Afganistan Kadınlarının Protesto şarkısı: “#IAmMySong hareketi
Afganistan’da hükümet,12 yaş ve üzeri genç kızların, halka açık alanlarda şarkı söylemesinin yasaklandığı belirtti. Bunun üzerine Afgan Kadınları sosyal medya üzerinden örgütlendi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nden tam iki gün sonra medyaya sızan mektupta, Eğitim Bakanlığı, 12 yaş ve üzeri Afgan kızlarının artık halka açık yerlerde şarkı söyleyemeyeceğini bildirdi. Ayrıca mektup, genç kızların, erkek bir müzik öğretmeni tarafından eğitilemeyeceğini de belirtiyordu. Hükümet yetkilileri, öğrencilerin çalışmaya odaklanmalarını sağlamak maksadıyla böyle bir karar aldıklarını söyledi.
Şarkılı Protesto
Açıklamanın samimiyetine güvenmeyen kadınlar sosyal medya üzerinden örgütlendi. Aralarında birçok Afgan lider ve Türk yazar Elif Şafak’ın da bulunduğu kadınlar, karara karşı çıkan paylaşımlar yapmaya başladı ve protesto amacıyla #IamMysong etiketini kullanarak, şarkı söylerken çekilmiş videolarını sosyal medyaya yükledi. Ancak açıklamaya öfke duyulmasının bir diğer önemli sebebi ise, hükümetin bu kararının Taliban yanlısı ve cinsiyete dayalı ayrmcılığı pekiştirir nitelikte olması.
Bakanlık’tan Geri Adım
Tepkiler üzerine bakanlık, Kabil’deki eğitim müdürü tarafından açıklanan yasağın yanlış
anlaşıldığını ve tekrar değerlendirdiğini söyledi. Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü kurucusu ve aynı zamanda sosyal medyada büyüyen #IAmMySong hareketinin öncüsü Ahmad Sarmast, bakanlığa, verilen emri kaldırmaları için çağrıda bulundu. Ayrıca Sarmast, yasakla ilgili şunları söyledi: “Kararname sadece Afgan kızların müzik haklarını ve onları müziğin iyileştirici gücünden mahrum etmekle kalmıyor, aynı zamanda Afgan anayasasını, çocuk koruma yasalarını ve uluslararası çocuk hakları sözleşmesini de ihlal ediyor” dedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün geçici eş direktörü Heather Barr, Afgan hükümetinin bazı “inanılmaz derecede kadın düşmanı” politikalar başlattığını söyledi.
Barr, “Ortada Taliban’la buluşmaya çalıştıklarını bile düşünmüyorum. Müzakere sürecinin, hükümette
kadınların haklarına karşı çıkan insanlara fırsatı verdiğini düşünüyorum. Üstelik bu durum, kadına karşı politikalar için baskı uygulama alanı açmış olabilir. Çünkü hükümette Taliban’ın dünya görüşünün doğal müttefikleri var ”dedi.
1996’dan 2001’e kadar Afganistan’ın Taliban yönetimi, müziği ülke çapında yasaklamıştı. Ayrıca
kızların okula gitmesine izin verilmedi. Barr, Taliban’ın fırsatı olsa bunu tekrar yapmaktan çekinmeyeceğini belirtti. “Tam olarak aynı şekilde tekrar bir fırsat elde edebilselerdi, ederlerdi” diye ekledi.
Afganistan Kadınlarının Protesto şarkısı: IAmMySong etiketiyle Twitter’da paylaşılanlar
Tüm içerikler için kadincaozel.com.tr