Omega Yağ Asitleri Nelerdir? (Omega-3, Omega-6, Omega-9)

Omega Yağ Asitleri Nelerdir? (Omega-3, Omega-6, Omega-9)

Omega-3, Omega-6, Omega-9 hakkında merak edilenler

Omega-3, omega-6 ve omega-9 yağ asitlerinin her biri, vücudumuz için farklı anlamlar teşkil etmektedir.

Omega yağ asitleri; zihin gelişiminden iltihaplanmaları gidermesine, kalp sağlığına faydalarından kemik gelişiminin olumlu etkilerine kadar birçok işlevi gerçekleştirmektedir. Bu yüzden uzmanlar ve diyetisyenlerin tavsiyesi omega bakımından zengin yiyecekler tüketmek oluyor.

Peki omega yağları neye göre tüketeceksiniz? Omega yağlar ne işe yarar? Omega yağlar hakkında yapılan çalışmalar nelerdir?

İşte bu yazımızda sizler için omega-3, omega-6 ve omega-9 hakkında bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik. Ancak unutmayın bu yazı sizi bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir alerjiniz, veya bir rahatsızlığınız varsa omega-3, omega-6 ve omega-9 yağlarını kullanmadan önce doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

Omega-3-6-9 Yağ Asitlerini Tanıyalım

Omega-3 nedir
Omega-3 kapsuller hakkında bilmeniz gereken herşey.Omega-3 almaya karar vermeden önce bu yazımızı mutlaka okuyunuz.

Omega-3, omega-6 ve omega-9 yağ asitlerinin her birinin vücudumuz için farklı sağlık yararları vardır.

Aynı zamanda omega-3, omega-6 ve omega-9 yağ asitleri önemli diyet yağlarıdır. İşte bu yazımızda sizler için Omega yağ asitlerinin faydaları ve nereden alabileceğiniz hakkında bilgiler vereceğiz.

Takviye olarak alabileceğiniz tüm omega çeşitleri şunlardır;

* Omega-3
* Omega-6
* Omega-9

Omega-3 Yağ Asitleri Nelerdir?

Omega-3 yağ asidi, vücudumuzun üretemediği bir yağ asididir. İnsan vücudu, omega-3 üretemediğinden dolayı ise bu yağaesansiyel yağ” adı verilir.

Omega-3 yağ asitleri zihinsel gelişim, beyin sağlığı için hayati öneme sahiptir. Hamilelik döneminde ve emziren kadınlar için bebeğin sağlığını ve zekasını etkileyebileceğinden ötürü Omega-3 takviyesi tavsiye edilir.

Yapılan farklı çalışmalar neticesinde edinilen bilgiler göre omega-3 yağ asitlerinin meme kanseri, depresyon ve çeşitli inflamatuar hastalıklara karşı vücudu koruduğu gözlemlenmiştir. Bu yüzden düzenli ve yeterli omega-3 tüketimi, bireylerin daha sağlıklı ve güçlü olmasına katkı sağlamaktadır.

Omega-3 EPA ve DHA bakımından oldukça zengindir ve bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü (WHO), haftada en az iki porsiyon yağlı balık yemeyi önermektedir.

Omega-3 yağ asitleri en yaygın olarak 3 türde bulunur. Bu türler kimyasal şekillerine ve boyutlarına göre ayrılmıştır.

1- Alfa-linolenik asit (ALA): Bu 18 karbonlu yağ asididir. EPA ve DHA’ya dönüştürülebilir. ALA, vücut tarafından enerji için kullanılır.

2- Eikosapentaenoik asit (EPA): Bu 20 karbonlu yağ asididir. Ana işlevi, iltihabı azaltmaya yardımcı olan eikosanoid adı verilen kimyasallar üretmektir. EPA ayrıca depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.

3- Dokosaheksaenoik asit (DHA): 22 karbonlu bir yağ asididir. DHA, beyin ağırlığının yaklaşık %8’ini oluşturur ve normal beyin gelişimi ve fonksiyonu için son derece önemlidir.

Ayrıca bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar sonucu Omega-3 yağ asitlerinin, aşağıdakiler de dâhil olmak üzere bir dizi başka önemli işlevi vardır:

Bebeklerin beyin gelişimini destekler: Omega-3’ler bebeklerde beyin gelişimi için son derece önemlidir.

Zihinsel sağlığı destekleme: Omega-3, depresyon, şizofreni ve bipolar bozukluk semptomlarını azaltabilir.

Demansı önleme: Hayatları boyunca Omega-3 bakımından zengin yiyecekler tüketen kişilerin yaşlılıkta beyin fonksiyonunda daha yavaş bir düşüş gözlemlenmiştir. Aynı zamanda Omega-3, yaşlılarda hafızayı geliştirmeye de yardımcı olabilmektedir.

İltihaplarla mücadele: Omega-3 yağ asitleri anti-enflamatuardır. Vücudunuzdaki bir dizi kronik hastalığa katkıda bulunabilecek iltihaplanmaları azaltabilirler.

Kalp sağlığının iyileştirilmesi: Omega-3 yağ asitleri “iyi” kolesterolü artırabilir. Ayrıca trigliseritleri, kan basıncını ve arteriyel plak oluşumunu azaltabilirler.

Kilo ve bel bölgelerinde incelme: Omega-3 yağları kilo vermede önemli bir rol oynarlar.

Karaciğer yağlanmasında etkili: Omega-3 tüketmek karaciğerinizdeki yağ miktarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Kemik sağlığının desteklenmesi: Omega-3 tüketenlerin tüketmeyenlere göre çok daha sağlıklı kemik mineral yoğunluğuna sahip olduğu gözlemlenmiştir.

Astımın önlenmesi: Omega-3, astım semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Omega-3 hakkında merak ettiğiniz tüm sorular ve kullanma rehberi hakkınd en güncel bildiler için aşağıdaki linki takip edebilirsiniz.

Omega-3 nedir ? Faydaları Nelerdir?

Omega-6 Yağ Asitleri Nelerdir?

Omega-6 yağ asitleri de, omega-3 yağ asitleri gibi çoklu doymamış yağ asitleridir. İnsan vücudu, omega-6 üretemediğinden dolayı ise bu yağa “esansiyel yağ” adı verilir.

Omega-6 vücudumuzda öncelikle enerji için kullanılır. Omega-3 ile omega-6’yı birbirinden ayıran özellik yağ asidi molekülünün omega ucundan altı karbon olmasıdır.

En yaygın omega-6 yağı; araşidonik asit (ARA) gibi daha uzun omega-6 yağlarına dönüştürülebilen linoleik asittir. 

Yemeklerimizde omega-6’nın omega-3’e önerilen oranı 1/4 veya daha azdır. Bu yüzden yüksek oranda omega-6 yağ asidi tüketimi iltihap ve enflamatuar hastalıkları artırabilirler. Bununla birlikte, bazı omega-6 yağ asitleri kronik hastalık semptomlarının tedavisinde faydalar göstermiştir.

Gama-linolenik asit (GLA), çuha çiçeği yağı ve hodan yağı gibi belirli yağlarda bulunan bir omega-6 yağ asididir ve yapılan bir çalışma sonucunda, yüksek doz GLA takviyeleri almanın bir dizi romatoid artrit semptomunu önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Bilim insanlarının yaptığı bir başka araştırma sonucu ise meme kanseri ilacına ek olarak GLA takviyeleri almanın, meme kanserinin tedavisinde tek başına ilaçtan daha etkili olduğunu göstermiştir.

Omega-9 Yağ Asitleri Nelerdir?

Omega-3 yağ asidi, vücudumuzun üretemediği bir yağ asididir. İnsan vücudu, omega-3 üretemediğinden dolayı ise bu yağa “esansiyel yağ” adı verilir.

Omega-3 EPA ve DHA bakımından oldukça zengindir ve bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü (WHO), haftada en az iki porsiyon yağlı balık yemeyi önermektedir.

Omega-3 yağ asitleri en yaygın olarak 3 türde bulunur. Bu türler kimyasal şekillerine ve boyutlarına göre ayrılmıştır.

Omega-9’lar mono doymamış yağ asitleridir, yani sadece bir çift bağları vardır. Omega-6’da bulunan altı karbona nazaran omega-9, yağ asidi molekülünün omega ucundan dokuz karbona sahiptir.

Omega-9 yağ asitlerinin omega-3 ve omega-6’ya oranla en büyük farkı kesinlikle temel değildir. Yani vücut tarafından üretilebilen yağ asitleridir. Aslında, omega-9 yağları vücuttaki çoğu hücrede en bol bulunan yağlardan biridir. Ancak yine de diğer yağ türleri yerine omega-9 yağ asitleri açısından zengin gıdaların tüketilmesinin bir dizi yararlı sağlık etkisi olabilir.

Yapılan büyük bir çalışma göstermiştir ki; tekli doymamış yağ ile beslenen diyetlerin insülin duyarlılığını geliştirdiğini ve iltihabı azalttığını buldu. Aynı çalışma, yüksek tekli doymamış yağ diyetleri yiyen insanların doymuş yağda yüksek diyet yiyenlere göre daha az inflamasyona ve daha iyi insülin duyarlılığına sahip olduğunu bulmuştur.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap