Hashimoto diyeti, bir diyetin yanı sıra Türkiye ve diğer gelişmiş ülkelerde en yaygın tiroid bozukluklarından biri olarak adlandırılır. İlaçla tedavi edildiğinde bile semptomları yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilmektedir.
Diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinin, Hashimoto’da standart ilaç tedavisine ek olarak semptomları büyük ölçüde iyileştirebileceğini göstermiştir. Hashimoto hastalığı olan her kişi tedaviye farklı yanıt verir. Bu nedenle bu durum için kişiselleştirilmiş bir yaklaşım çok önemlidir.
Hashimoto Hastalığı Nedir?
Hashimoto hastalığı; tiroidi bağışıklık sisteminizin bir parçası olan beyaz kan hücreleri olan lenfositler yoluyla kademeli olarak yok eden bir otoimmün hastalıktır. Tiroid, boynunuzun dibinde bulunan kelebek şeklinde bir endokrin bezdir. Kalbiniz, akciğerleriniz, iskeletiniz, sindirim ve merkezi sinir sistemleriniz de dâhil hemen hemen her organ sistemini etkileyen hormonları salgılar. Ayrıca metabolizmayı ve büyümeyi de kontrol eder.
Tiroid tarafından salgılanan ana hormonlar tiroksin (T4) ve triiyodotironindir (T3) hormonlarıdır. Bu bezin zarar görmesi ise yetersiz tiroid hormonu üretimine yol açmaktadır.
Diyet ve Yaşam Tarzı Hashimoto’yu Nasıl Etkiler?
Diyet ve yaşam tarzı Hashimoto hastalarının yönetiminde hayati rol oynar çünkü birçok kişi semptomlarının ilaçla bile devam ettiğini fark etmiştir. Ayrıca belirtiler gösteren birçok kişiye hormon seviyelerini değiştirmedikleri sürece ilaç verilmemektedir. Araştırmalar, iltihaplanmanın geniş Hashimoto semptomlarının arkasındaki itici faktör olabileceğini öne sürmektedir. Enflamasyon ise genellikle diyete bağlıdır.
Hashimoto hastalığı olan kişilerde otoimmün koşullar, yüksek kolesterol, obezite ve diyabet geliştirme riski daha yüksek olduğundan dolayı diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri de diğer rahatsızlıklara yakalanma riskinizi azaltmanın anahtarıdır. Araştırmalar, belirli yiyecekleri kesmenin, takviyeleri almanın ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmanın semptomları ve yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabileceğini gösteriyor.
Ayrıca bu değişiklikler iltihabı azaltmaya, yüksek tiroid antikorlarının neden olduğu tiroid hasarını yavaşlatmaya veya önlemeye ve vücut ağırlığı, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini yönetmeye yardımcı olabilir.
Hashimoto Hastaları için Faydalı Takviyeler.Hishimoto Diyeti Süresince Dikkat Etmeniz Gerekenler.
Hashimoto hastalığı olan kişilerde inflamasyonu ve tiroid antikorlarını azaltmaya yardımcı olabilecek birkaç faydalı takviye bulunmaktadır. Yararlı takviyeler ise şunları içermektedir;
Çinko: Çinko, tiroid fonksiyonu için gerekli minerallerden bir tanesidir. Araştırmalar, çinkonun tek başına veya selenyum ile birlikte kullanıldığında (günde 30 mg), hipotiroidizmli kişilerde tiroid fonksiyonunu iyileştirebileceğini göstermektedir.
Selenyum: Araştırmalar, günde 200 mcg selenyum almanın, antitiroid peroksidaz (TPO) antikorlarını azaltmaya ve Hashimoto hastalığı olan kişilerde refah seviyesini yükseltmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
D Vitamini: Araştırmalar düşük D vitamini seviyelerini Hashimoto’nun hastalık şiddeti ile ilişkilendirmektedir. Hashimoto hastalığı olan kişilerin bu vitaminin genel popülasyonuna göre önemli ölçüde daha düşük seviyelere sahip olduğu gösterilmiştir.
Demir: Hashimoto hastalığı olan kişilerde anemi gelişme olasılığı daha yüksektir. Bir eksikliği düzeltmek için demir takviyeleri tavsiye edilir.
Kurkumin: Çalışmalar, bu güçlü anti-enflamatuar ve antioksidan bileşiğin tiroidi koruyabileceğini göstermiştir. Ayrıca, genel olarak otoimmün hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir.
B kompleks vitaminleri: Hashimoto hastalığı olan kişilerde B12 vitamini düşük olma eğilimindedir.
Magnezyum: Bu mineralin düşük seviyeleri, Hashimoto hastalığı riski ve daha yüksek tiroid antikorları ile ilişkilidir. Ayrıca, magnezyum eksikliklerinin düzeltilmesi, tiroid hastalığı olan kişilerde semptomları iyileştirebilir.
Ayrıca balık yağı, alfa-lipoik asit ve N-asetil sistein gibi diğer takviyeler de Hashimoto hastalığı olan kişilere yardımcı olabilir.
NOT: Yüksek doz iyot takviyesinin, Hashimotolularda olumsuz etkilere yol açabileceğini unutmayın. Sağlık uzmanınız sizi bu yönde yönlendirmedikçe yüksek doz iyot takviyeleri almamalısınız.
Hashimoto Diyeti Listesi – Diyet Yemekleri
Hashimoto hastalığınız varsa, besleyici yoğun bir diyet listesi, semptomlarınızın şiddetini azaltmaya ve genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu yüzden aşağıda vermiş olduğumuz diyet listesine dikkat etmenizde fayda vardır…
Meyveler: Çilek, armut, elma, şeftali, turunçgiller, ananas, muz vb.
Nişastalı Olmayan Sebzeler: Kabak, enginar, domates, kuşkonmaz, havuç, biber, brokoli, roka, mantar vb.
Nişastalı Sebzeler: Tatlı patates, patates, bezelye, meşe palamudu, balkabağı vb.
Sağlıklı Yağlar: Avokado yağı, Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı.
Hayvansal Protein: Somon, yumurta, morina, hindi, karides, tavuk vb.
Glutensiz Tahıllar: Kahverengi pirinç, yulaf ezmesi, kinoa, esmer pirinçli makarna vb.
Tohumlar, Kuruyemişler ve Fındık Ezmeleri: Kaju fıstığı, badem, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, doğal fıstık ezmesi, badem ezmesi vb.
Fasulye ve Mercimek: Nohut, siyah fasulye, mercimek vb.
Süt ve Süt Ürünleri Yerine Kullanılmayan Ürünler (kalsiyum ve / veya D vitamini ile takviye edilmiş): Hindistan cevizi sütü, Hindistan cevizi yoğurdu, badem sütü, kaju sütü, tam yağlı şekersiz yoğurt, keçi peyniri vb.
Baharatlar, Otlar ve Çeşniler: Zerdeçal, fesleğen, biberiye, kırmızı biber, safran, karabiber, salsa, tahin, bal, limon suyu, elma sirkesi vb.
İçecekler: Su, şekersiz çay, maden suyu vb.
Hashimoto hastalığı olan bazı kişilerin, tahıllar ve süt ürünleri gibi yukarıda belirtilen gıdalardan birkaçından uzak durduğunu unutmayın. Hangi yiyeceklerin sizin için en uygun olduğunu bulmak için diyet listenize dâhil etmeniz ve diyet yemekleri içerisinde bunları denemeniz önemlidir.
Diyet Listesi – Kaçınılması Gereken Yiyecekler
Aşağıdaki yiyecekleri diyet listesine eklememeniz ve diyet yemekleri içerisine sokmamanız Hashimoto semptomlarını azaltmaya ve genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Şeker ve Tatlılar: Enerji içecekleri, kekler, dondurma, hamur işleri, kurabiyeler, şekerlemeler, şekerli tahıllar, sofra şekeri vb.
Fast food ve Kızarmış Yiyecekler: Patates kızartması, sosisli sandviç, kızarmış tavuk vb.
Rafine Tahıllar: Beyaz makarna, beyaz ekmek, beyaz un ekmeği, simit vb.
Yüksek Oranda İşlenmiş Yiyecekler ve Etler: Dondurulmuş yemekler, margarin, mikrodalgada akşam yemekleri, domuz pastırması, sosis vb.
Gluten İçeren Tahıllar ve Yiyecekler: Buğday, arpa, çavdar, kraker, ekmek vb.