Folik Asit Nedir? Folik Faydaları Nelerdir?

Folik asit nedir

Folik asit nedir? Folik asit, pteroylmonoglutamic asit olarak da bilinir. Folik asit, B9 vitamininin sentetik bir şeklidir. Folat ve folik asitler, B9 vitamininin farklı iki formlarıdır.

Folat asit, besinlerde B9 vitamini olarak bulunur.

Folik ise sentetik olarak üretilen folat asitin bir türevidir. Her ikisinin arasında belirgin farklar olmasına rağmen, adları sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.

Folat; sebzeler, baklagiller, tahıl gevrekleri, yumurta ve meyve gibi çok çeşitli besin kaynaklarında doğal olarak bulunmaktadır ve ayrıca birçok yiyecekte sentetik folat asit ya da folik asit bulunabilmektedir.

Folik nedir konusunu daha detaylı incelemek gerekirse folik ; vücutta birçok önemli işlevi olan ve suda çözünen bir vitamin türüdür. Folik asitin birçok gıdada doğal olarak ya da takviyeli gıdalarda ise sentetik olarak bulunur.

Folik Asidin Görevi Nedir?

Folik asitin, vücutta birçok farklı göreve sahiptir. Folik asiti öncelikli olarak vücudun yeni hücreler üretmesinde ve de üretilen hücrelerin korumasında rol oynamaktadır. Diğer yandan folik asidin fonksiyonlarından biri de kansere neden olabilecek olan DNA değişikliklerini önlemektir. Folik asitin, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda da kilit rol oynamaktadır. Folik asitin eksikliği ise hem yetişkinlerde hem de çocuklarda megaloblastik anemi olarak bilinen, kansızlık türünün nedenleri arasında yer almaktadır.

Folik Asit Faydaları 

Folik asit faydaları arasında yer alan birçok madde vardır. İşte folik asitin faydaları;

  • Folik asitin, fetüsün düşmesini ve doğumsal anomali gerçekleşmesini önlemeye yardımcı olur. Bu yüzden hamilelik sırasında yeterince folik asitin alınması doktorlar tarafından önerilmektedir.
  • Folik asitin depresyon riskini azaltmaya yardımcı olur. Düşük folat düzeyi, artan depresyon riski ve antidepresan tedavisine verilen yanıtın zayıflığıyla ilişkilidir.
  • Folik asitin kalp sağlığını korur. Kalp sağlığının korunmasında folik asiti etkilidir. Folik asitin takviyelerinin, homosistein seviyesini düşürebildiği bulunmuştur.
  • Folik asitin bazı kanser türlerinin gelişimini engelleyebilir. Yapılan bir takım epidemiyolojik çalışmalar göstermiştir ki, düşük düzeyde folat alımı kadınlarda, artan meme kanseri riski ile ilişkilendirilmektedir. 

Folik asit Nelerde Var?

Folik asit nelerde var? Folik asitin eksikliği önlemek için folik asitin içeren besinler tüketmekte fayda vardır. Her sağlıklı yetişkinin günde en az 400 mcg folat alması önerilmektedir. Peki folik asit nelerde var? İşte folik asit içeriği yüksek sağlıklı besinler;

Dana Karaciğeri. Dana karaciğeri, bilinen ve mevcut miktarda en konsantre folat kaynaklarından birisi sayılmaktadır.

Yumurta: Yumurta, folat dâhil olmak üzere bazı temel besin maddelerinin alımını artırmanıza faydalıdır. Yumurtada bol miktarda protein ve selenyum, riboflavin, B12 vitaminleri bulunmaktadır.

Fındık: Fındık hem lif açısından zengin hem de yüksek oranda protein içerir. Ayrıca fındıkta vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Gündelik yaşamınızda fındık tüketmek aynı zamanda folat ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur.

Baklagiller: Fasulye, bezelye ve mercimek gibi bitki tohumları baklagiller olarak bilinir. İçerdiği miktarlar değişse de bu besinler oldukça yararlı folik asitin kaynaklarıdır. Örneğin, 177 gram pişmiş barbunya 131 mcg folat içermektedir. Bu oran ise sağlıklı bir bireyin günlük ihtiyacının yaklaşık olarak %33’ünü karşılamaya yetmektedir.

Buğday Tohumu: Buğday tohumu aslında buğday çekirdeğinin embriyosu olarak adlandırılabilir. Buğday tohumu, folik asit dâhil olmak üzere birçok konsantre vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdır.

Yeşil Yapraklı Sebzeler: Ispanak, lahana ve roka gibi birçok yeşil yapraklı sebze, folat dâhil olmak üzere vitamin ve mineral deposudur.

Muz: Muz en önemli potasyum ve folat depolarından biridir. Muz sağladığı folat miktarı ile birlikte günlük ihtiyacı karşılamanıza yardımcı olabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Uzm. Dr. Mehmet Portakal
Fiziksel Tıp & Rehabilitasyon Fitoterapi Uzmanı

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap