Nohut Dürüm Nasıl Yapılır
Nohut Dürüm Tarifi

Vejetaryenler da dürüm sever…!İşte mühteşem lezzetli nohut dürüm tarifi.


Dürüm bizim kültürümüzün en temel yiyeceği sanırım. Yani en azından benim için bayaaa dürüm en büyük aşklardan biri.
Şimdi bir gün et yemekten vazgeçsem ya da herhangi bir sağlık problemim olsa ve et yiyemesem dürümden mahrum mu kalacağım? Tabii ki hayır.

Ne varsa bizim oralarda var ve ne varsa eskilerde var diyerek bugün çocukluğumdan damağıma yer etmiş belki de en sevdiğim tariflerden birini veriyorum.

Hatay’da doğdum ve tüm çocukluğum İskenderun’da geçti. Bilirsiniz ki nohut denildiğinde bizim için akan sular durur çünkü en pratik ve en lezzetli yiyecek olan humusu ayıptır söylemesi baya iyi yaparız. Ancak nohuttan humus dışında lezzetli ve güzel olan “Suni Kebap” da yaparız.
Şimdilerin nohut dürümünü ben çocukken suni kebap olarak bilirdim. Anneannem çok güzel yapardı ve ben bayılarak yerdim.

Ben böyle anlatıyorum bizim oraların lezzeti diye suni kebabı ama şimdi Antep’li olanlar kızacaktır. Aslında söz konusu yemek olunca birbirine yakın konumdaki yerler kültürel etkileşim sebebi ile aynı yemekleri ufak farklılıklarla, bazen de yapımı aynı olsa da isim değişikliği yaparak pişirebiliyor 
Neyse, dönelim tarifimize. Hem basit hem leziz, üstelik az malzemeli bu tarifi tattıdığınızda bayılacağınıza eminim 🙂


Nohut Dürüm Malzemeleri

Nohut Dürüm Nasıl Yapılır
Nohut Dürüm Tarifi.Foto Şef Yaren Çarpar

2 su bardağı nohut (nohutlar iyi haşlanmış olmalı)
1 adet orta boy kuru soğan
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı sumak
Çeyrek limon suyu
1 tatlı kaşığı taze kimyon
1/4 bağ maydanoz
Lavaş ekmek

Nohut Dürüm Sosu İçin Malzemeler
2 yemek kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Nohut Dürüm Hazırlanışı

Soğanı piyazlık ince ince doğrayın. Doğradığınız soğanların üzerine tuz ve sumak ilave edip elinizle güzelce ovun ki acısı çıksın. Haşlanmış nohutları ilave edin, nohutları soğanla beraber birazcık ezilecek şekilde yoğurun. Havanınızda tane kimyonu güzelce dövün ve nohutlu soğanlı harca ilave edin. Zeytinyağı ve limon suyunu da ekledikten sonra güzelce karıştırın.

Küçük bir karıştırma kabı içerisinde acı biber salçası ve zeytinyağını karıştırın. Biber salçasının kıvamı zeytinyağı ile karıştırınca biraz açılacaktır. Sos kıvamına gelen salçayı lavaş ekmeklere güzelce sürün.


Sosu sürdüğünüz tarafa nohutlu harçtan koyup dürüm şeklinde sarın. Benim gibi yağlı kağıt ve ip ile de servise hazır hale getirebilirsiniz. Yanında bir dilim limon ile servis etmeyi unutmayın çünkü limonun ekşiliği lezzeti arşa çıkartıyor 🙂

Afiyet olsun…

Balkabağı Çorbası: Kış Mevsimi İle Sofraları Isıtan Bir Kase Çorba