Sağlıklı Yemek Pişirme Yöntemleri Nelerdir?
Pişirme yöntemleri: Seçtiğiniz pişirme yöntemleri, sunduğunuz yiyeceklerin besin değerini etkiler. pişirme yöntemleri tüketilen besinin sağlık kalitesini de belirler. Peki hangi pişirme yöntemleri daha sağlıklı? Sulu ve lezzetli yiyecekleri pişirmenin birçok yolu vardır. Isıya uzun süre maruz kalan yiyeceklerin içerisindeki vitaminleri azalır. Ilave yağ veya sıvı yağ gerektiren pişirme yöntemleri, bir yemeğe çok fazla kalori katma eğilimindedir. Hangi besinlerin hangi pişirme yöntemleriyle daha iyi piştiklerini bilmek önemlidir. Örneğin K vitaminleri ve çoğu mineraller sıcaklığa veya su, ısı ve hava ile temastan etkilenmezler. (K vitamini içeren besinler ıspanak, brokoli, bamya, lahana, kale sebzesi). Farklı pişirme yöntemleriyle yiyeceklerinizin besin içeriğini nasıl etkilediğine gelin bir bakalım.
PİŞİRME YÖNTEMLERİ
BASKI PİŞİRME
Basınç altındaki gıdalar daha hızlı pişer. Basınçlı pişirmeye en iyi yiyecekler ise: Fasulye, tahıllar
Peki niçin sağlıklıdır?: Yağda pişirmeden tam lezzet ve faydalıdır. İhtiyacınız olan şeyler ise pişirme süreleri boyunca size yardımcı olacak bir düdüklü tencere.
Reçete fikirler: tandır kebap, sebzeli makarna çorbası
FIRINDA PİŞİRME
Ekmek ve tatlıların yanı sıra deniz ürünleri, kümes hayvanları, yağsız et, sebze ve meyveler de pişirebilirsiniz. Pişirmek için, yiyecekleri bir tavaya veya tabağa koyun, kaplayın veya kapayın. Pişirme işleminde genellikle yapacağınız yemek için yağ eklemenizi gerektirmez.
Reçete fikirleri: Sütlü patates, kayısı soslu fırın tavuk
POŞE YÖNTEMİ
Yumurta bu pişirme yönteminin en çok uygulandığı bir besindir. Yüksek ısıda, ağzı kapalı olarak kaynatılan suya yiyecek bırakılır. Ancak bundan önce mutlaka ısı azaltılmalıdır. Neden sağlıklıdır? Poşe yöntemindeki asıl amaç besinin şeklini koruyabilmektir ve pişirdiğiniz yemeğin lezzetine fark katacaktır. Poşe yöntemini uygularken suyun içerisine besinin parçalanmaması için biraz sirke ve tuz ilave etmelisiniz. Derin bir tencere seçmenizde fayda var.
Reçete fikirleri: balık, tavuk, et
IZGARA PİŞİRME
Izgara yaparken kullanacağınız besinlerin yeterli ısıyı alabilmesi için pişirdiğiniz besinin her iki tarafını da yağ eklemeden mühürleyin. Mühürleme işlemi ısıyı eşit olarak besine dağıtacak ve besindeki suyu salmayacaktır.
Reçete fikirleri: deniz tuzu ve karabiber ilavesi ile kırmızı et
Pişirme Yöntemleri İçin İpuçları:
- Sütlü tatlı yaparken, un ve şeker birlikte pişirildiğinde “şeker”, sütü ocaktan alınmaya yakın ekleyin.
- Dondurulmuş besinler aldığınız zaman özellikle etlerin buzu çözüldüğünde tekrar buzluğa koymayın.
- Çözülme işi, hafif ateşte veya güneşli yerlerde yapılmamalıdır.
- Çözülme işlemi için buzdolabınızın raflarını kullanarak yapın.
- Kurubaklagillerin iyi pişmesini istiyorsanı 8-10 saat ön ıslatma işlemi yapın. Ayrıca kurubaklagilleri pişirmeden önce böcek ilacı kalıntılarından arındırmak için iyice yıkayın.
- Kurubaklagillerin haşlama sularını dökmeyin. Bu kurubaklagillerin besin değerini azaltır.