San Sebastian Cheesecake Tarifi
Son Zamanların Moda Tatlısı San Sebastian Cheesecake
San Sebastian Cheesecake olarak bilinen aslında ismi değişkenlik gösteren, San Sebastian’da yapıldığı ve tadıldığı için Türkiye’de böyle bir isimle ünlenen bir çeşit tabansız, üstü karamelize hatta bir tık yanık, içi hafif puding kıvamındaki cheesecake pek çok yerde pek çok şekilde yapılıp pişiriliyor. Anlatırken bile ağzımız sulandı. 🙂
Bize sorarsanız klasik cheesecake ile karşılaştırdığımızda en güzel tarafı daha az zahmetli oluşu 🙂 Yani tabanının olmayışı, üstünün renk almaması için özen gösterilmiyor olması avantaj. New York Cheesecake ile karşılaştırdığımızda yapması daha kolay.
Yoğun peynir aromalı bu tatlının orijinalinde Philadelphia Peyniri kullanılıyor. Ancak Türkiye’de kolay bulunmadığı, bulunsa da maliyetli olduğu için genelde taze peynir veya labne tercih ediliyor. Klasik cheesecake’e göre daha kremamsı dokudaki bu cheesecake pek çok polemiğe de yol açtı. 🙂
Basque bölgesinde yapılan, oralarda bildiğimiz kadarıyla Burnt Cheesecake olarak bilenen hatta orda yapan en ünlü yerin La Vina Bar isimli bir yer olduğunu duyduk. Şimdi vereceğimiz tarif orijinal tarifle aynı demesek de, denemeye değer.
Fakat bize sorarsanız -gayet lezzetli, kıvamı ve dokusu yerinde bir tarif. En azından tadanların iltifatlarını işiteceğinizden emin olun. Gönül rahatlığı ile herkesle paylaşabileceğiniz bir tarifiniz oldu. 🙂
Gelelim tarifin detaylarına;
San Sebastian Cheesecake
San Sebastian Cheesecake İçin Malzemeler
6 adet yumurta
2,5 su bardağı toz şeker
1 kg taze peynir / veya koyu kıvamlı bir labne kullanabilirsiniz.
2 su bardağı krema
2 yemek kaşığı un
San Sebastian Cheesecake Hazırlanışı
Yumurta ve toz şekeri iyice çırpın. Çırptığınız karışımın içerisine taze peynir ve kremayı ekleyip bir tur daha çırpın. Unu elekten geçirerek ilave edin ve çırpmaya devam edin.
26 cm’lik kelepçeli kek kalıbının içerisine yağlı kağıt yerleştirin ve harcı içerisine dökün. Fırının en alttan bir üst rafına karışımı yerleştirin. Ve önceden ısıtılmış 250 derece fansız fırında 25 dakika kadar pişirin. Pişen cheesecake’i fırından çıkardığınızda ortası sıvı kıvamda olduğu için hareket ettirdiğinizde dalgalanır kıvamda olacak. Önce dışarda bekleterek kıvamın iyice oturmasını ve oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Eğer ortası akışkan bir kıvamda servis etmek isterseniz bu aşamada servis edebilirsiniz. Ancak kıvamının tamamen toplamasını isterseniz bir gece dolapta bekleterek ertesi gün dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Şimdiden elinize sağlık!
Afiyet olsun…