Pandemi ve Ruh Sağlığı

İpek Aykol

Pandeminin ruh sağlığımıza olan etkileri zaman geçtikçe şiddetini arttırarak devam ediyor. Covid başladığından beri şiddetlenen sorunların başında uyku bozuklukları, yeme bozuklukları ve bağımlılıkları geliyor. Pandeminin başından beri uyku bozukluklarında %36, yeme bozukluklarında %23, alkol ve madde kullanımında ise %12 artış yaşanmıştır. 

Psikolog-İpek-Akyol
Psikolog İpek Aykol Email: [email protected]
Website: www.ipekaykol.com

Ayni zamanda öncede alkol ve madde bağımlılığı olan bireylerin bağımlılıkları, donemin stres ve duygusal sıkıntılarından dolayı tekrar nüks etmiştir. Karantina döneminde özellikle ergenlerin ve çok uzun zamandır kendilerini karantinada tutup izole eden 65 yas ustu bireylerin psikolojilerinde ciddi sorunlar gözlemlenmektedir. Bu sorunların başında depresyon ve anksiyete bozuklukları gelmektedir. Her yas grubundan birey travma sonrası stres bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, genel endişe bozukluğu gibi durumlar ile mücadele etmektedir. 

Çalışan bireylerin işlevini kaybetmesinden dolayı da depresyon, anksiyete, düşük özgüven, alkol ve madde kullanımı gibi sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Çalışan bir anne veya babanın isini kaybetmesinden dolayı yaşadığı stres ve sıkıntı zaman zaman aile ilişkilerine yansır ve aile içi çatışmalar şiddet kazanabilir.  Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı bir araştırmada Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında bireylerin anksiyete ve depresyon seviyeleri değerlendirilmiştir. 3 ay içinde %6 oranında bir artış görülmüştür. Özellikle kadınların depresyona daha yatkın oldukları gözlemlenmiştir. Özellikle 5-17 yas arası çocuk ve ergenlerde sosyal ve duygusal olarak problemler ortaya cıkmıştır ve bu problemlerin bir süre devam edeceği öngörülmektedir. 

Kurumlara destek ve bağış yapılması lazım: özellikle liselilerin sosyalleşmesine ve ruh sağlığı hizmetlerinin sağlandığı kurumlar. 

Sars virüsü döneminde, 65 yas ve üstünde intiharda %30 artış oldu. Sağlık çalışanları, karantinada olan insanlar PTSD belirtileri göstermeye başladı. 

Çernobil faciasından 2 sene sonra bile bireylerde Travma Sonrası Stres Bozukluğu semptomları. 

Travmatik olaylarda, olaydan çok kişinin olayı nasıl yorumladığı büyük etkendir.

OKB genetik yatkınlığı olanlar, tetiklenebilir. 

Bütün gün isini kaybedeceğini, hasta olup öleceğini düşünen bir insan mutlu olamaz, eve gidip içki içer ve stres yasar. “katastrofik” düşüncelere sahip olan insanlar zorlanır. 

Haberlerden kotu etkileniyorsunuz saatinizi azaltın. 

Fırtınada bir gemide herkes panik içinde batacağız konuşuyorsa, herkes geminin battığına inanır. Bir kişi sakin ve umutlu bir şekilde duruyor ise, diğer herkesin rahatlamasına yeterli olur. 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap