beyin yapısını, omuriliğini ve organlarını geliştirmeye başlar. Bebeğin kalbi bu dönemde atmaya başlar. İlk üç aylık dönemde, düşük yapma olasılığı yüksektir. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji’ne (ACOG) göre, 10 gebelikten yaklaşık 1’inin düşükle sonuçlandığı ve bunların yaklaşık %85’inin ilk üç aylık dönemde meydana geldiği düşünülmektedir. Eğer düşük belirtileri yaşarsanız derhal doktorunuzdan yardım alın.

Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde doktorunuz ultrasonla bir tarama gerçekleştirecektir. Bu tarama, fetüsün vücudunda herhangi bir gelişimsel anormallik olup olmadığını kontrol etmek içindir. Eğer bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek isterseniz bu tarama sonucunda öğrenebilirsiniz de. Muhtemelen bebeğinizin rahminizin içinde hareket ettiğini, tekmelediğini ve yumrukladığını hissetmeye başlayacaksınız. 23 hafta sonra bebek rahminizin dışında yaşamaya devam edebilir anlamını taşımaktadır. Ancak genellikle erken doğan bebeklerde ciddi tıbbi sorunlar meydana gelebilmektedir. 

Hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde kilo alımınız hızlanır ve kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz. Bebeğiniz artık ışığı hissedebilir, gözlerini açıp kapatabilir. Bu dönemde kemik gelişimi de başlamış olur. Doğum yaklaştıkça rahatsızlıklar hissedebilir ve ayaklarınızda şişmeler meydana gelebilir. Braxton-Hicks olarak bilinen kasılmalar, doğumdan önceki haftalarda ortaya çıkmaya başlayabilir.

Hamilelikte vajinal akıntı

Vajinal akıntıdaki artış, gebeliğin en erken belirtilerinden biridir. Vajinal akıntıdaki artık hamile kaldıktan 1 ila 2 hafta sonra artabilir. Genellikle hamileliğinizin sonunda daha da artış gösterebilir.

Hamileliğinizin son haftalarında, taburcu olduğunuzda kalın mukus ve kan çizgileri olabilir. Anormal vajinal akıntı geçirdiğinizi düşünüyorsanız veya herhangi bir kanamanız varsa doktorunuza bildirmenizde fayda vardır.

Hamilelik ve idrar yolu enfeksiyonları (İYE)

Fetüs, hamileliğiniz sırasında mesanenize baskı uygulayarak bakterilerin sıkışmasına neden olur, bu da enfeksiyona sebebiyet verir. Hamile kadınların yaklaşık %18’inde idrar yolu enfeksiyonu gelişir. Bu yüzden idrar yolu enfeksiyonu (İYE), kadınların hamilelik sırasında yaşadığı en yaygın komplikasyonlardan biridir. 

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri genellikle ağrı, yanma veya sık idrara çıkmayı içermektedir. Ayrıca; 

Not: Bol su içerek susuz kalmadığınıza emin olun. Genital bölgede duş ve sert sabun kullanmaktan kaçının. İdrar yolu enfeksiyonu yaşadığınızı düşünüyorsanız eğer doktorunuza danışmakta fayda vardır.

Hamilelik veya adet öncesi sendromu (PMS)

Hamilelik belirtileri ile adet öncesi sendromu (PMS) karıştırılabilmektedir. Bir kadının hamile olup olmadığını veya başka bir adet döneminin başlangıcını deneyimlediğini bilmesi zor olabilir. Eczaneden alacağınız bir hamilelik testi ile adet öncesi sendromu mu yoksa hamile mi olduğunu anlamanız kolaylaşabilir. 

Hem adet öncesi sendromu (PMS) hem de hamileliğin bazı yaygın belirtileri;

  • Meme ağrısı
  • Kanama
  • Ruhsal değişimler
  • Yorgunluk
  • Koku ve tat duyarlılığı
  • Kasılmalar olabilir.

Vitaminler ve mineraller

Kendinize iyi bakmak, hızla büyüyen bebeğinize bakmanın da en iyi yollarından birisidir. Hamile kadınlar normal zamanlarına göre daha fazla miktarda vitamin ve minerale ihtiyaç duyarlar. 

Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra, takviyeler yardımıyla vitamin ve mineral alımınızı artırmanızda fayda vardır.

Not: Reçetesiz ilaç kullanmadan ve de takviye vitamin ve mineral almadan önce doktorunuza danıştığınızdan emin olun.

Hamilelik Süresince İlaçlar

Hamileliğiniz esnasında hangi ilaçları alabileceğinizi ya da hangi ilaçları kullanamayacağınızı iyi bilmeniz gerekmektedir. Büyümekte olan bebeğiniz için bilinçsizce kullanılan ilaçlar potansiyel risklere sebebiyet vermektedir.

Not: Baş ağrısı gibi küçük rahatsızlıklar olsa da kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. 

Hamilelik süresince diyeti

Zaten sağlıklı bir yaşam programınız varsa, diyetinizde sadece küçük değişiklikler yapmanız faydalı olabilir. Bol sıvı tüketimi, lif ve demir açısından zengin besinler özellikle hamilelik sırasında oldukça önem kazanır. Sağlıklı bir hamilelik diyetinde genellikle aşağıdakiler önerilmektedir;

Hamilelik süresince egzersiz

Değişen bedeninize ve daha düşük enerji seviyelerine uyum sağlamanız sizin için zorlaşabilir. Bu yüzden hamile kaldıktan sonra mevcut spor rutininizi değiştirmeniz gerekebilir. Kendinizi fazla zorlamadığınızdan emin olacak spor programlarını öğrenmenizde fayda vardır. Alanında uzman, hamilelikte spor ile ilgili tecrübe sahibi bir eğitmenle çalışmak isteyebilirsiniz.

Hamilelikte en çok tercih edilen sporlar;

Hamilelik süresince masajı

Hamileliğiniz sırasında masaj yaptırmak genellikle güvenlidir ancak bazı uzmanlar hamileliğin ilk üç aylık döneminde masaj yaptırmanın düşük yapma riskine neden olduğunu bildirmektedir. Bu yüzden masaj yaptırmadan önce doktorunuzun onayını almak iyi bir fikirdir.

Ayrıca sakinleşmenin yollarını arıyorsanız, gevşeme tekniklerini uygulamak hamileliğiniz boyunca hissedebileceğiniz stres ve kaygının hafiflemesine faydalı olabilir.

Hamilelikte risk faktörleri

Sağlıklı bir hamileliği etkileyebilecek bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörleri şu şekilde olabilir; 

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Enfeksiyonlar
  • İkiz veya üçüz gibi çoklu doğumlar
  • Aşırı kilolu veya obez olmak
  • Anemi

Hamilelik komplikasyonları

Hamilelik komplikasyonları hem bebeğin sağlığını hem de annenin sağlığını etkileyebilir. Hamilelik veya doğum sırasında ortaya çıkabilecek bazı komplikasyonlar bulunmaktadır. Bu komplikasyonlar şu şekilde olabilir;

  • Düşük
  • Erken doğum
  • Yüksek tansiyon
  • Gestasyonel diyabet
  • Preeklampsi

Hamileliğinizin boyunca çok fazla sorunla karşılaşmamanız da muhtemeldir. Hamilelik, vücudunuzda birçok değişiklik getirirse de doğumdan sonra genellikle kalıcı ve ciddi bir etkisi yoktur. Ancak hamileliğiniz boyunca yapmak isteyeceğiniz ve uzak durmanız gereken bazı durumlar vardır. Bu durumları kısaca şöyle açıklayabiliriz;

Sizi ve bebeğinizi sağlıklı tutabilecek bazı eylemler;

  • Multivitamin almak
  • Dişçi kontrolü
  • Grip aşısı olmak
  • Düzenli ve yeterli uyku almak
  • Güvenli seks yapmak

Size ve bebeğinize zarar verebilecek bazı eylemler ise;

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap