Utangaçlık bir rahatsızlık mıdır? Utangaçlık ile başa çıkmanın 4 formülü

Utangaçlık bir rahatsızlık mıdır? Utangaçlık insana zarar verir mi? Utangaçlık ‘tan nasıl kurtulunur?

Pek çok insan hayatın bir noktasında utangaçlığı tecrübe eder, ancak bazıları için utangaçlık kişisel ve profesyonel hedeflerin bile önüne geçebilen ciddi bir rahatsızlıktır. Utangaç insanlar diğerlerine yakın olmak isterler ancak eleştirilmekten ve reddedilmekten korktukları için sosyal ortamlardan uzak dururlar. Sonunda genellikle izole edilir ve yalnız hissederler; bu da onların depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklar geliştirmelerine neden olur. Kimi zaman da utangaçlıklarını alkol ve uyuşturucuyla atmaya çalışırlar, bu da bağımlılık ihtimalini artırır.

Araştırmalar gösteriyor ki, utangaçlığı devam ettiren ve pekiştiren şey bir kısır döngüden başkası değil. Utangaç insanlar bir ortama girmek istediklerinde olumsuz değerlendirilmekten aşırı korkarlar, daha sonra bu durumdan kaçarlar ki bu da rahatlamalarını sağlar. Ancak bu durum çoğunlukla utanma ve kendini suçlamaya sebep olur. Bu duygularla baş etmek için negatif duygular diğerlerine yönelik öfke ve suçlamaya dönüşebilir; diğer insanlar düşüncesiz olarak değerlendirilebilirler, bu da muhtemel buluşma ve karşılaşmalardan kaçmalarına neden olur. Sosyal yeteneklerin zamanla geliştiği göz önüne alındığında, utangaçlığın da zamanla şekillenmesi şaşırtıcı değil. Ancak utangaçlıktan kurtulmak imkansız da değil.

utangaçlık

Utangaçlık ile başa çıkmanın 4 formülü:

İyi gideceğine inanın

Utangaçlar diğer insanların onları olumsuz değerlendireceğinden ve her şeyin yanlış gideceğinden korkarlar. Bununla başa çıkmanın ilk adımı elbette her şeyin kötüye gideceğine değil iyiye gideceğine inanmaktır. Eğer ayaküstü bir konuşmadan korkuyorsanız, öncesinde kendinize farklı konulara yönelik birkaç soru sorun. Kendinizle ve hayatınızla ilgili neleri paylaşabileceğinizi değerlendirin. Ayrıca kendinize bir çıkış kapısı hazırlayın; işler kötüye gittiğinde uzaklaşabileceğinizi bilmek sizi rahatlatacaktır.

Diğerleri hakkında meraklı olun

Diğer insanlarla konuşurken kendinize değil de onlara odaklanırsanız daha rahat hissedersiniz. Diğerlerine odaklanın ve onları merak edin. Onlar kim ve neden oradalar? Nelerden hoşlanıyorlar? Hobileri neler? Meraklı olmak insanlara sohbeti devam ettirmede yardımcı olur.

Kendinize bir rol biçin

Pek çok utangaç insan aslında iş hayatlarında son derece başarılı ve iş yerinde çok rahat insanlardır, ancak işlerinin dışına çıktıklarında özgüvenlerini kaybederler. Rol yapmak nasıl davranmanız gerektiği hakkında size amaç ve fikir verir. Nasıl hissetmek istiyorsanız diğerlerine aynı şekilde hissettirecek bir role bürünün. Örneğin, işiniz insanlara kendilerini iyi hissettirmekmiş gibi düşünün ve rol yapın.

İç sesinizi yumuşatın

Utangaç insanlar kendilerini acımasızca eleştirirler ve iç sesleri de çoğunlukla çok serttir. Diğer insanlara asla söylemeyecekleri şeyleri kendilerine söylerler. Kendinizi acımasızca eleştirdiğinizde başkalarının da sizi aynı şekilde eleştireceğini düşünürsünüz. Eleştirici iç sesiniz huzurunuza ve özgüveninize zarar verir. Eleştirilerden kurtulmanın en iyi yolu, en iyi arkadaşınızmış gibi konuşan bir iç sese sahip olmaktır. Kendiniz hakkındaki iyi ve güzel şeyleri fark edin ve eleştirici iç sesiniz sizi eleştirmeye başladığında bu şeylerle onu cevaplayın. Örneğin iç sesiniz kimsenin sizden hoşlanmayacağını söylediğinde, sizin hoşlanmanızın daha önemli olduğunu söyleyin. Kendinizle daha kibar şekilde konuşmayı öğrenmeniz diğer sosyal ortamların üzerinizdeki etkisini azaltır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap