Vücudunuzu Bir Bebeğe Nasıl Hazırlarsınız?

Bebeğinize hayata en iyi başlangıcı vermek, hamile kalmadan önce kendi sağlığınızın sıralanması anlamına gelir. Genel sağlığınız ve aldığınız herhangi bir ilaç, sağlıklı bir hamilelik geçirme şansınızı etkileyebilir. Dengeli bir diyet yemek ve daha fazla egzersiz yapmak gibi yaşam tarzınızda da ayarlamalar yapmaya değer. İşte bebeğe hazırlık aşamaları;

Hamile Kalmaya Çalışmadan Önce Doktorumu Görmeli Miyim?

Evet. Bebeğe hazırlık öncesi doktor muayenehanenizi ziyaret etmeye değer. Epilepsi, astım veya diyabet gibi uzun süredir devam eden bir tıbbi durumunuz varsa, doktorunuzu görmek bir zorunluluktur. Gebe kalmadan önce tedavinizde bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Bunun nedeni, bazı ilaç türlerinin doğmamış bir bebek için zararlı olmasıdır. Örneğin, hamileyken şiddetli sivilce için bazı ilaçlar almak güvenli değildir.

Tedavinizi değiştiriyorsanız, vücudunuzun alışması için zamana ihtiyacınız olabilir. Gebe kalmadan en az üç ay önce doktorunuzla bir randevu ayarlayın. Tıbbi bir durumunuz varsa, hamile kalmadan önce mümkün olduğunca etkili bir şekilde kontrol edilmesi önemlidir.

Hamilelik Öncesi Muayeneden Ne Bekleyebilirim?

Kontrolünüz, sahip olabileceğiniz herhangi bir sağlık endişeniz veya endişeniz hakkında konuşmak için bir fırsattır. Doktorunuz size muhtemelen şunları soracaktır;

  • Sağlığınız ve yaşam tarzınız.
  • Yeme alışkanlıklarınız.
  • Adet döneminizle ilgili herhangi bir sorun.
  • Ne kadar egzersiz yapıyorsun.
  • İşinizin tehlikeli maddelerle çalışmayı içerip içermediği.
  • Sağlık durumunuz, örneğin, depresyondan muzdarip olmanız veya geçmişte bunu yapmış olmanız.

Vücut kitle indeksi 30 veya daha yüksek olan aşırı kiloluysanız, doktorunuz kilo vermeye çalışmanızı tavsiye edecektir. Kilo vermek hamile kalma şansınızı artırabilir ve hamileliğinize sağlıklı bir başlangıç yapacağınız anlamına gelir. Düşük vücut ağırlığınız varsa, düzensiz bir adet döngüsüne sahip olma olasılığınız daha yüksektir. Adet eksikse, her döngüde bir yumurta bırakmazsınız. Doktorunuz ayrıca sahip olabileceğiniz mevcut sağlık durumları hakkında bilgi edinmek isteyecektir, örneğin:

  • diyabet
  • astım
  • yüksek tansiyon

Doktorunuzun da şunları bilmesinin faydası olacaktır;

Ailenizdeki herhangi bir genetik durum. Aile geçmişinizde Down sendromu, hücre hastalığı, talasemi veya kistik fibroz varsa aile doktorunuza söyleyin, böylece size tarama testleri sunabilir ve daha fazla destek ve tavsiye ayarlayabilir.

Doğum kontrol yönteminiz. Çoğu doğum kontrol yöntemi, kullanmayı bıraktığınızda, gebe kalmanın ne kadar süreceğini etkilememelidir. Ancak doğum kontrol iğnesini kullanıyorsanız, normal doğurganlığınızın geri dönmesi son enjeksiyonunuzdan sonra bir yıl kadar sürebilir.

Doktorunuz ayrıca yaşadığınız herhangi bir sonlandırma, düşük veya ektopik gebelik hakkında soru sorabilir. Acı veren anıların üzerinden geçmekte zorlanabilirsiniz. Geçmişte ne olduğunu bilmenin doktorunuza en iyi bakımı almanızı sağlamasına yardımcı olacağını aklınızda bulundurmaya çalışın.

Bebek Denemeden Önce Aşı Yaptırmalı Mıyım?

Önlenebilir enfeksiyonların çoğu düşüklere veya doğum kusurlarına neden olabilir, bu nedenle aşılarınızın güncel olduğundan emin olun. Emin değilseniz, hızlı bir kan testi, kızamık gibi hastalıklara karşı aşı olup olmadığınızı ortaya çıkaracaktır.

Kızamık olduğu gibi canlı bir viral aşı olmanız gerekiyorsa, gebe kalmaya çalışmadan önce aşıdan bir ay sonra beklemelisiniz. Vücudunuzun enjekte edilen virüsten kurtulmak için zamana ihtiyacı olduğu düşünüldüğünden bu bir önlemdir. Tetanoz yaptırmak isteyebilirsiniz. Hepatit B için yüksek risk grubundaysanız, bu hastalığa karşı da aşı olmayı düşünebilirsiniz.

bebeğe hazırlık

Hamilelik Öncesi Takviyeleri Almalı Mıyım?

Bebek yapmayı denemeye karar verir vermez, 500mcg folik asit içeren günlük bir takviye almaya başlayın. Folik asit almanın, spina bifida gibi nöral tüp kusurları riskini büyük ölçüde azalttığı bulunmuştur.

Hamileliğin ilk haftalarında yeterince folik aside sahip olmak özellikle önemlidir, ancak beklediğinizin farkına bile varmayabilirsiniz. İlk haftalar, doğmamış bebeğinizin beyin ve sinir sisteminin hızlı geliştiği zamandır. Folik asit takviyelerini eczanelerden satın alabilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Kadinca Özel - Doğada seçimi kadın yapar !

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Giriş Yap