Regl Nedir?

Adet Sancısı Regl nedir

Regl nedir? Regl, kadınların ortalama olarak 28 günde bir yaşadığı, vajinal kanama döngüsü olarak adlandırılabilir.

Regl dönemi, halk arasında adet dönemi olarak da adlandırılabilmektedir. Regl ya da adet, kadınların hormonal salınımlarına bağlı olarak gerçekleşmekte olan fizyolojik durumdur. Adet dönemi tamamen kadın üreme mekanizmasının sağlıklı olarak çalıştığının kanıtıdır.

Regl (Menstrüasyon ya da Adet) Dönemi

Yukarıda belirtildiği gibi regl ya da halk arasında bilinen ve kullanılan ismi ile adet, kadınların ortalama olarak 28 günde bir olarak yaşadıkları vajinal kanama döngüsüdür. Bu döngü aslında kadınların, üreme fonksiyonlarının sağlıklı çalıştıklarının kanıtıdır.

Adet sancısının başladığı dönem ya da direkt regl tıp dilinde menstrüasyon olarak tanımlanmaktadır. Tıp dilinde regl dönemini anlatmamız gerekirse eğer; rahmin iç yüzeyinde kalınlaşan dokunun vücuttan atılmasıdır. Üreme dönemi olarak kabul edilir ve ergenlik ile menopoz dönemleri arasında gerçekleşir. Her sağlıklı kadın, ergenlikten menopoz dönemine kadar düzenli olarak âdet kanaması ve adet sancısı yaşar. Adet sancısı da adet kanaması da kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yapılan araştırmalara göre kadınların yaklaşık %75’i, âdet kanaması yaşamadan önce regl sancısı yaşamaktadır.

Regl olmak için her kadının vücudunda yer alan 5 sistemin sağlıklı ve uyum içinde çalışması gerekmektedir. Bunlar;

  • Hipotalamus,
  • Hipofiz bezi,
  • Yumurtalıklar,
  • Rahim,
  • Vajinadır.

Yukarıda yer alan maddelerin sağlıklı bir şekilde çalışması, üreme için son derece gereklidir.

Adet dönemi genellikle ergenliğin ilk dönemlerinde düzensizdir ancak zamanla düzene girmektedir. Yani ilk adet kanamasının ardından âdet döngüsünün düzene girmesi kişiden kişiye değişkenlik gösterse de bu süreç 2 yıla kadar uzayabilmektedir. İlk adet döneminde olduğu gibi sonlara geldikçe de değişiklikler meydana gelir. Menopoz dönemine yaklaşan kadınların adet dönemlerinde değişimler yaşanabilmektedir. 8 ila 15 yaşları arasında başlayan adet dönemi ortalama olarak 45 ila 55 yaşları arasında yer alan kadınlarda sona ermektedir.

Regl Nasıl Oluşur?

Adet dönemi, beyinde yer alan hipofiz bezinin uyarılması sonucunda Luteinleştirici hormon (LH) ve Folikül stimülan hormon (FSH) olarak adlandırılan hormonlarını salgılamasıyla başlamaktadır.

Önce kan dolaşımına karışan Folikül stimülan hormon (FSH) yumurtalıklara ulaşır. Yumurta foliküllerini uyardıktan sonra yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların bir kısmı, olgunlaşma sürecine girmeye başlar. Devam eden süreçte ise olgunlaşan yumurtalar, Luteinleştirici hormon (LH) sayesinde çatlamaya başlar. Sağlıklı olan yumurta, içerisinde yer aldığı kesecikten çıkar ve yumurtalıklar ile rahim arasında kanal görevi gören fallop tüplerine atılır. Bu süreç sırasında yumurtanın içinden çıktığı folikül, östrojen hormonu salınımını üstlenmeye başlar. 

Rahim duvarının uyarılmasına neden olan östrojen hormonu sayesinde rahim duvarı kalınlaşır. Spermler kadın vücudunda 4-5 gün kadar canlı kalabilirken kadın yumurtalarının ömrü daha kısadır.

Regl Belirtileri

Adet sancısı. Adet nedir
Adet dönemi hakkında merak edilenler.

Adet belirtileri nedir sorusu genç kızlarımız arasında en çok merak edilen sorulardan birisidir. Adet dönemine girmeden önce ortaya çıkan bazı belirtiler vardır. En sık görülen adet dönemi belirtileri ise;

* Ruh hâlinde değişim (sinirlilik ya da duygusallık gibi),

* Karın ağrıları,

* Memede şişkinlik,

* Memede hassasiyet,

* sivilcelenme, 

* kilo alımları.

Regl Dönemi Kaç Gün Devam Eder?

Adet dönemi, adet sancıları ya da adet kanaması kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Her sağlıklı kadın, ortalama olarak 28 günde bir regl olmaktadır. Sağlıklı bireylerde ise adet kanaması genellikle 3 ila 7 gün arasında sürmektedir. Bu dönem boyunca ise günde 3 ila 5 defa ped değiştirilmesi normaldir. Ergenlik dönemi ve menopoz dönemi başlangıçlarında ise bu durum farklılık gösterebilmektedir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap