Hastalıklara Davetiye: Yanlış Klima Kullanımı

Yanlış Klima Kullanımı Hastalıklara Yol Açıyor

Yaz aylarının kavurucu sıcaklarında hepimiz klimalara sarılıyoruz. Klimaların en önemli fonksiyonu havayı soğutmak ve havadaki nemi düşürmek. Fakat bilinçsiz olarak kullandığımız klimalar farkında olmadan bize zarar veriyor olabilir. Yanlış kullandığımızı klimalar, üst yolunum yolu hastalıkları, eklem tutulmaları, baş ağrısı, yüz felci gibi birçok hastalığa neden oluyor. Peki nasıl kullanmalıyız bu klimaları? doğru klima kullanımı için nelere dikkat etmeliyiz?

klima
klima

Öncelikle klimadaki derece, dışarıdaki hava sıcaklığına göre ayarlanmalıdır. Pencere tarzı, portatif klima gibi ufak cihazlarda kullanılan hava temizleme filtreleri belli aralıklarla kesinlikle temizlenmelidir. Sıcak yaz aylarında, dışarıdan klimalı olan bir ortama girildiğinde terli vücutla klimanın karşısında durmak oldukça tehlikeli. Hem üst solunum yolları hem de eklem ve kaslar hızlı hava değişimine karşı duramaz. Bununla birlikte klimalı ortamda uyumamak gerekir. Eğer klima çalıştırmadan yatamam diyorsanız saat ayarı yaparak en fazla 1 saat klimayı açık bırakarak çalıştırmalısınız. Klimalarınızın filtre temizliğini ise 3 ayda bir kez yapmalısınız.

klima
klima

Alerji ve bulaşıcı hastalıklar

Alerji ve bulaşıcı hastalıklar
Alerji ve bulaşıcı hastalıklar

Polen filtresi düzenli olarak değiştirilmeyen klimaların içerisinde polen, küf mantarı, virüs ve mikroplar meydana gelerek birikir. Sıcak ve nemli havanın ani şekilde soğutulması vücudumuzda rahatlama ve soğuma etkisi yaratmanın yanı sıra, vücudumuzda hissettiğimiz bu soğutma etkisi bizi alerjilere, virüslere ve enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirir.

Üst solunum yolları

Üst solunum yolları
Üst solunum yolları

Dr. Sait Önal, üst solunum yollarımızın sıcaklık değişimleri yüzünden kurumasıyla sinüslerimiz, kulaklarımız, bademciklerimiz ve boğazlarımızın zarar gördüğünü belirtti.  Bu olumsuz etkiler farenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bademcik enfeksiyonu gibi hastalıklar içinde vukuu bulma riskini arttırıyor. Bir virüse sebep olan sar (ciddi akut solunum yetmezliği sendromu) uygunsuz olan havalandırma koşullarından bulaşılabilir bir tehlike.

Soğuk derecelerin fazla olarak çalıştırılan klimalar insan yüzündeki sinirleri etkileyerek yüz felci oluşumuna sebep oluyor. Hatalı klima kullanımı sonucu çeşitli kas spazmları genişler bu nedenden dolayı  kesinlikle kişilerin üzerine klimaların direkt olarak üflememesine dikkat edilmelidir.

Doğru klima kullanımı nasıl olmalı?

Enerjisi yüksek olan A++ ve A+++ sınıfındaki klimaları tercih etmelisiniz

8-10 yıl kadar eski olan klimalar, istenen ısıya ulaşamaz. Eskiler, yeni bir klimaya göre %30-40 daha fazla enerji tüketmektedir.

Klimalarda bulunan iç ve dış ünitelerinin hava giriş çıkışlarının açık durumda olduğunu kontrol edin.

Klimanızın filtrelerinin temiz olması konfor ve performans açısından oldukça önemlidir.

6- Sıcak bir günde hızla serinlemek için klimayı çok düşük (18-19°) ısıya ayarlamak hızlı soğutmayı sağlamıyor. Aksine yüksek enerji tüketimine neden olur. Doğru klima kullanımı için klimanızı en yüksek ısıya  yani 24-26° ayarlayın.

Nem oranı yüksek olan günlerde, klimanızı nem modunda çalıştırın

Klimalarınızın yazın yukarı, kışın aşağı üfleme yapacak şekilde ayarlamaya özen gösterin. Direkt olarak yüzünüze üfleyen klimalar ciddi hastalıklara sebep olur.

Klima alırken zamanlayıcı özelliği olması sizin için faydalı olacaktır. Çünkü siz evde yokken ya da gece kullanımında hem konfor sağlayacak hem de enerji tasarrufu yapacaktır.

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap