Arpa çayı nedir? Arpa çayı, kavrulmuş arpadan yapılan popüler Doğu Asya içeceklerinden bir tanesidir. Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Çin’de oldukça yaygın bir içecektir.
Arpa çayı hem sıcak hem de soğuk olarak servis edilir. Hafif kehribar rengi ve hafif kızarmış bir tada sahiptir ve bir miktar da acıdır. Geleneksel Çin tıbbında arpa çayı ishal, yorgunluk ve iltihaplanmaya yardımcı olmak için kullanılmaktadır.
Kadınca Özel’in bu yazısında sizler için arpa çayının faydalarını, arpa çayının nasıl hazırlandığını ve arpa çayının zararlarından bahsedeceğiz.
Arpa Çayı Nedir ve Arpa Çayı Nasıl Hazırlanır?
Arpa, glüten içeren tahıllardan bir tanesidir. Arpanın kurutulmuş olan çekirdekleri, diğer pek çok tahıl gibi un yapmak için öğütülür, bütün olarak pişirilir veya çorba ve güveçlere eklenebilir. Arpa ayrıca çay yapımında da kullanılmaktadır.
Arpa çayı nasıl hazırlanır sorusu ise çok merak edilenler arasında yer almaktadır. Arpa çayının en çok kavrulmuş arpa tanelerinin sıcak suda demlendirilmesiyle yapılır ancak öğütülmüş, kavrulmuş arpa içeren önceden hazırlanmış çay poşetleri de Doğu Asya ülkelerinde kolaylıkla bulunmaktadır.
Arpa kaynatılmadan önce B vitaminleri, demir, çinko ve manganez mineralleri açısından zengin bir tahıldır. Arpa demlenmeye başladıktan sonra ise bu besinlerin ne kadarının arpa çayına karıştığı net olarak belli değildir. Geleneksel arpa çayına, süt veya krema eklenebilmesine rağmen tatlandırılmaz. Güney Kore’de ise arpa çayına bazen kavrulmuş mısır çayı eklenerek tatlanması sağlanır.
Asya ülkelerinde arpa suyu, çiğ arpa tanelerinin demlenmek yerine suda kaynatılmasıyla da elde edilmektedir. Yumuşak, kaynatılmış taneler daha sonra çıkarılabilir veya içeceği tüketmeden önce suda bırakılabilir.
Günde birkaç bardak arpa çayı içmek güvenlidir.
Arpa çayının nasıl hazırlanır şimdi onu görelim. Arpa çayını hazırlamak için aktarlardan satın alabilir ya da internetten sipariş verebilirsiniz. Arpa çayını hazırlamak için önce çiğ arpa çekirdeklerini orta ateşte sıcak bir tavada kurutun. Ardından su ekleyin ve yaklaşık 10 dakika veya arpa kızarana kadar sık sık karıştırın. Akrilamid içeriğini en aza indirmek için arpanın koyu kahverengi bir renge ulaşmasına izin verin. 8 bardak ya da 2 litre suya 3 ila 5 yemek kaşığı kurutulmuş kavrulmuş arpa veya 1 ila 2 arpa çayı poşeti koyun. Çayı demlemek için poşetleri veya kavrulmuş arpayı 5 ila 10 dakika sıcak suda demleyin ve ardından istenirse arpa çekirdeklerini süzün.
Arpa Çayının Faydaları
Arpa çayının geleneksel Asya tıbbında ishal, yorgunluk ve iltihaplanma ile mücadele etmek için sıklıkla kullanılmıştır. Bununla birlikte arpa çayını farklı bazı sağlık yararları da sunmaktadır. Bu sağlık yararları arasında ise;
Düşük kalori: Arpaçayı esasen kalorisizdir. Demlemenin gücüne bağlı olarak, eser miktarda kalori ve karbonhidrat içerebilmektedir ancak önemli ölçüde etkilememektedir. Bu nedenle özellikle kilo vermeye çalışıyorsanız süt, krema veya tatlandırıcı eklemeden sade bir şekilde içmenizde hiçbir sakınca yoktur.
Antioksidan zengini: Arpa çayının antioksidan bakımından oldukça zengin sayılmaktadır. Antioksidanlar, hücrelerinizde serbest radikal hasarını önlemeye yardımcı olan bitki bileşikleridir. Serbest radikallerin vücudunuzda birikmeleri ise iltihaplanmalara neden olabilmektedir. Bu da hücresel işlev bozukluğunu artırabilecek zararlı moleküllerin açığa çıkmasına neden olmaktadır.
Arpaçayı zayıflatır mı sorusu da sıkça sorulan sorular arasında yerini aldığı için cevaplamak isteriz. Arpa çayının zayıflatır mı konusuna bilim insanları şu şekilde açıklık getirmişlerdir. Arpa çayının, vücudunuz istirahatteyken yağ yakımını artırarak kilo yönetimine yardımcı olabilecek klorojenik ve vanilik asitler de dâhil olmak üzere çeşitli antioksidanlara sahiptir. Bu antioksidanlar ayrıca antiinflamatuar etkiler de gösterir. Bu sayede arpa çayı zayıflatma konusunda bir miktar yardımcı olabilir.
Arpa çayının aynı zamanda kalp sağlığını, kan basıncını ve beyin sağlığını iyileştirebilen güçlü bir antioksidan olan quercetin kaynağıdır.
Arpa Çayının Zararları
Arpa çayının sağladığı potansiyel anti-kanser faydalarına rağmen akrilamid adı verilen potansiyel olarak kansere neden olan bir anti-besin içermektedir. Arpa çayının zararları arasında en çok bilinen maddesi budur.
Bu konuda aslında yapılan çalışmalar karışık sonuçlar vermiştir. Akrilamidin sağlık üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için araştırmalar hâlâ devam etmektedir. Bir meta-analiz, akrilamid alımının en kanser riskleriyle ilişkili olmadığını bulmuştur ancak başka bir çalışma ise bazı alt gruplar arasında yüksek akrilamid alımıyla birlikte kolorektal ve pankreas kanseri riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.