Pedodonti Uygulamaları

Pedodonti, Pedodonti nedir ve uygulamaları nelerdir, Pedodonti uygulamaları, Çocuk diş hekimliği

0-13 yaş grubu olan çocukların daimi ve süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunması, travma, çürük ve diğer durumlarda meydana gelen sorunların giderilmesini sağlayan ana bilim dalına pedodonti denmektedir. Bebeklikten çocukluğa kadar geçen süre içerisinde bireylerin ağız ve diş sağlıklarının korunmasını sağlayan bir diş hekimliği dalı olmaktadır. Bebeklerde ve çocuklarda meydana gelen ağız ve diş sorunları pedodonti uygulamaları ile çözülebilmektedir.

Pedodonti uygulamaları bu ana bilim dalının çocukların diş ve ağız sağlığını ilgilendiren konularda uygulamalarının olduğunu bilmeleri gerekmektedir. Özellikle yetişkinlik dönemi adına çocukluk döneminde dişlere ve ağız sağlına son derecede önem vermek gerekmektedir. Bu sebepten dolayı da ebeveynlerin çocuklarına diş ve ağız sağlığını iyi bir şekilde öğretmeleri ve öğretene kadar geçen süreç içerisinde onlara yardımcı olmaları gerekmektedir. Çocuklarda ilk yaştan itibaren dişlerin yalnızca fırça yardımı ile temizlenmesi gerekmektedir. Tüm dişler çıktığında ise çocuklara genel ağız ve diş temizliğinin öğretilmesi gerekmektedir. Bu noktada önemle dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi ise biberon çürüğü olmaktadır. Bu sorun 71 aylıktan daha küçük olan çocuklarda süt dişlerinde bir ya da birden fazla çürük olması durumudur. Sorunun oluşma nedeni ise uzun süre biberon ve emzik kullanılması olmaktadır. Bu çürüklerin oluşmasını engellemek adına emzik ve biberon kullanımı mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

Pedodonti Uygulamaları Ve Çalışma Alanları

Çocukların dişlerinde ve ağızlarında meydana gelen sorunların tedavisi pedodonti uygulamaları sayesinde giderilmektedir. Bu noktada çocukların sorunlarına ve yaşlarına göre tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Özellikle süt dişleri çocuklarda oldukça önemlidir. 20 tane olan süt dişlerinin önemi çocukların beslenmesini sağlamaktadır. Ayrıca konuşma adına da süt dişlerinin önemi oldukça fazladır. Bu dişler kalıcı dişlerin yerlerini korunmaktadır. Çocuk diş hekimliği bu noktada bu dişlerde sorunların oluşmasını önlemekte ve oluşan sorunları gidermektedir. Çocuklara yetişkinlik döneminde çürüksüz ve sağlıklı dişler sunmak adına gerçekleştirilen uygulamalara da koruyucu diş hekimliği uygulamaları denilmektedir. Bu uygulamalar sayesinde çocuklar yetişkinlik dönemine geldiklerinde sorunsuz ve son derecede sağlıklı olan dişlere sahip olabilmektedirler. Bu anabilim dalının gerçekleştirdiği uygulamalar şu şekildedir;

  • Çürük olması durumunda bu kısımlar öncelikle temizlenmektedir. Daha sonrasında soruna göre kalıcı ya da geçici olarak en uygun tedaviler gerçekleştirilmektedir.
  • Belirli durumlardan dolayı dişlerin kırılması anında ebeveynlerin kırılan parçayı ya da parçaları nemli tutarak derhal pedodonti anabilim dalında olan bir diş hekimine gitmeleri gerekmektedir. Bu parçalar tekrar çocuğun dişine yaptırılmaktadır. Kırılan parçanın tekrar yerine yapıştırılması yerine doldurulacak tüm dolgulardan çok daha iyi olmaktadır. Gerek estetik görünüş gerekse de fonksiyon bakımından kırılan parçaların yapıştırılması en uygunudur.
  • Dişlerde dişlerin köklerine kadar çürük oluşması durumunda yerine gelecek diş var ise dişlerin çekilmesi söz konusu olmaktadır. Çocuğun dişlerinde meydana gelen bu iltihaplanma ağrı yapıyor ise sağlık açısından kalması doğru değildir. Ayrıca yerine gelecek diş yoksa da tüm durumlar değerlendirilerek dişi kurtarma imkanı kalmadığında çekim söz konusudur.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap