Çocuklarda İştahsızlık Neden Olur ?

çocuklarda iştahsızlık GÖRSELİ şeker yiyen kız

Çocuklarda iştahsızlık pek çok ebeveyne dert yandırır. Çocuklarda iştahsızlık durumu genellikle anne ve babalar için bir hayli endişe verici olmaktadır.

Dünya genelinde 2 ila 4 yaş arası çocukların yüzde 25 ila 50 arası oranında iştahsızlık sorunu görülmektedir. İştahsız çocuklarda ise mide rahatsızlıklarından gastrit, ülser ve idrar yolu iltihabı gibi bir takım hastalıklar görülebilmektedir. Fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra çocuklar anne ve babalarından ilgi görmek için de yemek yemeyi reddedebilmektedir.

Çocukların günlük düzenlerinde alması gereken gıdaları yeteri kadar alamaması durumuna iştahsızlık denmektedir. Kulak, burun, boğaz ağrıları, idrar yolu enfeksiyonları, bazı anemiler ve alerjik hastalıklar iştahsızlığı tetikleyebilir. Ayrıca mutsuz bir aile ortamında yetişen çocuklarda da iştahsızlık sorunu görülebilmektedir. İştahı sayısal olarak neticelendirmek doğru olmaz ancak az, normal ya da fazla olarak tanımlamak mümkündür.

Çocuklarda İştahsızlık Nedir?

Çocuğun, ihtiyacı olan yeterli gıdayı almamasına iştahsızlık denir. En sık nedenleri arasında ise psikolojik sebepler ve idrar yolu enfeksiyonları, kulak-burun-boğaz ağrıları ve alerjik hastalıklar görülebilmektedir.

Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderilir?

Çocuğunuzun iştahsızlık nedenleri arasında herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyorsa eğer;

  • Birlikte Yemek Yemek: Tüm aile bireylerinin aynı masada yer aldığı mutlu bir yemek ortamı yaratmak,
  • Yemek Yaparken Yardımcı Olması: Çocuğunuza, siz yemek yaparken yardımcı olmasını sağlamak ve aynı paydada buluşmaya çalışmak,
  • İstediği Kadar Yesin: Çocuğunuzun istediği kadar yemesine müsaade edin ve daha fazlası için zorlamayın,
  • Yorulmasını Sağlayın: Gündelik hayatında çocuğunuz ne kadar enerji harcarsa iştahı da o derecede artacaktır.

İştahsız çocuğunuza kesinlikle sevmediği besinleri yedirmek zorlamamalısınız. Burada önemli olan sizin yaratıcılığınızdır. Mesela besinleri, cazip bir sunumla vermeyi deneyebilirsiniz. En çok yapılan hatalar arasında çocuklara kendinize eş değer porsiyonlar sunmaktır. Çocukların porsiyonlarını kesinlikle kendi porsiyonunuz gibi düşünmeyin. Çocukların mide kapasiteleri bizlere göre son derece küçük olduğundan dolayı 7-8 kaşıktan ya da çataldan sonra doyabilirler ve daha faza yemek istemeyebilirler. Daha fazlasını yemesi için kesinlikle tehdit etmeyin ya da korkutmayın. 

Psikolojik bir etki olarak ise aile ortamının huzursuz olması çocuklarda iştahsızlık belirtilerinin en önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Doktorlar iştahsız çocukları 6 ayrı kategoride sınıflandırmaktadırlar. Bu kategoriler ise;

  • İştahsız Sanılan Ancak Normal Beslenen Çocuk: Bu kategoride yer alan çocuk aslında ihtiyaç duyduğu ve istediği kadar yemek yiyen sağlıklı çocuktur. Sevdiği yemekler ile sevmediği yemekler olan bu çocuk tipini genellikle anneleri eş, dost, akrabalarının çocukları ile kıyaslarlar ve kendi çocuklarının iştahsız olduğuna kanaat getirirler.
  • Yemeklerde Seçici Davranan Çocuk: Bu kategoride yer alan çocuklar, bazı yiyecekleri yemeği reddederler. Aileleri tarafından yemesi için zorlandıklarında ise aşırı tepki gösterebilirler. Bu kategoride yer alan çocukları, istemedikleri yemeği yemeğe zorlamak yerine onları teşvik etmeli ve onlara bu konuda rol model olunmalıdır.
  • Hem İştahsız Hem de İçe Kapanık Çocuk: Bu kategoride yer alan çocuklar arasında en çok görülen durum anne ile babanın boşanmış ya da ayrılmış olmasıdır. Özellikle anne ve baba da çalışıyorsa, ebeveynlerini yeterince göremiyordur ve kendisine bakan bir bakıcısı vardır. Bu durumdaki çocuklarda beslenme şekli, yiyeceklerin nasıl hazırlandığı ya da beslenme saatleri çocuğun iştahını önemli derecede etkileyebilen faktörlerdir.
  • İştahsız Ancak Hareketli Çocuk: Bu kategorideki çocuk, yemek yemeye karşı son derece ilgisiz, yemek yerken sıkılan ve çok hızlı doyan çocuklardır. Hareketli çocukların genellikle dikkatleri çok hızlı dağılır ve bu çocuklar için yemek biran önce bitmelidir. Çünkü yemek yerken sıkılırlar ve diğer eğlenceli faaliyetlere geçmeleri gerektiğini düşünürler. Bu tür çocukların iştah problemini çözebilmek için sofradan keyif almaları gerekmektedir ve yemek dikkatlerinin artırılması gerekmektedir.
  • Yemek Yemekten Korkan Çocuk: Bu çocuklar, yemek yemeye karşı şiddetli direnç gösterirler. Genelde ise tepkilerini ağlayarak ya da yemek yememek için ağızlarını kapatan çocuklardır. 
  • Hastalık Dolayısıyla İştahsızlık Yaşayan Çocuk: İştahsız yaşamasının ana sebebi geçirdiği hastalık olan bu çocuklar iyileşene kadar genellikle iştahsızlık yaşayabilirler.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap