Her gün çay içiyor olabilirsiniz fakat bütün çay türlerinden ve sağlıklı içeriklerinden haberdar olmayabilirsiniz. Bugünkü yazımız size bitki çayları için rehber olacak, hangi çayın neye iyi geldiğini anlatacağız. Bu çayları mutfağınızdan eksik etmeyeceksiniz!
Çayın çeşitleri ve özellikleri
Yeşil çay
Yeşil çay tıbbi özelliklerinden dolayı dünyanın dört bir yanında kullanılmaktadır ve en sağlıklı ve en faydalı çaylardan biri olarak kabul edilmektedir. Demlendiği zaman bütün doğal özelliklerini saklar. Antioksidan içeriği erken yaşlanmanın göstergelerini geciktirir, vücuda detoks yaparak fazla sıvının atılımını sağlar, aynı zamanda sindirime yardımcı olur ve kilo vermenize de destek olur. A, B ve C vitamini bakımından olduğu kadar florin, sodyum ve diğer minerallerce de zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu enfeksiyonlardan ve virüslerden korur.
Düşük kafein içeriğinden ötürü, kaynar su ile değil sıcak su ile hazırlanmalıdır. Kaynar su ile demlerseniz yapraklar pişecek ve ekşi tadını salacaktır. Bu çayın harika özelliklerini ilk keşfedenler Çinliler olmuştur, fakat şu an günümüzde en çok yeşil çay tüketen ülke Japonyadır. İki ülke de kültürel farklılıkları olduğu gibi, çayları da farklı hazırlamaktadır.
Siyah çay
Siyah çay genellikle Batı kültüründe popülerdir, dünya genelinde poşet çay olarak veya doğrudan satılmaktadır. Tadı ve sağlıklı içeriği bu çayı hayatımızın vazgeçilmezi kılıyor. Antioksidan özelliği vardır, tok tutar, sindirime iyi gelir ve düşük kaloriye sahiptir. Fakat siyah çay her zaman içmek için kullanılmamıştır. Önceleri, aromasını hiç kaybetmediği için takasta kullanılmıştır. Kamelya sinensisinin yaprakları oksidasyon aşamasından geçerken rengi yeşilden siyaha döner. Uyarıcı bir kafein içeriği vardır, ideal olarak bu çayı 95 derecede içmelisiniz ve çayın yoğunluğu da ne kadar demlediğinize göre değişebilir.
Beyaz çay
Beyaz çayın “gençliğin iksiri” olarak bilinmesinin bir sebebi vardır! En çok arıtılmış ve zengin içeriği olan çaylardan biri olarak bilinir. Yapraklar yerine genç ve küçük filizleri toplanır. Bu çayı içen kişinin çayın içindeki gençliği veya yaşama enerjisini içtiği söylenmektedir. Açık rengi yazın ilk çıktığında elle toplanırken yaprakların üzerinde görülen beyaz örtüden kaynaklanır. Beyaz çay Çin’deki Fujitan dağlarında üretilir. Çok güzel bir aroması ve tadı vardır, C ve E vitamini içerir ve ayrıca antioksidan ve diüretik özelliği vardır. Bu çayı 75 derece sıcaklıkta içmelisiniz.
Kırmızı çay
Kırmızı çay bazen “Pu-erh” olarak da bilinir, ve yağları yakmada çok etkili bir çaydır. Bu “hükümdarların çayı” diye geçer, çünkü eskiden çok uzun bir süre için soylu olmayan insanların tüketmesi yasaktı. Güçlü ve topraksı bir tadı ve koyu kırmızımsı bir rengi vardır. Yetiştirilmesi ve toplanması seneler sürer. Günde 3 bardak bu çaydan içmek vücudun yağlardan ve kolesterolden arınmasını sağlayacaktır. 95 derece sıcaklıkta içilmesi önerilmektedir.
Mavi çay
Bu çay “oolong” olarak da bilinir, yarı-fermentedir, genellikle yeşil ve siyah arası bir rengi vardır. Fermentasyon süreci çayın oksitlendiği anda durdurulur. 2 bölgede görülür: Fujian (Çin) ve Formosa (Tayvan). Bu mavi çayın aroması yeşil sebzelere benzer, nasıl işlendiğine bağlı olarak da rengi daha açık veya koyu olabilir. Çok güçlü bir antioksidandır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterolü düzenler, kan basıncını düşürür ve ayrıca çok sayıda vitamin ve mineral barındırır. 90 derece sıcaklıkta servis edilmesi idealdir, fakat soğuk veya buzla da servis edebilirsiniz.
Çeşitli Bitki Çayları
Çaylar konusunda ana hatlarıyla bilgi sahibi oldunuz, şimdi de belli bitkiler hakkında biraz bilgi edinelim!
Papatya
Papatya genellikle hafif sindirim rahatsızlıklarını tedavi etmekte kullanılır, bunlardan bazıları hazımsızlık, kramplar, ishal ve gastrittir. Göz iritasyonu, enflamasyon, solunum yollarıyla ilgili astım, öksürük ve soğuk algınlığı gibi problemleri azaltır. Hatta sivilceleri, akneleri ve yüzeysel yaraları da iyileştirir.
Nane
Nanenin antiseptik, antispazmodik ve sindirim problemlerini giderici özellikleri vardır. Midedeki gazı azaltır, böcekleri uzaklaştırır ve iyi kokulu bir nefese sahip olmanızı sağlar. Genellikle soğuk algınlığı ve öksürük için tüketilir.
Ihlamur
Ihlamurun tıbbi kısımları meyveleri ve çiçekleridir. Sinir sistemi için sakinleştirici ve yatıştırıcı bir özelliği vardır. Ayrıca sindiriminize yardımcı olurken, daha kolay uyumanızı sağlar. Damarlarla ilgili problemleri azaltmaya yardımcı olurken, kramplarla ve regl ağrısı ile savaşır.
Kediotu kökü
Kediotu kökü sakinleştirici ve rahatlatıcı etkilerinden dolayı ıhlamura benzer. Fakat aşırı miktarda tüketmemeye dikkat edin, çünkü sinir sisteminin ve kan dolaşımının yavaşlamasına neden olur.
Yeşil anason
Bu bitkinin yaprakları çiğnendiğinde nefesi tazeler, ve yeşil anasondan yapılan çayın balgam söktürücü, mide toniği, menstrual döngüyü düzenleyici, midedeki gazı azaltıcı ve sindirime yardımcı özelliği vardır.
Biberiye
Biberiye sinir sistemindeki hasarları tedavi etmeye yarar, ayrıca hafızayı güçlendirir ve dolaşıma iyi gelir.