Kategori: Beslenme
Beslenme, bir hayvanın veya bitkinin gıda maddelerini alıp kullandığı süreçler olarak tanımlanır. Temel besinler arasında protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, mineraller ve elektrolitler bulunur. Normalde günlük enerji kullanımının % 85’i yağ ve karbonhidratlardan ve % 15’i proteinden kaynaklanmaktadır. İnsanlarda beslenme, esas olarak yiyeceklerin ağzımıza alınması, çiğnenmesi ve yutulması süreciyle elde edilir. Gerekli besinlerin gerekli miktarları yaşa ve vücudun durumuna göre değişir, örneğin: fiziksel aktivite, mevcut hastalıklar (örn. Prostat kanseri, meme kanseri veya zayıflamış kemikler – osteoporoz olarak bilinir), ilaçlar, hamilelik ve emzirme.
Beslenme, büyüme ve gelişme, sağlık ve refah için gereklidir. Sağlıklı bir diyet yemek, gelecekteki hastalıkları önlemeye ve yaşam kalitesini ve uzunluğunu iyileştirmeye katkıda bulunur. Beslenme durumunuz, ne yediğinize göre belirlenen sağlık durumunuzdur. Antropometrik (yani fiziksel vücut ölçümü), gıda alımı ve biyokimyasal ölçüm dahil olmak üzere beslenme durumunu değerlendirmenin birkaç yolu vardır. Vücut kitle indeksiniz beslenme durumunuzun iyi bir göstergesidir. Kilonuzu ve boyunuzu hesaba katar ve vücut ağırlığının bir yüzdesi olarak ifade edilen toplam vücut yağı ile iyi ilişkilidir. Korelasyon yaşa bağlıdır ve en yüksek korelasyon 26-55 yaşlarında, en düşük ise gençlerde ve yaşlılarda görülmektedir. Kilonuzu kilogram olarak alır ve metre kare cinsinden boyunuza bölerseniz, elde ettiğiniz rakam değeriniz olur.
Gıdalardaki besin maddeleri, vücudun bunları nasıl kullandığı ve diyet, sağlık ve hastalık arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Beslenme uzmanları, besinlerin insan vücudunu nasıl etkilediğini anlamak için moleküler biyoloji, biyokimya ve genetik fikirlerini kullanır. Beslenme aynı zamanda, insanların hastalık riskini azaltmak için diyet seçimlerini nasıl kullanabileceklerine, bir kişinin çok fazla veya çok az besleyiciye sahip olması durumunda ne olacağına ve alerjilerin nasıl çalıştığına odaklanır. Besinler beslenmeyi sağlar. Karbonhidratlar, Proteinler, vitaminler, mineraller, yağlar, lif ve su, hepsi besleyici maddedir. İnsanlar diyet yaparken doğru besin dengesine sahip olmazsa, belirli sağlık riskleriyle karşılaşabilirler. Bu kategori, kişilerin ihtiyaç duyacağı farklı besinleri ve nedenlerinin açıklayacaktır.
Başka Yazı Yok