Hamilelik Belirtileri ve Hafta Hafta Hamilelik Belirti Süreleri

Hamilelik ve Hamilelik Belirti Süreleri

Hamilelik ve Hafta Hafta Hamilelik Belirti Süreleri

Korona virüsü (COVİD-19) yüzünden hepimiz vaktimizi evlerimizde geçirmekteyiz. Evde kaldığımız bu uzun ve belirsiz süre zarfında hastalıklardan korunmak adına birçok vitamin yüklemesi ve sağlıklı beslenme konularının üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Ancak bir durum var ki hepsinden farklı. Karantina döneminde hamile olup olmadığınızı anlamanın hastaneye gitmek zorunda olmadan da farklı yolları bulunmaktadır. Gelin size hamilelik belirtileri ve hamilelik belirti süreleri hakkında yazdığımız yazıyı aktaralım.

Hamilelik aslında son adet döneminizin ilk haftası sayılan tarihine dayanır. Son adet döneminiz, henüz hamile olmasanız bile hamileliğin 1. haftası olarak kabul edilmektedir. Her ne kadar hamilelik testleri ve ultrasonlar hamile olup olmadığınızı belirlemenin tek yolu olsa da, dikkat edebileceğiniz başka belirti ve semptomlar da mevcuttur.

Öncelikle hamilelik belirtileri, sabah bulantısı, koku hassasiyeti ve yorgunluk olarak sayılabilir. Peki hamilelik belirtileri ve semptomları ne zaman başar?

Bu yazımızda sizlere hamilelik belirtileri ve hamilelik belirti süreleri, hamileliğin ilk 3 ayında karşınıza çıkacak semptomlar hakkında bilgiler vereceğiz. Gelin şimdi hamileliğin ilk 3 ayında yaşanabilecek muhtemel durumlara bir göz atalım.

Hamilelik belirtileri  ve semptomlar ne zaman başlar?

Hafta hafta hamiliklik belirtileri ve semptomları
Hafta hafta hamiliklik belirtileri ve semptomları

Hafta hafta hamiliklik belirtileri ve semptomları.Zaman Çizelgesi Belirti ve Semptomlar

1-4. hafta Hafif kramp ve lekelenme

4. hafta Kaçırılan dönem

4-5. hafta Yorgunluk haftası

4-6. hafta Mide bulantısı

4-6. hafta Karıncalanma veya ağrıyan göğüsler

4-6. hafta Sık idrara çıkma

4-6. hafta Şişkinlik

5-6. hafta Yol tutması

6. hafta Ruh hâlinde değişimler

6. hafta Sıcaklık değişiklikleri

8. hafta Yüksek tansiyon

9. hafta Aşırı yorgunluk ve mide yanması

8-10. hafta Daha hızlı kalp atışı

11. hafta Meme ve meme başı değişiklikleri

11. hafta Sivilce

11. hafta Fark edilir kilo alımı

12. hafta Hamilelik parıltısı

Kramp ve lekelenme

1. haftadan 4. haftaya kadar her şey hücresel düzeyde gerçekleşmektedir. Yani döllenen yumurta, blastosist (sıvı dolu bir hücre grubu) denilen ve bebeğin organlarına ve vücut kısımlarını geliştirecek bir yapı oluşturmaktadır. Gebe kaldıktan yaklaşık 10 ila 14 gün sonra blastosist uterusun astarı olan endometriyumda implant edecektir. Bu, hafif bir süre boyunca yanlış olabilecek implantasyon kanamasına sebep olabilir.

İşte implantasyon kanamasının bazı belirtileri:

Kanama: Kanama genellikle normal adet dönemiyle karıştırılır.
Renk: Rengi pembe, kırmızı veya kahverengi olabilir.
Ağrı: Ağrı hafif, orta veya şiddetli olabilir. 4.539 kadın tarafından yapılan bir araştırmaya göre kadınların %28’i lekelenme ve hafif kanamalarını ağrı ile ilişkilendirdi.
Süreç: İmplantasyon kanamasının üç günden az sürmesi muhtemeldir ve tedavi gerektirmez.
Not: Sigara içmekten, alkol almaktan kaçının.

Kaçırılan dönem

İmplantasyon tamamlandığında, vücudunuz koryonik gonadotropini (hCG) hormonunu üretmeye başlayacaktır. Bu hormon vücudun hamileliği sürdürmesine yardımcı olurken yumurtalıklara da her ay yumurta bırakmayı bırakmalarını söylemektedir.

Evde yapılan hamilelik testlerinin amacı koryonik gonadotropini (hCG) hormonunu bulmaktır. Çoğu ev testi, hCG’yi tespit edebilir. Hamilelik testi, idrarınızdaki hCG seviyelerini tespit ederek hamile olup olmadığınızı size göstermektedir.

Hamilelikle gelen yükselen vücut ısısı

Yükselen vücut ısısı hamilelik belirtisi olabilir. Vücudunuzun normal sıcaklığı, spor yaparken veya sıcak havalarda daha kolay artabilir. Bu süre zarfında, bolca su içtiğinizden ve dikkatli spor yaptığınızdan emin olmalısınız.

Yorgunluk

Yorgunluk, hamilelik sırasında herhangi bir zamanda gelişebilmektedir. Ancak yorgunluk belirtisi daha çok hamileliğin erken dönemlerinde görülmektedir. Vücudunuzdaki progesteron seviyeleriniz arttığı için bu durum sizi uykulu hissettirebilir.

Artan kalp hızı

8 ila 10. haftalardayken kalbiniz daha hızlı ve daha sert bir şekilde kan pompalamaya başlar. Çarpıntı hissiyatı hamilelikte oldukça yaygın bir semptomdur.

Not: Eğer bir kalp probleminiz varsa, doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Karıncalanma ve göğüslerde ağrı-büyüme

4 ile 6. haftalarda göğüslerde değişiklikler meydana gelebilir. Hormon seviyelerinin artmasından dolayı göğüslerde büyüme, hassasiyet ve şişme görülebilir. Vücudunuz hormon değişikliklerine birkaç hafta içinde ayak uyduracaktır. 11. haftaya geldiğinizde ise meme başında değişiklikler meydana gelebilir.

Hamilelikte ruhsal değişimler

Hamilelik sırasında duygusal dalgalanmalar, sinirlilik, kaygı ve öfke yaygındır. Bunun sebebi hamilelik sırasında yükselen östrojen ve progesteron hormanlarıdır. Bu artış ruh hâlinizi etkileyebilir ve sizi normalden çok daha duygusal veya sinirli bir hâle getirebilir.

Sık idrara çıkma

Hormonlarınız, mesane sağlığında da farklılıklara neden olmaktadır. Hamilelik sırasında kalbinizin pompaladığı kan miktarı artacak ve bu durum da böbreklerin normal zamanlarınıza göre çok daha fazla sıvı işlemesine sebep olacaktır. Bu durum da daha çok idrara çıkmanıza sebep olacaktır.

Şişkinlik

Adet döneminde yaşadığınız semptomlara çok benzer bir durum da hamilelik döneminde yaşanmaktadır. Hamilelik sırasında da şişkinlik oluşabilmektedir. Bunun sebebi sindirim sisteminizi yavaşlatabilecek hormon değişikliklerinden kaynaklanmaktadır.

Bulantı ve kusma

Hamileliğin ilk üç ayında, birçok hamile kadın hafif ya da şiddetli sabah bulantısı yaşamaktadır. Mide bulantısı ve sabah bulantısı genellikle hamileliğin 4. ve 6. haftaları arasında meydana gelir. İlk üç aylık dönemin sonuna doğru daha yoğun bir hâle gelebilse de ikinci üç aylık döneme girdiğinizde şiddeti azalmaktadır. Bulantılara tam olarak neyin sebep olduğu belirsiz olsa da değişen hormon miktarından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Yüksek tansiyon ve baş dönmesi

Hamileliğin erken aşamalarında yüksek veya normal kan basıncı düşecektir. Bu, kan damarlarınız genişlediğinden baş dönmesine neden olabilir. Hamilelik sonucunda yüksek tansiyonun belirlenmesi daha zordur. İlk 20 haftadaki hemen hemen tüm hipertansiyon vakaları altta yatan problemleri gösterir. Erken hamilelik sırasında gelişebilir, ancak önceden de mevcut olabilir.

Not: Bu dönemde tansiyonunuzu düzenli olarak takip etmenizde fayda vardır. Kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olması için doktorunuzla iletişim hâlinde olun. Baş dönmesini önlemek için düzenli olarak yeterli su için ve ayağa kalkarken yavaşça kalkın.

Koku duyarlılığı ve gıda isteksizlikleri

Koku duyarlılığı, çoğunlukla erken gebelik belirtisidir. Koku hassasiyeti bulantı ve kusmayı tetikleyebileceğinden hamilelik hakkında şüphe etmenizde önemli olabilir. Yapılan araştırmalar sonucu bilim insanları, hamile kadınların ilk üç aylık dönemlerinde kokuları daha yoğun hissettiğini buldular.

Kilo alımı

Kilo alımı, hamileliğin ilk 3 aylık dönemi sonuna doğru daha yaygındır. Hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde 1-4 kilo arası kilo artışı görebilirsiniz.

Hamileliğiniz boyunca kilo alımı genellikle aşağıdaki gibi görülmektedir;

Göğüsler (yaklaşık 1-1.5 kilo)
Rahim (yaklaşık 2 kilo)
Plasenta (yaklaşım yarım kilo)
Amniyotik sıvı (yaklaşık 2 kilo)
Artan kan ve sıvı hacmi (yaklaşık 2 ila 3 kilo)
Yağ (2.5 ila 4 kilo)

Hamilelikte mide ekşimesi

Artan ve değişen hormonlar seviyeleri yüzünden midenizle yemek borusu arasındaki kapağın gevşemesi olağandır. Bu da mide asidinin sızmasına ve mide ekşimesine neden olur.

Hamilelik parıltısı ve akne

Artan kan hacmi ve yükselen hormon seviyeleri damarlarınızda daha fazla kan dolaşımına sebep olur. Bu, vücudun yağ bezlerinin fazla mesai yapmasına neden olur. Vücudunuzun yağ bezlerinin bu artan aktivitesi cildinize kızarık, parlak bir görünüm kazandırır. Bu da halk arasında “hamilelik parıltısı” olarak anılmaktadır. Ancak bu durum vücudunuzda akne gelişimine de neden olabilmektedir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap