Acil durum çantası olarak bilinen deprem çantası nedir ? Ne işe yarar ve neler olmalıdır.
Türkiye bildiğiniz üzere deprem kuşağındadır. Türkiye’nin hemen her yanında her an depremler yaşanabilmektedir. Bunun bazı sebepleri bulunmaktadır. Öncelikle Türkiye neden deprem kuşağında yer alır buna açıklık getirelim.
Okyanus Havzası, aktif volkanların %75’ine sahiptir. Bu alan en büyük deprem kuşağıdır ve “Pasifik Ateş Çemberi” adıyla anılmaktadır. Pasifik Ateş Çemberi, Büyük Okyanus üzerinde bulunan Asya ve Amerika kıtaları etrafına komşu levha sınırları olarak gösterilmektedir. Pasifik Ateş Çemberi 40 bin kilometre uzunluğundadır ve Güney Amerika’daki Şili’den başlayarak kuzeye Orta Amerika’ya, Meksika’ya ve ABD’nin batı kıyılarına doğru uzanmaktadır. Ayrıca Alaska’nın güneyinden, Aleut Adaları’na, Japonya’ya, Yeni Gine’ye, Güney Pasifik Adaları olan Filipinler ve de Yeni Zelanda’ya kadar uzanmaktadır. İşte bu kuşak 1. büyük deprem kuşağıdır.
2. büyük deprem kuşağı ise; Endonezya’dan başlayarak Himalaya, Akdeniz ve Atlas Okyanusu’na kadar uzanmaktadır. Bu kuşak “Alp-Himalaya Deprem Kuşağı” adıyla anılmaktadır. Türkiye’nin büyük bölümü de “Alp-Himalaya Deprem Kuşağı”nda yer almaktadır. İşte bu yüzden yurdumuzun hemen her bölgesinde depremler yaşanmaktadır. Bu bilgiyi yıllardır bilmekte ve bununla yaşamaktayız ancak deprem yaşanma riskine karşı önlemlerimizi ne kadar almaktayız?
Deprem çantası hazırlıyor muyuz? Deprem çantasında olması gerekenleri biliyor muyuz? Ege Denizi’nde yaşanan son deprem ile İzmir’de yıkılan binalarda hayatlarını, ailelerini, dostlarını ya da evlerini kaybedenleri üzüntü ile izledik. İşte bu acıların tekrar yaşanmaması için yapmamız gereken bazı şeyler var!
Gelin şimdi deprem ihtimaline karşı yapmamız gereken birincil tedbirlerden biri olarak deprem çantası nasıl hazırlanır ve deprem çantasında olması gerekenlere bir göz atalım…
DEPREM ÇANTASINDA NELER OLUR? DEPREM ÇANTASINDA OLMASI GEREKENLER NELERDİR?
Deprem sonrası ilk 72 saat çok önemlidir! Arama-kurtarma ve yardım ekipleri size ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı karşılayacak, sizi hayatta tutacak ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir “Afet ve Acil Durum Çantası” hazırlamak çok önemlidir. Deprem çantası sizi olası bir enkazda kalma durumunda hayatta tutabilir. Deprem çantası kolay ulaşılabilir bir yerde hazır olarak saklanmalıdır.
Bir diğer adı “Acil Durum Çantası” olarak da bilinen “Deprem Çantası” ihtiyacınız olan farklı kategorilerden malzemeleri içerisinde bulundurmalıdır. İşte, deprem çantasının içerisinde olması gereken malzemeler;
- En az 72 saat yetebilecek kadar içme suyu,
- En az 72 saat yetebilecek kadar bozulmayan, yüksek kalorili, vitaminli ve karbonhidrat içeren yiyecekler (Konserve, kuru meyve, bisküvi, çikolata vb.),
- İlk yardım çantası (Kullandığınız ilaçları unutmamalısınız),
- Islak mendil, hijyenik ped, tuvalet kağıdı, tuvalet atıkları için poşet içeren hijyen ve dezenfektan ürünleri,
- Battaniye,
- Uyku tulumu,
- Giyecekler (İç çamaşırı, bere, eldiven, çorap, mevsimlik kıyafetler vb.),
- Yağmurluk,
- Çok amaçlı çakı,
- Çakmak,
- Düdük,
- El feneri,
- Yedek piller,
- Uzun ömürlü eski tip telefonlar,
- Telefonunuza uyumlu şarj aleti ve taşınabilir dolu batarya,
- Kalem ve kağıt,
- Kimlik kartları fotokopisi (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.),
- Bir miktar para
- El tipi radyo
- Olası telefon ve internet kesintisine karşı basit el tipi telsiz.
Peki deprem çantası nasıl hazırlanır, deprem çantası hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir?
- Deprem çantası ağır olmamalıdır ve kolaylıkla taşınabilir olmalıdır,
- Deprem çantasını kolaylıkla ulaşacağınız bir yerde olmalıdır,
- Deprem çantası yalnızca kişisel ihtiyaçlarınız doğrultusunda hazırlanmalıdır. Deprem çantası tüm aile bireyleri için ayrı ayrı olmalıdır,
- Deprem çantasını, eğer evcil hayvanınız varsa onun da ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlamalısınız (kuru mama vb.),
- Deprem çantanızı mevsim şartlarına uygun olarak hazırlamalısınız ve mevsim şartlarına uygun olarak güncellemelisiniz,
- Yiyecek ve içeceklerin son kullanma tarihlerini kontrol etmeli ve ekleme ile çıkarma işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz,
- Şarj aleti, pil vb. araç gereçlerin çalışır durumda olduğunu kontrol etmelisiniz.