Anne sütü bebeğinize yetiyor mu? İlk defa emziren anneler çoğunlukla bebeklerinin yeterince süt emip emmediklerinden emin olamazlar. Her şeyden önce her anne bebeğin ihtiyaç duyduğu besinleri tam olarak aldığından emin olmak istiyor ancak anne sütü emen bebeğinizin ne kadar süt içtiğini bilmeniz imkansızdır.
Bebeğinizin yeterince anne sütü emdiğini nasıl anlarsınız?
Aşağıdakiler bebeğinizin yeterince süt emdiğini gösteren işaretlerdendir:
- Memeleriniz emzirdikten sonra daha yumuşak olmaya başlar. Çünkü bebeğiniz anne sütü emdikten sonra, memenin en azından bir kısmı boşalmış olur.
- Bebeğiniz emdikten sonra rahat ve tatmin olmuş görünüyor.
- Bebeğiniz doğumdan sonra kaybettiği kiloyu geri kazandıktan sonra kilo almaya devam ediyor. Çoğu bebek doğum kilosunun % 7’sine kadarını ilk haftalarda kaybeder ve yaklaşık 2 haftalık olduklarında yeniden kilo almaya başlar. Kabaca; bebeğiniz ilk dört ay boyunca haftada 170 ila 200 gram kilo alır. 4 ila 7 ay arasında yaklaşık 100 ila 125 grama yakın kilo alır.
- Bebeğiniz süt emdikten bir gün sonraya kadar en az 6 kere bez değiştirmelidir. İlk birkaç gün içinde, bebeğiniz sadece kalın kıvamlı dışkılayabilir, besin açısından zengin anne sütü emdiğinde ise, günde bir veya iki kere bezini ıslatabilir. Ama bebeğiniz normal düzende anne sütü emmeye başladıktan sonra, çok daha fazla bez ıslatabilir.
- İlk ayda bebeğinizin günde en az üç kere dışkılaması normaldir ve doğumdan sonra beş ila yedi gün içinde sarımsı bir hardal rengine döner. Bir ay sonra bağırsak hareketleri azalır veya birkaç gün boyunca bağırsak hareketleri yaşamayabilir. Katı yiyecekler yemeye başladıktan sonra, 4 ila 6 ay itibariyle, muhtemelen günde en az bir kez dışkılayacaktır.
Bebeğinizin yeterince anne sütü emmediğine dair belirtileri nelerdir?
Bebeğinizin süt alımından endişe ediyorsanız, aşağıdaki belirtilere sahip olup olmadığını takip edin:
- Bebeğiniz kilo vermeye devam ediyor. Bebeğiniz beş gün sonra kilo almaya başlamazsa ya da ondan sonra tekrar kilo vermeye başlarsa doktoru ile konuşun.
- Bebeğiniz doğumundan sonraki beş gün içinde 24 saat içinde 6 bezden daha az ıslatıyor.
- Bebeğinizin ilk beş gününden sonra küçük küçük ve koyu renk dışkılıyor.
- Bebeğinizin idrarı, elma suyunun rengi gibi çok koyudur. İdrarı soluk ya da berraksa, yeterince sıvı alıyor. Eğer daha yoğun oluyorsa bu, sıvı alımının düşük olduğuna dair bir işaret olabilir.
- Bebeğiniz zamanının çoğunda telaşlı veya uyuşuk olabilir. Onu göğsünüze koyduğunuz anda uyuyabilir, ancak onu kaldırdığınızda yaygara koparabilir.
- Bebeğinizin ağız veya gözlerinde kuruluk var gibi görünüyor.
- Beslenme, sürekli olarak, bir saatten uzun sürse bile bebeğiniz doygun görünmüyor.
- Memeleriniz emzirmeden sonra daha yumuşak olmuyor.
- Emzirirken bebeğinizi nadiren duyuyorsunuz. Bazı bebekler çok sessiz emebilirler, bu yüzden tüm diğer işaretler pozitif ise, bunun için endişelenmeyin.
Bebeğiniz yeterince anne sütü emmezse ne olur?
Her ne kadar çoğu anne bebeklerine ihtiyaç duydukları tüm sütü verebilse de, bazen bebekler yeteri kadar anne sütü ememezler. Sorun çözülmediğinde, bebekler dehidrasyon (susuz kalma) ve gelişememe (büyüyememe) durumlarından muzdarip olabilirler, ki bunlar nadir fakat ciddi problemlerdir.
Bebeğinizin yeterli süt emmediğinden endişe ediyorsanız, bebeğinizin doktorunu arayın veya görüşün. Bu randevularda doktor, sizi bebeğinizi beslerken gözlemler ve emzirme başarısı ile ilgili değerli ipuçları verir.
Bebeğinizi ne sıklıkla emzirmelisiniz?
Normal olarak kabul edilen çok geniş bir aralık var. Bazı bebekler her zaman meme emmeyi sever; sadece beslenme için değil, aynı zamanda keyif almak için de kullanır. Ancak diğerleri sadece karnı acıktığında meme ister. Bebeğiniz doğduğu ilk 24 saatte emmek için çok uykulu olabilir. Ama bu zamandan sonra, tipik olarak:
1 ila 7 hafta:
Her 2-3 saatte bir
Günde 8 ila 12 kez
Bu çok fazla gibi görünebilir ve her beslenmede yeterli olup olmadığını merak edebilirsiniz ancak yeni bebeğinizin küçücük bir karnı olduğunu ve sık sık tekrar doldurmaya ihtiyaç duyduğunu unutmayın.
2 ila 5 ay:
Her 2.5 ila 3.5 saatte bir
Günde 7 ila 9 kez
Bebeğiniz büyüdükçe ve daha verimli hale geldikçe, meme emmeden daha uzun süre dayanabilecek ve göğsünüzde daha az zaman harcayacaktır.
6 ay ve ötesi:
Her 5 ila 6 saatte bir
Günde 4 ila 5 kez
Ve bu yaşta, istediği sürece emmeye devam edebilir.
Bebeğin aşırı beslenmesi mümkün mü?
Evet, biberonla besliyorsanız, bebeğinize gereğinden fazla formül mama veya anne sütü vermek kolaydır. Anne sütü ile beslenen bir bebek, az miktarda süt emerken bile, göğsünüzde kendini rahatlatabilir veya susuzluğunu giderecek kadar içebilir, ancak biberonla beslenen bir bebek için bu işlem kolay değildir. Eğer biberonla beslenen bebek biraz daha süt isterse, biberondaki süt meme ucundakinden daha yavaş geleceğinden, bebek daha çok hava yutar.
Bebeğinizin biberonla aşırı süt tüketmesini nasıl önleyebilirsiniz?
Bebeğinizin doğru miktarda süt tüketmesine yardımcı olmak için, onu yavaşça biberonla besleyin ve yeterli derecede tüketip tüketmediğini görmek için ona küçük zaman aralıkları verin. Bebeğiniz anne sütünü hızlı bir şekilde sindiriyor gibi görünüyorsa, her 10 emişinde bir mola vererek nefesini tutmasına yardım edin. Bu, özellikle ilk birkaç ay boyunca kendini geliştirmeyi öğrenene kadar önemlidir.
Bebekler daha katı yiyecekler yemeye başladıkça, daha az anne sütü almaya başlarlar. Bebeğiniz ilk doğum gününe yaklaşırken, günde üç ila dört kez anne sütü içebilir.
Bebeğiniz 1 yaşındayken, inek sütüne veya bardağa geçebilir. İnek sütü bebek için iyi olsa da, aşırıya kaçmayın veya diğer sağlıklı yiyecekler için fazla iştahı kalmayacağını unutmayın. Çok fazla inek sütü de demir eksikliği anemisine yol açabilir. Bir günde yarım litreden fazla süt içmemelidir.
Ve tabii eğer siz ve bebeğiniz de isterse, 1 yaşına kadar emzirmeye devam edebilirsiniz. Çocuğunuz beslenmesinin çoğunu katı gıdalardan alacak olsa bile, anne sütü yine kalori, bağışıklık koruması, vitaminler ve enzimler sağlar.