Yiyecek ve içecekler esas olarak, sağlığı iyileştirmek, hastalık riskini azaltmak ve vücudun fonksiyonlarını eksiksiz gerçekleştirebilmesi için gerekli olan besinleri ve enerjiyi sağlamaktadır. Fakat aynı zamanda ne yediğimiz, ne kadar ve sıklıkla yediğimiz de beden sağlığımız için büyük önem taşımaktadır. Diyet kelimesini duyduğumuzda çoğu kez aklımıza çileli kilo verme süreçlerini kapsayan sevimsiz bir sözcük algısı uyanır.
Ancak diyet esas olarak vücudumuzun ihtiyacına göre tüm besin gruplarından, doğru gıdaları doğru miktarlarda tüketmek anlamına gelmektedir. Doğru bir beslenme pek çok gıda grubunun dengeli bir kombinasyonunu içermelidir. Çünkü tek bir gıda grubu sağlıklı bir vücut için ihtiyacımız olan her şeyi sağlayamaz.
Bununla birlikte elbette ki kaçınmamız gereken birtakım yiyecekler ve içecekler de vardır. Bunların başında hepimizin aşina olduğu gibi işlenmiş, rafine şeker gelmektedir. Beslenme ve sağlık konusunda günden güne daha da bilinçli hale gelen insanlar işlenmiş şekerin fiziksel,zihinsel ve duygusal zararlarının farkına varıp bu alışkanlıklarını hayatlarından çıkarmaya çalışıyorlar.
Tabii bir de bizim gibi tatlısız yapamayanlar var. Peki, vücudumuza zarar vermeden, sağlığımız için iyi olan gıdalarla hazırlayıp tatlı isteğimizi tatmin edebileceğimiz ve bunu yaparken kilomuzu kontrol altında tutabileceğimiz sağlıklı ve düşük kalorili tarifler yok mu? Tam da bu noktada imdadımıza diyet tatlı reçeteleri yetişiyor. İşte, kilo verme sürecinizde sizi tatlıdan mahrum bırakmayacak ve vücudunuzun şeker ihtiyacını en masum şekilde karşılayacak birbirinden leziz, sağlıklı ve düşük kalorili diyet tatlı tarifleri:
Frambuazlı Limonlu Vegan Mini Cheesecake (Şekersiz) Tarifi
Bu küçük, vegan, glutensiz ve paleo dostu frambuazlı ve limonlu cheesekekler, ağızda eriyen kremsi dokusu ve meyvelerin taze lezzeti ile herkesi mutlu etmeye yeter.
Malzemeler:
Tabanı İçin;
- ½ Su Bardağı Yulaf
- ¾ Su Bardağı Badem
- ½ Çay Bardağı Kurutulmuş Yaban Mersini (İsteğe göre)
- 1 tutam deniz tuzu
- 3 Yemek Kaşığı Su
Kreması İçin;
- Önceden Islatılmış 2 Su Bardağı Çiğ Kaju Fıstığı
- ½ Su Bardağı Hindistan Cevizi Yağı
- ¼ Su Bardağı Su
- 1 Adet Limon Suyu ve Limon Kabuğu Rendesi
- ½ Su Bardağı Akçaağaç Şurubu
Üzeri İçin;
- Taze ya da Dondurulmuş Frambuaz
Hazırlanışı:
Mutfak robotu yardımıyla bademleri, yağını salarak püre haline gelinceye kadar ezin. Yulafı, tuzu ve tercihinize bağlı olarak yaban mersinlerini badem püresinin içine ilave ederek karıştırmaya devam edin. Karışımı elinizle kontrol edin çok kuru ise birkaç kaşık su ekleyebilirsiniz. Parmaklarınıza yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur elde etmeliyiz. Cupcake kalıplarına elde ettiğiniz bu hamuru bir cheesecake tabanı oluşturacak şekide eşit olarak dağıtarak iyice bastırın.
1-2 saat boyunca sıcak suda beklettiğini çiğ kaju fıstıklarını güzelce süzerek temiz bir mutfak rondosuna alın. Erimiş hindistan cevizi yağını, limon suyunu, limon kabuğunu, akçaağaç şurubunu ve suyu ilave ederek krema kıvamına gelene kadar 5 dakika boyunca yüksek devirde güzelce karıştırın. Elde ettiğiniz karışımları hazırladığınız tabanların üzerini kaplayacak şekilde kalıplara paylaştırın ve kalıpları sallayarak eşit şekilde yayıldığından emin olun.
Hazırladığınız tatlıları 1-2 saat boyunca buzdolabınızın derin dondurucusunda bekletin. Daha sonra kalıplardan çıkarıp üzerini frambuazlarla süsleyerek servis edin.
Diyet Kakaolu Muzlu Avakado Puding Tarifi
Büyük ihtimalle avokado ile tatlıyı bir arada pek duymadınız. Bu nedenle kulağınıza biraz tuhaf gelebilir ama bu lezzetli ve pratik tarifi denemeden asla karar vermeyin.
Malzemeler:
- 1 Adet Olgunlaşmış Yumuşak Avokado
- 2 Adet Olgunlaşmış Muz
- 2- 3 Yemek Kaşığı Kakao
- 2 adet Hurma
- İsteğe Göre Vanilya ve Tarçın
Hazırlanışı:
Avokadoyu çekirdeğinden ve kabuklarından ayırarak mutfak robotuna alın. İçerisine muzları, kakaoyu, çekirdeklerini aldığınız hurmaları ve isteğinize bağlı olarak bir iki damla vanilya esansını veya tarçını ilave ederek pürüzsüz bir krema kıvamı elde edene kadar rondo yardımıyla karıştırın. Yapımı son derece kolay olan bu sağlıklı tatlıyı kaselere koyarak ve dilediğinizce süsleyerek servis edebilirsiniz.
Diyet Fıstık Ezmeli Yulaflı Enerji Topları Tarifi
Gün ortasında yakıtınız bitiyorsa ve enerjinizi tazlemeye ihtiyaç duyuyorsanız bu enerji topları tam size göre. Sağlıklı ve besleyici içeriği ve muhteşem lezzeti ile hem çocuklarınız hem de sizin içn harika bir ara öğün seçeneği.
Malzemeler:
- 1 Adet Olgunlaşmış Muz
- 2/3 Su Bardağı Fıstık Ezmesi
- 1 Su Bardağı Yulaf
- ½ Su Bardağı Toz Keten Tohumu
- ½ Çay Bardağı Toz Hindistan Cevizi
- 1 Çay Kaşığı Vanilya Esansı
- ½ Su Bardağı Damla Çikolata (İsteğe Göre)
- 1 – 2 Yemek Kaşığı Bal (İsteğe Göre)
Hazırlanışı:
Bir karıştırma kabına muzu alarak püre haline getirin. Üzerine fıstık ezmesi, yulaf, keten tohumu,hindistan cevizi, vanilya ve arzunuza göre damla çikolata ve balı ilave ederek homojen bir karışım elde edene kadar güzelce karıştırın. Karışımı 30 dakika kadar dinlendirdikten sonra tek lokmalık toplar halinde kurabiye hamuru gibi elinizle şekillendirerek servis edebilirsiniz.
İpeksi Muslu Glutensiz Brownie
Gerçek çikolata severler buraya… Havadan bile daha hafif ipeksi bir mus ve hemen ardından brownienin yoğun çikolata tadının damağınızda dans ettiğini hayal edin. Üstelik glutensiz ve rafine şekersiz..
Malzemeler:
Brownie Keki İçin;
- 85 gr Bitter Çikolata
- 1 Bardak Eritilmiş Hindistan Cevizi Yağı ya da Tereyağı
- 2/3 Bardak Hindistan Cevizi Şekeri
- 4 Adet Büyük Boy Yumurta
- 1 Çay Kaşığı Vanilya Özü
- 4 Yemek Kaşığı Kakao
- 2 Yemek Kaşığı Badem Unu
- 1 Tutam Deniz Tuzu
- 1 Çay Kaşığı Mısır Nişastası
Çikolatalı Mus İçin;
- ¾ Fincan Yumuşatılmış Tere Yağı
- ¼ Su Bardağı Hindistan Cevizi
- 5 Yemek Kaşığı Kakao
- 1,5 Çay Kaşığı Vanilya Özü
- ½ Çay Kaşığı Deniz Tuzu
- 3 Adet Orta Boy Yumurta
- 3 Damla Taze Limon Suyu
Hazırlanışı;
Brownie keki için, bir karıştırma kabına erittiğiniz çikolata, vanilya özü, eritilmiş hindistan cevizi yağı ve hindistan cevizi şekerini ekleyerek karıştırın. Yavaşça yumurtaları da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Tuz, mısır nişastası, kakao ve unu ayrı bir kapta karıştırarak sıvı karışıma ekleyin ve homojen bir kıvam alana kadar karıştırın. Çok geniş olmayan bir fırın tepsisini yağlayarak karışımı dökün ve önceden ısıttığınız 250- 300 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirin.
Çikolatalı mus için; eritilmiş ama sıcak olmayan tereyağı ve hindistan cevizi şekerini yaklaşık 5 dakika boyunca iyice köpürene kadar mikser yardımıyla yüksek devirde güzelce çırpın. Hindistan cevizi şekerinin iyice eridiğinden emin olduğunuzda kakao, vanilya ve tuzu ekleyerek çırpmaya devam edin. Yumurtaları teker teker ilave edin. Yalnız her bir yumurtayı ekledikten sonra diğerini ilave etmeden önce en az 4 dakika çırpma işlemine devam etmiş olmanız gerekir. Son yumurtayı da bu şekilde ekleyip 4 dakika karıştırdıktan sonra limon suyunu da ilave ederek köpüksü ve kabarık bir kıvam alana kadar çırpmaya devam edin.
Elde ettiğiniz musu iyice soğuduğundan emin olduğunuz kekinizin üstüne eşit olacak şekilde yayın ve 1 saat boyunca buz dolabınızın derin dondurucu bölümünde dinlendirin. Saha sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Küçük Bal Kabağı Turtaları
Kim lezzetli, tatlı ve nefis baharat kokularıyla insanın içini ısıtan ve baştan çıkaran balkabağı turtasına hayır diyebilir ki… Bu harika tarifi glutensiz ve şekersiz, sağlıklı içeriklerle yeniden yorumladık. Mutlaka denemelisiniz.
Malzemeler:
Tabanı İçin;
- 1 Su Bardağı Dövülmüş Ceviz
- ¼ Su Bardağı Badem Unu
- 3 Yemek Kaşığı Hindistan Cevizi Yağı
- 1 Yemek Kaşığı Bal
- 1 Çay Kaşığı Vanilya Özü
- ½ Çay Kaşığı Tarçın
Kabaklı Dolgu İçin;
- 1 Su Bardağı Haşlanmış Bal Kabağı Püresi
- 1 Yumurta
- 2 Yemek Kaşığı Bal
- 1 Çay Kaşığı Tarçın
Üst Kreması İçin;
- 1 Su Bardağı Kaju Fıstığı
- ¼ Su Bardağı Su
- 3 Yemek Kaşığı Hindistan Cevizi Yağı
- 2 Yemek Kaşı Bal ya da Agave Şurubu
- ½ Çay Kaşığı Vanilya Özü
Hazırlanışı:
Turtanın tabanını yapmak için öncelikle cevizleri bir mutfak robotu ile çok fazla ince olmayacak şekilde toz haline getirin. Daha sonra cevizleri bir karıştırma kabına alın ve üzerine badem unu, hindistan cevizi yağı, bal ve tarçını ekleyerek homojen bir kıvam alana kadar iyice karıştırın. Hazırladığınız karışımı pişirme kağıdı serdiğiniz tepsi fırınına bir tatlı kaşığı ile tek tek yerleştirin ve üzerlerine kaşığın arkası ile hafifçe bastırarak çanak şekli verin. Önceden ısıttığıdız 160 derecelik fırında yaklaşık 8- 10 dakika pişirin ve fırından çıkararak 15 – 20 dakika boyunca soğumasına izin verin
Kabak tabakası için, haşlayıp püre haline getirdiğiniz bal kabaklarını, yumurtayı, balı ve tarçını iyice karıştırın. Ve bir kaşık yardımı ile hazırladığınız çanakların üzerine birer parça yerleştirin. Bu şekilde fırına atarak 30- 35 dakika kadar daha pişirin. Daha sonra soğumaya bırakın.
Minik turtalarınız soğurken bu sırada üst kremasını hazırlayabilirsiniz.
Bunun için, kaju fıstığı, su, hindistan cevizi yağı, bal ve vanilyayı bir mutfak robotu ile pürüzsüz ve kremsi bir doku alana kadar iyice karıştırın. Bu karışımı yaklaşık 1 saat boyunca buz dolabında bekletin. Daha sonra iyice soğuduğundan emin olduğunuz balkabaklı turtalarınızın üzerine hazırladığınız bu kremayı koyarak servis edebilirsiniz.
Çikolatalı Vişneli Chia Pudingi
Çikolata ve vişnenin ilahi uyumu bu tatlıda doruk noktasına ulaşıyor. Üstelik, glutensiz, şekersiz, vegan ve paleo beslenmeye uygun olan bu mucize tatlı yedikten sonra en ufak bir vicdan azabına neden omuyor. Yapılışı ise çok ama çok kolay.
Malzemeler:
- 1,5 Su Bardağı Badem Sütü
- ¼ Su Bardağı Chia Tohumu
- 3 Yemek Kaşığı Kakao
- 2-3 Yemek Kaşığı Bal ya da Akçaağaç Şurubu
- ½ Su Bardağı Ayıklanmış ve Dilimlenmiş Taze veya Dondurulmuş Vişne
Hazırlanışı:
Badem sütü, chia tohumu, kakao ve bal ya da akçaağaç şurubunu bir kasede iyice karıştırarak en az 4 saat boyunca ya da gece boyunca buz dolabında dinlendirin. Sütün içinde bekleyen chia tohumları pişirmeye gerek kalmadan karışıma puding kıvamı verecektir. Yeteri kadar dinlendirdiğiniz chia tohumlu karışımızın içine servis etmeden önce dilimlenmiş vişne parçalarını ilave ederek karıştırın. Ve karışımınızı sunum kaplarınıza alıp üzerini isteğinize göre vişne ve çikolata talaşı ile süsleyerek servis edebilirsiniz.