Mercimek Nasıl Pişirilir? Mercimek Pişirme Teknikleri
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofralardaki alışkanlıklarımız da tek tek değişmeye başlıyor. Ramazan ayında besleyici ve lezzetli yiyeceklere yönelmek, sahurdan iftar vaktine kadar geçen süreyi daha rahat geçirmemize oldukça faydalı olacaktır. Ramazan ayında Lezzetli, besleyici ve yapması kolay yemekler, salatalar, garnitürler ve daha fazlasına protein eklemenin harika bir alternatifi var; mercimek!
Özellikle vejetaryenseniz ya da sofralarınızda daha fazla bitki bazlı yiyecek tüketmek istiyorsanız, mercimek listeye almanız gereken ilk yiyeceklerden bir tanesidir. Bu küçük baklagiller; protein ve lif kaynaklarıdır, pişirmesi kolaydır ve her türlü yemeğe lezzet katan bir tadı vardır. Birçok yemekte olduğu gibi mercimekte de farklı çeşitler ve tarifler mevcuttur. Gelin şimdi mercimek nasıl pişirilir, mercimek tarif çeşitleri nelerdir birlikte inceleyelim…
Mercimek Nasıl Pişirilir?
Mercimeği pişirmenin 2 temel aşaması vardır, bunlar;
- Durulama
- Kaynatma aşamalarıdır.
Durulama: Bazen, kuru mercimeklerin içerisinde küçük taşlar veya ufak çöpler bulacaksınız. Bunların yapacağınız yemeğe karışmaması için mercimekleri ince bir elek içinde su ile durulayın ve pişirmeden önce bu çöpleri ve taşları mercimeğin içerisinden alın. Ayrıca büzülmüş olan mercimekleri de atabilirsiniz.
Kaynatma: Mercimekte belirli bir bardak su oranı kullanmanıza gerek yoktur. Büyük bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup kaynatın ardından da mercimekleri kaynayan suya ekleyin. Pişirme süresi ne tür mercimek kullandığınıza göre değişkenlik gösterecektir.
Mercimek Çeşitleri ve Kullanımı
Her mercimek türünün farklı pişirme yöntemleri bulunmaktadır. Marketlerde en sık göreceğiniz çeşitler ve bunların nasıl pişirileceği hakkında bazı bilgiler eklemek istedik.
Fransız Yeşil Mercimeği Nasıl Pişirilir ?
En sevilen ve en çok tercih edilen mercimek türlerinden biridir. Bu mercimek çeşidi kaynarken şekillerini koruyor ve oldukça lezzetlidirler. Fransız yeşil mercimeğini, mercimek çorbası, mercimek salatası ve makarna sosunda kullanmayı deneyebilirsiniz. Hem doyurucu olur hem de lezzet katar.
Beluga Mercimeği Nasıl Pişirilir ?
Bu siyah mercimek türü, Fransız yeşil mercimek türüne çok benzer ve onları çoğu mercimek tarifinde birbirinin yerine kullanabilirsiniz. İkisi de yaklaşık 20 dakika içinde hazırlanabilirler. Doyurucu bir salataya ya da yaptığınız bir garnitüre bu mercimek türünü ekleyebilirsiniz.
Yeşil veya Kahverengi Mercimek Nasıl Pişirilir?
Evinizde çorba veya güveç yapıyorsanız eğer, normal yeşil veya kahverengi mercimek mükemmel bir seçim olacaktır. Şekilleri pişirilirken genellikle bozulur ancak evinizde standart ama lezzetli bir mercimek çorbası içmek istiyorsanız bu bir engel olmaz. Önce mercimekleri büyük bir çorba tenceresine ekleyin ve suyla doldurun. Yaklaşık 30 dakika yani mercimekler yumuşayana kadar kaynamaya bırakın.
Kırmızı Mercimek Nasıl Pişirilir?
Kırmızı mercimek türü, diğer mercimek türlerine göre çok daha hızlı pişmektedir. Yalnızca 15 dakika kaynadıktan sonra yumuşamaya başlarlar. Pişirirken, lezzetli bir kremsi doku oluştururlar. Sonuç olarak, kalın körilere, güveçlere veya bir Hint usulü yemek yapmak isteyenler için mükemmel bir seçimdir. Hatta kırmızı mercimek ile tatlı, humus ve benzeri tarifler de uygulayabilirsiniz.
Mercimek Garnitür Nasıl Yapılır?
Bugün size lezzetli ve uzun süre saklayabileceğiniz bir mercimek garnitür tarifi veriyoruz. Lezzetli bir mercimek garnitür yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ve izlemeniz gereken adımları merak ediyorsanız eğer, onlara da tek tek ayrıntılı olarak yazımızda yer verdik. İşte lezzetli ve doyurucu bir ramazan sofrasında ihtiyacınız olan mercimek garnitür tarifi;
Malzemeler
- Pişmiş Mercimek
- 1 su bardağı pişmemiş yeşil veya siyah mercimek
- Su
- 3 yemek kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 çay kaşığı deniz tuzu
- Taze çekilmiş karabiber
- 1/2 su bardağı kıyılmış maydanoz
- 1 tutam kırmızı pul biber (isteğe bağlı.)
- ¼ çay kaşığı Dijon hardalı (isteğe bağlı)
- Limon Otu Sosu (isteğe bağlı)
Talimatlar
Mercimeklerin pişirilmesi: Orta boy bir tencereye mercimekleri koyun. Ardından suyu ekleyerek tencerenin kapağını kapatın ve kaynatmaya başlayın. Daha sonra ateşi kısarak tencerenin ısısını azaltın ve ara sıra karıştırarak 15 ila 20 dakika kadar yumuşatmaya çalışın. Yumuşayan mercimekleri gördüğünüz gibi tenceredeki fazla suyu boşaltın ve mercimekleri soğumaya bırakın.
Limon Otu Sosu Yapın (isteğe bağlı): Pişirdiğiniz mercimekleri önce orta büyüklükte bir kaba aktarın. Daha sonra limon suyu, zeytinyağı, tuz, hardal ve karabiberi ilave edin. Maydanoz ve kırmızı biberi karıştırın. Garnitür olarak servis yapabileceğiniz bu güzel tarif artık hazır ve 5 güne kadar buzdolabında rahatlıkla saklayabileceğiniz bir yiyeceğiniz var demek.