Orkide bakımı ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler!

Orkide rengarenk açan çiçekleri, yemyeşil yapraklarıyla hem ofislerin hem de evlerin hep baş köşesinin konuğu olmuştur. Kadınların büyük kısmı orkideyi severken herkes bakımını bilmez. Ya da bakımının zor olduğunu düşünüp orkide çiçeğine bakmak istemezler. O çok sevdiğiniz orkide çiçeğinin bakımı ile ilgili bilmeniz gerenleri derledik. Deneyin çok faydalı bulacaksınız;

Orkide bakımıyla ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken her şeyi burada bulabilirsiniz.

– İlk kez orkide yetiştirecekseniz, çok tomurcuklu ve en az 1-2 çiçeği açmış olgun bir bitki satın alın.

– Orkide bakımında ısı çok önemlidir. Uzun ömürlerini sürdürebilmeleri için gece-gündüz arasında 6 ile 8 derecelik bir ısı farkına ihtiyaçları vardır. Gündüz 20 ile 25, gece 16 ile 17 derece en ideal aralıktır.

– Doğrudan ışık almayan; fakat aydınlık ve bol ışıklı mekanları severler. Işık, direkt olarak bitkiye değil,
farklı bir noktadan bitkinin üzerine yansımalıdır. En ideal nokta sabah ve akşam güneşini alan pencere kenarlarıdır. Pencerede bulunan ince tüller, yoğun gün ışığını filtre ederek bitkinin üzerine yollar, bu da en uygunudur. Kış aylarında ise yapay ışık kullanabilirsiniz. Floresan ışık, gün ışığına yakın olduğu için bu tür bir ışık kullanılabilir. Günde en az 12-14 saat civarı gün ışığı almalı ki çiçek yapımı hızlı ve kaliteli olsun.

orkide
orkide

– Bitkinin yaprakları, ışık alımının yeterli olup olmadığının en iyi göstergesidir. Bitkinizin yaprakları koyu yeşil ve yumuşaksa, bu bitkinin az ışık aldığını; sarımtırak yeşil ve hatta kızarmaya dönük ise ışığın fazla olduğunu belirtir. Eğer yapraklar canlı ve açık tonlarda bir yeşilse; bu doğru ve yeterli ışık aldığını gösterir.

– Işık yan taraflardan değil tepeden yansımalıdır.

– Sulama önemli. Musluk suyu, klor ve kireç ihtiva ettiğinden uygun değildir. Oda sıcaklığında olan doğal
kaynak suyu, hazır su ya da yağmur suyu kullanabilirsiniz. Saf sular da yeterli oranda mineral olmadığı
için uygun değildir. Bitkinin toprağı her zaman hafif nemli olmalıdır. Sulama yaparken çiçekleri ıslatmayın. Saksı altlığında su birikmesine izin vermeyin. Orkideler genellikle ağaçların üst bölümlerinde
yahut orman altı çürüntülerinde yetiştikleri için çok iyi drenaj isterler.

– Sulama işlemini sabah saatlerinde yapın. Akşam yaparsanız kurumaz ve çürüme riski oluşur.

– Yüksek nem ister. Bir püskürtücüyle yapraklara her sabah ılık su püskürtmeli ama çiçeklerin ıslanmamasına itina edilmelidir. En iyi metot çakıllı tepsi kullanmak olacaktır. Bu yöntemle drenaj problemi de azalacak ve bitkiniz sıcak tutulacaktır.

estetik
estetik

– Sıhhatli ve uzun ömürlü olması, beslenme şekliyle doğrudan ilgilidir. Evde orkide bakımı için özel olarak hazırlanmış sıvı gübre ile bitkinizi yazın 2, kışın ise 4 haftada bir beslemelisiniz. Ancak gübrelemede dozajı fazla kaçırmanız bitkinize yarardan ziyade zarar verir.

– Normal toprak kullanmayın. Bulabilirseniz, orkideler için hazırlanan özel torfları kullanın.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap