Göz Tansiyonunun Belirtileri ve Tedavisi

Göz tansiyonunun belirtileri

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, tedavi edilmezse görme yetinizi kaybetmenize neden olabilir. Gözünüzde kızarılık, ağırlık ve bulanıklık gibi sorunlar yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun.

Göz tansiyonu tıbbi adıyla glokom, göz içi basıncının sıklıkla yükselmesine sebep olur. Bu da görme sinirlerine zarar verir. Glokom, kişinin görme alanını yavaşça daraltır. Eğer erken teşhis ve tedavi edilmezse görme kaybına bile neden olabilir.

Göz Tansiyonunun Belirtileri Nelerdir

Göz Tansiyonu Belirtileri
Göz Tansiyonunun Belirtileri Nelerdir

Sinsi bir hastalık olan göz tansiyonu pek fazla belirti göstermez. Yine hastayı hekime götüren birtakım belirtiler vardır. Bunlardan başlıcaları; görme alanın daralması, görmenin bulanıklaşması, göz çevresindeki ağırlık hissi ve kızarıklıkların oluşmasıdır. En büyük belirtilerinden biri de düzenli baş ağrılarıdır. Göz çevrelerine yayılan bu ağrıyı, ağrı kesiciler fayda etmez. Bu belirtilerden biri veya birkaçı varsa muhakkak bir göz doktoruna başvurun.

Kimler Glokom Riski Altında

Ailede glokom varsa bu hastalığa yakalanma riskiniz artar. Miyop hastaları ve diyabetik rahatsızlıkları olan kişilerin de glokom hastası olma riski yüksektir. 40 yaşın üzerindeki kişilerin de dikkatli olmaları gerek. Özellikle 40 yaşın üzerindekiler yılda bir kere muhakkak göz muayenesi olmalılar.

Yenidoğanlar Göz Tansiyonu Olabilir

Glokom, 40 yaş üzerindekileri daha fazla tehdit ettiği gibi yenidoğan bebekler de bile görülebilir. Bebeklerde görünen, konjental glokomdur. Yenidoğanda 2-3 gün sonra göz tansiyonu ortaya çıkar. Eğer bebek, göz kapaklarını sürekli sıkıyorsa, ışığa karşı yoğun bir hassasiyet yaşıyorsa ve gözlerinde sebepsiz yere sulanmalar varsa göz tansiyonunda şüphelenilmelidir. Bu belirtileri gösteren bebeklerde göz tansiyonu olup olmadığının öğrenilmesi için genel anestezi altında muayene yapılmalı.

Glokom Türleri

Glokom Çeşitleri
Glokom Türleri

Glokomun birçok çeşidi var. Birincisi konjental glokomdur. Bu bebeklerde ortaya çıkan glokom çeşididir. İkincisi aktiz glokomdur. Aktiz glokom, yaşla berabar ortaya çıkar. Bir de açısına göre değişen glokom çeşitleri  vardır. Açık açılı glokom, en yaygın görünendir. Başlangıç evresinde belirti göstermez. Dar açılı glokom, göz tansiyonu hızlı yükselir. Hastalar bu durumu, bulanık görme, şiddetli göz ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusmalarla tarif eder.

Göz Tansiyonunda Normal Değerler Kaç Olmalı

Göz küresi içinde göz içi sıvısı tarafından oluşturulan basıncın 9-22 mmHg arası normal tansiyon kabul ediliyor. 9 mmHg’den az ise düşük göz tansiyonu, 23 mmHg’de ise yüksek göz tansiyonu riski vardır.

Glokom Nasıl Tedavi Edilir

Glokom da erken teşhis çok önemlidir. Göz muayenesindeki ölçümle glokom teşhis konulmaktadır. Rutin kontrollerle hastalığı erken evrede yakalarsanız, tedavi olasılığı da artar. Göz tansiyonunun ilk evrelerinde damla ve ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu damlalar ve ilaçlar, gözdeki sıvının üretimini kısarak ya da çıkışını arttırarak göz içi basıncını düşürürler. Eğer damla ve ilaç tedavisi ile sonuca ulaşılmazsa lazer operasyonu yapılabilir. Lazer operasyonu ile gözyaşı kanalları açılır. Ancak çok ileri aşama ve görme kaybı başlamışsa tedavi olasılığı maalesef çok düşüktür. Görme kaybını geri getirmek çok zordur.

Göz Tansiyonu Nasıl Tedavi Edilir
Glokom Nasıl Tedavi Edilir
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap