Patolojik yalancılık (mitomani), bireyin alışkanlık haline getirerek hastalık derecesinde olan kronik bir davranıştır. Bir kişi sıkıntıya girmekten kaçınmak ya da başka bir kişinin duygularını incitmekten kaçınmak için ara sıra bir hakikati söylemeyebilir.
Ama patolojik durumdaki yalancı hayatın her alanında ve her zaman yalan söyleme zorunluluğu hisseder. Yani sıradan yalanlar hedefe yönelik ve fayda elde etmek ya da cezadan kaçınmak için söylenirken, patolojik yalanlar genellikle amaçsız görünür. Aslında patolojik yalancılık hala bir tartışma konusu olmasına rağmen durumun gerçekliği yadsınamaz.
Bu bozukluktan etkilenen bireyler, gerçekliklerinden kaçmak için bilinçaltında yalanlara sığınmaktadırlar. Bu bireylere mitomanik denir ve çoğu zaman yalan söyledikleri, gerçekler ve kendi fantezileri arasındaki farkı anlayamadıkları düşünülür.
Patolojik yalancılığın oluşum nedenleri farklıdır. Kimi insanda hayatın sıkıcılığı karşısında başvurulan bir yol iken, kimi zaman öz güveni düşük insanın öz güvenini yükseltme amacına yönelik, kimi durumdaysa bir yalanla başlayıp onu desteklemek için yeni bir yalan uydurarak devam eden ve ilgi çekmeye yönelik bir süreçtir.
Mitomani sadece yalancıyı değil, doğrudan en yakın çevrelerini de etkileyen ciddi bir bozukluktur. Onlar, belirli ahlaki değerlerden yoksun, hain, hain, yalan söyleyen, yalan söyleyen insanlardır. Bu akraba ve arkadaşlar için büyük bir soruna neden olur.
Aile bağlamı, kişisel, fantezilerine inanan, yalıtılmış bir insanın lehine, sosyal ilişkileri sürdürmek için herhangi bir güvenilirlik olmaksızın kaybolur ve kaybolur.
Zorunlu yalancı teşhis etmek üç sebepten dolayı özellikle zordur:
- Ana unsurları üzerinde genel bir fikir birliği olmakla beraber, şu ana kadar psikiyatri camiasında tanımına ilişkin herhangi bir uzlaşı bulunmamaktadır.
- Hastanın doğruyu söyleyip söylemediğini yargılaması çok zordur.
- Herhangi bir psikolojik testi kullanmak çok zordur, çünkü hasta sonucu kolaylıkla etkileyebilir.
Bununla birlikte, bazı özelliklerini tasvir edebiliriz: - Yalanlar inandırıcıdır ve doğru unsurlara sahip olabilirler. Örneğin grip olan bir kişi, iş arkadaşlarına daha ciddi bir hastalık olduğunu söyleyebilir .
- Yalan söylemek kroniktir ve herhangi bir dış neden tarafından harekete geçirilmemiştir. Yani sebepsiz yere yalan söyleyebilirler.
Sözel becerilerini farklı durumlarda iyi etki için kullanırlar. Patolojik yalancı pürüzsüz konuşmacıdır. - Patolojik yalancılar kendileri için bir konfor bölgesi yaratmayı severler. Bu elde etmek için masal ve hikayeler hazırlarlar.
- Patolojik bir yalancı, sahte duygular konusunda uzmandır. Genellikle ilgi çekmek için kullanırlar.
- Patolojik yalancılar keskin bir algı duyusuna sahiptir ve nadiren yalan söylemeye yakalanırlar. Yakalanacaklarını hissederlerse, yalanlarını örtmek için başka bir hikayeyle karşınıza çıkabilirler.
- Patolojik yalancılar düşük benlik saygısına sahiptirler. Bu yüzden yalanları daha iyi hissetmek için bir araç olarak kullanmaktadırlar.
- Çoğu zaman yalan söylediklerinde, daha sonraki bir aşamada ortaya çıkabilecek sonuçlardan korkmazlar.
Tedavi
Bir psikiyatrist veya psikolog yardımıyla, bu durumun iyileşmesi mümkündür. Ancak, rahatsız olmuş bireyler çoğu zaman kendi bozukluklarının farkında değildir. Atta yatan psikolojik sorun ve buna paralel olarak psikolojik yalan sendromuna uygun bir tedavi uygulanır. İlaçlar ve psikoterapi patolojik yalan tedavisinin bir parçasıdır.