D Vitamini Takviyesi Almalı Mıyım?

Yüzlerce çalışmayı analiz eden araştırmacılar, D vitamini takviyesi sağlıklı, orta yaşlı yetişkinleri osteoporozdan korumayacağını söylüyor. Daha da kötüsü, takviyelerin diğer hastalıklardan ölüm riskini artırabileceğini söylüyorlar. Takviye almayı bırakmadan önce D vitamin eksikliği olmadığından emin olun.

Kimler D Vitamini Kullanmalıdır?

Aşağıdaki kategorilerdeki kişilerin D vitamini takviyesi almaya devam etmeleri gerekir;

  • Menopoz sonrası kadınlar
  • Uzun süreli steroid kullanan erkekler ve kadınlar
  • Yaşlılar (eve bağlı veya bakımevlerinde / yardımlı yaşam)
  • Hamile ve emziren anneler
  • Kronik böbrek hastalığı olan kişiler
  • Paratiroid hastalığı olan kişiler

Vitamin D eksikliği riski altında olup olmadığınızdan emin değilseniz, sağlık uzmanınızdan D vitamini seviyenizi kontrol etmesini istemenizi öneririz.

Kalsiyum ve D Vitamini

Kalsiyum ve D vitamini kemiklerinizi güçlendirmek ve korumak için birlikte çalışır. Uzmanlar, yıllarca menopoz sonrası kadınların osteoporozu önlemek için kalsiyum ve D vitamini takviyesi almasını tavsiye ediyor. Kemik inceltme hastalığı, yaşlılıkta yıkıcı kırıkların başlıca nedenidir.

Kalsiyum takviyelerini kalp krizi ve felce bağlayan araştırmalar, birçok kişinin D vitamini takviyelerini tek başına almasına neden oldu. Kalsiyum takviyeleri arterlerdeki kireçlenmeyi artırabilir ve insanları – özellikle kadınları – kalp hastalığına yatkın hale getirebilir.

Cildinizin güneş ışığından D vitamini üretmesi gerekir, ancak D vitamini artırmanın en iyi yolu bu değil. Cilt kanserinden korunmak için güneş kremi kullanmak önemlidir, ancak bu güneşin etkilerini ortadan kaldırır.

Ne Kadar D Vitamini Almalıyım?

Araştırmalara göre, vitamin D eksikliği olmayan ortalama bir kişi günlük en az 600 uluslararası birim D vitamini almalıdır. Bir kişinin alması gereken D vitamini miktarı, yaşına, bireysel semptomlarına, tıbbi geçmişine ve vitamini almaya tepkisine bağlıdır. 70 yaşın üzerindeki kişiler ve menopozdaki kadınlar 600 uluslararası birimden fazlasına ihtiyaç duyabilir. İnsanlar yaşlandıkça ciltleri daha az D vitamini üretir, bu da muhtemelen takviyeye ihtiyaç duyacakları anlamına gelir.

Çölyak hastalığı veya kistik fibroz gibi D vitamini emilimini engelleyen gebe kadınlar ve belirli sağlık sorunları olan kişiler, 600 uluslararası birimden daha fazla günlük alıma ihtiyaç duyar. D vitamini günün her saatinde alınabilir. Yine de, kabuklu yemişler veya tohumlar gibi gıdalardan gelen bazı diyet yağları yağda çözündüğü için almak daha faydalı olabilir.

Pek çok doktor ve sağlık uzmanı, seviyeleri tekrar yükseltmek için zamanla daha küçük dozlarda D vitamini almayı önermektedir. Yetişkinler için bu, 1.500-2.000 uluslararası birimden daha yüksek D vitamini alımı anlamına gelebilir. Osteoporoz veya diğer benzer rahatsızlıkları olan bazı kişiler için 10.000 uluslararası birimine yakın daha yüksek dozlar gerekli olabilir. Bununla birlikte, daha yüksek dozlarda D vitamini almak D vitamini toksisitesine ve daha fazla sağlık sorununa neden olabilir. Sizin için doğru doz hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

D Vitamini takviyesi

Ne Yapmalısınız?

Vitamin D eksikliği konusunda endişeleriniz varsa, sağlık uzmanınızdan D vitamini seviyenizi kontrol etmesini isteyebilirsiniz. Seviye düşükse ve sağlayıcınız size takviyeleri almaya başlarsa, seviyenin çok yüksek veya çok düşük olmadığından emin olmak için sekiz ila 12 hafta içinde tekrar testi yapmanız gerekir.

Testler D vitamini seviyenizin normal olduğunu gösteriyorsa, genel sağlığınızda büyük değişiklikler olmadıkça her iki ila üç yılda bir tekrar test etmeniz gerekir. Kronik böbrek hastalığınız veya paratiroid hastalığınız varsa, böbrek uzmanınıza veya endokrinoloğunuza ihtiyacınız olan D vitamini türü ve dozunu sorun. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, kadın doğum doktorunuz / jinekologlarınız reçete ettiği sürece D vitamini takviyesi almaya devam edin.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap